Geen zorgen

 “Verheug U in de Heer. Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat u nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet. Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent.
Filippenzen 4

De schrijver Mark Twain zei eens tegen een vriend dat hij een zwaar leven had gehad. “Ik ben inmiddels een oude man,” aldus Twain. “Ik heb verschrikkelijk veel ellende gezien. Maar het meeste is nooit gebeurd.”

De Bijbel moedigt ons aan om ons nergens zorgen over te maken. Als Christenen hebben wij dat geloof natuurlijk. Wij weten tenslotte heus wel dat Jezus voor ons zorgt en altijd wel een wondertje voor ons heeft klaarliggen als de situatie daar om vraagt. Zo is het toch? Als gelovigen zijn wij toch altijd een stralend voorbeeld van rust en vertrouwen?

Helaas is de realiteit toch anders. Ook een gelovig mens maakt zich druk, heeft zorgen, en komt ‘s nachts wel eens oog in oog te staan met die brullende leeuw in de achtertuin die er behagen in schept om ons de stuipen op het lijf te jagen met al die mogelijke ellende die er voor ons klaar staat.

En toch vraagt Paulus van ons om ons nergens zorgen over te maken. Begreep die apostel eigenlijk wel waar hij het over had toen hij dat schreef? Als hij zoiets gezegd had als: “probeer je niet al teveel zorgen te maken,” of: “maak je alleen bezorgd op maandagmorgen,” zou het wellicht wat beter te accepteren zijn. Maar dat zei hij niet. De woorden: “verheug je altijd in God, en maak je nergens zorgen over,” komen van een apostel die zoveel ellende om zijn oren kreeg dat het nauwelijks te bevatten is.

Ik geloof dan ook niet dat Paulus bedoelde dat wij voortdurend een glimlach op het gezicht moeten hebben en altijd maar blij en uitbundig zingend door het leven moeten gaan omdat we zo lekker in ons vel zitten.

De uitspraak van Paulus is een richtingwijzer, niet naar een gevoel, maar naar een doelbewust besluit om vast te houden aan een diepgeworteld vertrouwen dat God echt bestaat, dat Hij de touwtjes wel degelijk in handen heeft, en dat Hij goed is.

Zo’n overtuiging opent de deur naar die diepe vrede die de wereld niet kent en ons verstand ver te boven gaat.

Stormwinden, angst en twijfel… ze rammelen van tijd tot tijd aan de deuren en ramen van ons geloofshuis, maar God houdt ons vast. Hij laat ons niet los. Dat heeft Hij gisteren niet gedaan, dat doet Hij vandaag niet, en morgen ook niet. Het is de belofte van Iemand die niet kan liegen. Laten we ons er daarom over verheugen dat die grote Herder ook nu weer naast ons staat.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier