De juiste koers

Abraham gehoorzaamde, al wist hij niet eens waar hij naar toeging. (Hebreeën 11:8)

Dat is geloof. Het is volgen terwijl wij niet precies weten waar de reis naar toe gaat. Als wij alles kunnen zien en weten, heeft het met geloof niet veel te maken en leunen we al snel op ons zogenaamde gezonde verstand en denken we alles logisch uit. Toen ik de Atlantische Oceaan overstak begreep ik dat pas goed. Er was op die eindeloze watermassa helemaal niets te zien. Er waren geen borden waarop stond hoe ver het land nog was. Er waren geen hotels waar ik me even kon terugtrekken van de schommelende en vermoeiende tocht, en er was niets dat me vertelde waar ik was. En toch volgden we elke dag de juiste koers, alsof we een streep volgden die in het water was gekerfd. De kapitein wist precies waar hij was. Elke dag las hij de positie van het schip af aan de hand van de sterren en de positie van de zon. Voor hem was het navigeren in deze eindeloze oceaan een fluitje van een cent. Hij had geleerd om de hemelse tekens te volgen en niet de aardse.

Zo is het met geloof ook. Geloof vaart met Gods licht en durft zo de kust uit het oog te verliezen. Laat ons dus verder koersen. We weten niet welke havens ons schip nog zal aandoen, maar dat geeft helemaal niets. De kapitein weet het precies, en dat is alles wat ik hoef te weten.

Jezus vraagt van ons om als kinderen te zijn. Als kinderen in ons geloof. Als kinderen onder de bescherming van de vader. Kinderen maken zich geen zorgen of er die avond wel eten op tafel zal staan of dat de rekeningen betaald worden. Daar wordt gewoon voor gezorgd. Met die dingen houden kinderen zich niet bezig.

Maar geloof, net als een goede plant, moet groeien en ontwikkeld worden. In de Statenvertaling staat in Romeinen 10:17: “Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods.” In de vertaling van Het Boek staat daarover: “Dus alleen door te luisteren naar wat Christus gezegd heeft, kunt u in Hem gaan geloven.”

Luisteren, teruggetrokken bij Jezus. Samen met Hem in de stilte van je hart. Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat het niet altijd zo makkelijk voor me is om me terug te trekken bij Jezus en tijd te nemen voor Zijn Woord. Ik wil altijd zo graag van alles doen, maar Jezus leert me dat al mijn werk niet veel teweegbrengt zonder zijn Geest en aanwezigheid.

Laten wij vol vertrouwen uitvaren terwijl wij onze ogen gericht houden op de kapitein die het roer stevig vasthoudt.

Naar een artikel van A.B. Simpson

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier