Een huis net over de heuvel

Eens liep de bekende liedjesschrijver Ira Sankey, die samenwerkte met de evangelist Dwight L. Moody, door een vervallen achterbuurt en raakte in gesprek met een klein meisje dat op de stoep voor een bouwvallig huisje zat. “Woon je hier?” vroeg Ira aan het meisje.

“Jawel,” antwoordde het meisje, “maar mijn vader is een nieuw huis aan het bouwen aan de andere kant van de heuvel.” Het inspireerde Ira om de bekende hymne te schrijven: “Mijn huis aan de andere kant van de heuvel.”

Wat een voorrecht om te weten dat Jezus ons is voorgegaan en ons een huis aan de andere zijde van de heuvel heeft bereid.

***

Een prachtig huis op deze aarde? Een villa met een weelderige tuin? Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het gaat er uiteindelijk wel om wat voor huis je zult krijgen na dit leven en waar dat huis staat.

Jezus is ons voorgegaan en bouwt voor al Zijn kinderen zo’n huis aan de andere kant van de heuvel, een huis schoner en mooier dan wij ons in onze stoutste dromen kunnen voorstellen.

De dood is niet bepaald het meest favoriete onderwerp in dit leven, maar toch iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Als jij je sterk en gezond voelt heb je daar niet zoveel zorgen over. Dat komt wel goed en je zult het wel zien als het zover komt. Dat is ook wel te begrijpen, want het is zeker niet de bedoeling dat je onder zorgen gebukt en met doodsangst door het leven stapt.

Toch is het verstandig om je van tijd tot tijd te beraden over wat er na dit leven zal zijn. En zo verschrikkelijk ver is dat moment niet weg, voor niemand.

 

Dit leven is slechts een kortstondige doorgang naar een volgend leven en het is dus zeker de moeite waard om je daar op voor te bereiden.

Jezus zegt dat wij ons vooral moeten richten op de hemelse schatten en niet op de aardse, want een overvloed aan aardse bezittingen is geen enkele garantie voor een veilig huis aan de andere kant van de heuvel.

De meeste mensen zullen direct beweren dat ze hun vertrouwen niet in aardse bezittingen stellen, maar de realiteit is toch vaak anders. Dat blijkt als ziekte op de deur klopt, of wanneer een fortuin verloren gaat door verkeerd beheer of een economische crisis. De Bijbel spreekt over het testen van onze levenswerken: “U kunt op die ene fundering met allerlei materialen bouwen; met goud, zilver en edelsteen, of met hout, hooi en stro. Het zal vanzelf blijken wat u hebt gedaan, want de grote dag van de Here komt met vuur. In het vuur blijft alleen over wat waardevol is; de rest verbrandt.”

Waar leven wij voor? Waar ligt onze schat? Het is zeker niet de bedoeling van God dat we als arme kerkmuizen door het leven gaan, maar als je de hemelse waarden uit het oog verliest kun je toch voor een onaangename verrassing komen te staan op het moment dat ook jij de tocht naar de heuvel gaat ondernemen.

Een bekende Amerikaanse sportman wiens huis, dat vele miljoenen waard was tot op de grond was afgebrand, vertelde huilend voor de camera dat al zijn bekers en prijzen die hij aan zijn kleinkinderen had willen nalaten verloren waren gegaan. Maar wij kunnen een betere erfenis achterlaten. De liefde die wij onze naasten tonen en de waarden waarmee wij met anderen omgaan zijn vanuit een hemels oogpunt pas echt kostbaar.

Zoek dus naar de woning aan de andere kant van de heuvel. God wil je die geven. Hij heeft hem ons beloofd en zo’n woning is er voor eenieder die zich oprecht tot Christus keert.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier