Een bundel mirre

Hooglied 1:13
Mirre was een van de kostbare geschenken die door de drie wijzen uit het oosten aan Jezus werden gegeven na Zijn geboorte en wordt vaak gezien als een symbool van de kostbaarheid van Christus zelf. De geur, de conserverende en desinfecterende eigenschappen en de relatie tot het maken van een offer dragen hieraan bij.

Maar in de Bijbel wordt Jezus niet vergeleken met een klein beetje mirre, maar met een hele bundel. Daar moeten we eens beter naar kijken.

Jezus staat voor overvloed. Jezus geeft ons niet slechts een druppel van de hemelse goedheid, maar stort het hemelse water in grote hoeveelheden over ons uit. Jezus is niet slechts een hemelse stengel, maar een groot geurend veld vol met hemelse pracht. Jezus voorziet niet slechts in mijn allergrootste noden, maar zelfs de kleinste dingen, mijn kleinste zorgen en noden, kunnen door Hem worden aangepakt.

Jezus staat ook voor verscheidenheid. Kijk eens naar wat Hij voor ons is. Hij is een Koning en een Hogepriester. Hij is een Profeet, maar ook een Herder. En zo komt hij ons steeds dichter naderbij, want Hij is ook een Vriend en uiteindelijk zijn wij, als Zijn kerk, Zijn bruid. In Colossenzen 2:9 staat: Want in Hem woont het hele wezen van God in een lichamelijke gestalte. In Christus bent u dus volmaakt, want Hij is de hoogste heerser en autoriteit over elke andere macht.Hier is onze metgezel in al Zijn tederheid, moed, zelfopoffering en trouw. Hij is een bundel mirre. Hij bewaart en beschermt ons en door Zijn kracht is ons het eeuwige leven verzekerd.

Mirre werd in de oudheid gezien als een kostbaar geschenk. Hoeveel temeer een hele bundel? En wij? Hoe kostbaar is die bundel voor ons? Stellen wij Zijn levengevende woorden wel genoeg op prijs en durven wij tijd in te ruimen voor de Herder die onze ziel onder Zijn hoede heeft genomen? De geneeskrachtige werking en de overheerlijke geur van mirre komt pas goed tot zijn recht als wij ons naar de Herder richten en dicht tegen Hem aan kruipen. “In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen.” (Lukas 10:42)

Bewerkt naar een artikel van C.H. Spurgeon
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier