Een ontmoeting met God

Haast en bezorgdheid zijn de grote vijanden van een gelukkig innerlijk leven.

Als je de besneeuwde bergtoppen alleen aanschouwt door een stoffig raampje vanuit de coupé van een sneltrein heb je kortstondig iets van Gods pracht gezien, maar Gods ware glorie en schoonheid is je toch niet bekend. Die is dan niet meer dan een voorbij vliegend beeld dat weinig voor je geestelijke leven zal doen. Trek aan de noodrem. Stap uit de trein en ga zelf op weg naar de bergen, want als je er zelf middenin staat, omringd door die overweldigende aanwezigheid van God kun je Hem echt leren kennen.

***

In een eeuwenoud boekje werd geschreven over de verloren kunst van het bidden. Wat bedoelde de schrijver, want bidden kan toch zeker iedereen? Natuurlijk kan iedereen bidden, want God is voor iedereen bereikbaar. Toch is bidden een kunst die geleerd moet worden. Gebed is heel wat meer dan het vragen om hulp of om noodzakelijke levensbehoeften.

Bidden is in de eerste plaats een ontmoeting met God. Voordat Jezus op aarde kwam baden de mensen ook, maar een directe ontmoeting met God was alleen voorbehouden aan de hogepriester. Eens per jaar mocht hij zich in het heilige der heiligen begeven en deed daar voorbede voor de zonden van het volk.

Toen Jezus kwam werd alles echter anders. Hij verbrak de sluier die God scheidde van ons mensen en opende zo het heiligdom voor iedere mens die God zoekt.

Maar hoe vaak gaan wij dat heiligdom binnen? Wij leven in rusteloze tijden en de wereld probeert ons wijs te maken dat we de nood om stil bij God te zitten en naar Zijn stem te luisteren ontgroeid zijn.

Wij hebben het al druk genoeg en hebben nauwelijks tijd over voor God. We rennen van hier naar daar met een grote waslijst aan verplichtingen en zaakjes die direct geregeld moeten worden, maar tijd om over Gods Woord na te denken en er met Hem over te praten schiet er snel bij in.

Het gebeurt haast ongemerkt, maar als we er niet op gespitst zijn worden we snel meegevoerd op de golven van wereldse wijsheid die ons beïnvloedt met geestelijke onverschilligheid. En zo goed zijn de vruchten van de wereld toch zeker niet? Sla de krant er maar op na en dan zie je al snel wat de wereld ons te bieden heeft.

Nemen we nog wel genoeg tijd om de diepe waarheden uit Gods Woord te overdenken en ons er door te laten opbouwen? Luisteren we wel naar die stille stem in ons hart die we alleen kunnen horen in het heiligdom bij Hem?

Het overdenken van Gods Woord in stilte en eerbied voor God is het beginpunt van al het goede in ons leven. Het is de leidraad die ons zó dicht bij God brengt dat het haast is alsof we Hem kunnen aanraken. Dan borrelt er oprechte aanbidding in onze harten op en stroomt er vreugde en dankbaarheid uit onze levens waardoor anderen weer gesterkt worden. Maar als we het heiligdom mijden is het geen wonder dat we soms overweldigd worden door twijfel en de zorgen van dit bestaan.

En dat is nergens voor nodig. De mens die God graag wil leren kennen moet tijd met Hem doorbrengen. Zo simpel is het.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier