De wil van God

Wij hebben het vaak over de wil van God. Wat is dat toch? Iemand zei eens: “De wil van God? Dat is wat er gebeuren moet en wat Hij kan doen door jou!” Daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Er was eens een dominee die in een dorpje woonde dat getroffen werd door een vreselijke overstroming. Het water in de woonkamer stond al ter hoogte van zijn knieën toen er een paar ouderlingen in een bootje voorbij voeren en hem vroegen in te stappen zodat ze hem in veiligheid konden brengen.

“Welnee,” sprak de dominee overtuigd, “God zal voor me zorgen. Het is echt Zijn wil niet dat er iets met me misgaat!” Maar het water steeg en steeg en al snel moest de dominee naar de tweede verdieping.Na verloop van tijd kwamen de ongeruste ouderlingen terug in hun bootje. “Vooruit dominee. Zo gaat het niet langer. U moet met ons meekomen!”

“Welnee,” sprak de dominee overtuigd, “ik ken Gods wil. Ik ben heus wel veilig!”

Uiteindelijk moest de dominee zijn toevlucht zoeken tot de gammele schoorsteen van zijn woning om met het hoofd boven water te blijven.

Nogmaals kwamen de bezorgde ouderlingen in hun bootje voorbij.

“Alstublieft dominee. Kom toch met ons mee. Het is levensgevaarlijk!”

“Welnee,” sprak de dominee overtuigd, “God zorgt voor me. Het is echt Zijn wil niet dat ik verdrink. Ik blijf rustig hier!”

Maar het gebeurde niet zoals de dominee had verwacht want nog geen vijf minuten later werd hij door het water verzwolgen…

Toen hij in de hemel was aangekomen was hij ziedend. Hij beval de engel aan de hemelpoort om een afspraak met God te regelen.

“Waarom heeft U mij niet geholpen?!” brieste hij toen hij voor de Heer kwam te staan.

“Ik heb gedaan wat U van mij vroeg. Ik heb gebeden, geloof getoond aan de mensen van mijn gemeente, was standvastig in Uw wil en toch ben ik verdronken. U heeft niets gedaan om me te redden!”

“Heb Ik niets gedaan?” antwoordde de Heer verbaasd, “Ik wilde je graag redden en heb dus drie keer een reddingsboot naar je toegestuurd, maar je wilde er niet in stappen…!”

***

 

Met andere woorden, je moet bereid zijn om je aan God over te geven en de richting in te lopen die Hij je laat zien. Dat vereist overgave en geloof.De wil van God… Kunnen we die kennen of is dat iets vaags waar we eigenlijk niet echt achter kunnen komen? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Als je het over de wil van God hebt zou je je misschien eerst eens moeten afvragen of je die wel écht wilt kennen. De evangelist Dwight L. Moody zei eens dat je het beste tegen God kunt zeggen: “Ik wil het God! Het maakt me niet uit wat het is.”

Er zijn nogal wat mensen die God maar al te graag een gedetailleerd plan voorleggen waarin precies staat beschreven hoe hun levensweg er uit moet zien. Dan vragen ze Hem om dat plan goed te keuren en Zijn handtekening er onder te zetten. Dat heeft met de wil van God niet heel veel te maken. Dan zijn er ook mensen die Gods plan voor hun leven pas willen ondertekenen nadat ze dit eerst grondig bestudeerd hebben om te zien of het hun goedkeuring kan wegdragen. Maar als we te vol zitten met onze eigen ideeën geven we God nauwelijks de ruimte om ons te leiden, terwijl Hij toch onze Herder is.

Eigenlijk zouden we God een leeg velletje papier moeten geven dat we al ondertekend hebben, waarna we God het programma verder laten invullen, precies zoals het Hem goed dunkt. Dat is overgave. Dat is vertrouwen en alleen dan heb je de juiste houding om Gods wil echt te kennen en Hem eenvoudig te volgen.

Vergeet nooit dat Zijn Woord een van de belangrijkste dingen is die Hij gebruikt om ons te leiden. Zijn Woord heeft niets te maken met hoe we ons voelen, maar is in alle gevallen de maatstaf die ons de richting geeft voor ons leven.

Vertrouw dus op Hem. Leg je hand in die van de Vader en volg Hem door het ruige berglandschap van dit leven zodat Hij je kan leiden naar de stille wateren en de groene weiden waarvan Hij weet dat je die nodig hebt en waar je je het beste kunt ontwikkelen.

Hij weet het, Hij heeft lief en zal telkens voor mij zorgen,
Mijn God, de Heer die naast mij staat.
Hij geeft het beste als ik, in Hem geborgen,
In alles aan Hem de keuze laat.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier