Gebroken dingen

Voordat wij in het Koninkrijk van God komen, moeten wij nu eenmaal veel moeilijkheden doormaken.
-Handelingen 14:22

Als je er eens goed over nadenkt, blijkt dat de beste dingen in het leven voortkomen uit gebroken dingen en situaties. Graan wordt gebroken voordat het brood kan worden. Wierook moet branden voordat de geur vrijkomt. De grond moet worden opengelegd met de scherpe ploeg voordat hij klaar is om het zaad te ontvangen. Het hart dat God het meest behaagt is een gebroken hart. De zoetste vreugdes in het leven zijn vaak het resultaat van diepe droefenis.

Kennelijk heeft de menselijke natuur het lijden nodig om een zegen voor de wereld te kunnen zijn.

Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, de rust waar we zo naar verlangen stroomt vaak ons hart pas binnen na momenten van zware strijd. Dit soort rust en vrede is niet hetzelfde als de stilte die vooraf gaat aan een storm, maar is de serene frisse rust die er op volgt.

Over het algemeen is een sterk en rustig mens niet iemand bij wie alles altijd voor de wind gaat, of die nooit veel problemen heeft meegemaakt.

Iemand die nooit op de proef is gesteld en nauwelijks enige stormen heeft meegemaakt kan doorgaans het minste schokje nog niet verdragen. De beste zeeman is dan ook niet de man die zijn schip nog nooit door de storm heeft moeten loodsen. Zo zijn er genoeg schippers die het prima doen zolang het zonnetje maar schijnt, maar op wie je niet kunt bouwen in tijden van duisternis. Als de stormen zich aankondigen wordt er doorgaans iemand op de brug gezet die al menige orkaan het hoofd heeft geboden. Iemand die het schip heeft getest, die weet dat de romp stevig genoeg is, en dat het anker houdt.

Wat voor schippers zijn wij eigenlijk? Misschien zitten we er ergens tussenin. Jezus leert ons bij iedere storm een beetje meer over dat wonderlijke vertrouwen. Wij zijn tenslotte allemaal een werk in uitvoering. Zo kan het gebeuren dat wij direct behoorlijk van streek raken als ons iets overkomt. Onze hoop vervliegt, onze harten liggen plat als klimplanten die van hun hekwerk zijn gerukt, maar als we over de eerste schok heen zijn en in staat zijn naar boven te kijken en kunnen zeggen: “Het is van de Heer,” dan wordt onze hoop weer hersteld door geloof en kunnen we weer rustig aan de voeten van Jezus zitten. Daarom is het eindresultaat waar Jezus naar streeft altijd weer dat wonderlijke vertrouwen in Hem, een overtuiging dat God voor ons zorgt en ons rust en vrede geeft.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier