De belofte van volmaakte vrede

U heeft het beloofd: U zult vrede geven aan de mensen die helemaal op U vertrouwen. Vertrouw voor altijd op de Heer, want de Heer is een eeuwige rots waarop wij veilig zijn.
Jesaja 26:3-4

Helaas leven we nog altijd in een zondige, gebroken wereld die vol zit met kwade, duistere invloeden. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Omringd door verwarring en slechtigheid die van alle kanten op ons afkomen verliezen we makkelijk de rust en worden we vaak ongezien meegesleept in het gewoel van de wereld. Dan is de verleiding om nerveus en geïrriteerd te worden groot. Niemand zal het je snel kwalijk nemen als je op zulke momenten uit je slof schiet. We kennen die problemen tenslotte allemaal; iedereen wordt wel eens tot het uiterste gedreven.

Maar toch is er een veel betere weg. De belofte uit de Bijbel toont ons een andere manier; een manier die de wereld niet begrijpt en niet kan ervaren. De belofte van volmaakte vrede komt dan ook niet uit de wereldse atmosfeer, maar uit de hemelse oorden. De belofte is dat God ons in volmaakte vrede zal bewaren. Het gaat hierbij niet om een gewone vrede, maar een “volmaakte vrede”, een vrede die heel anders is dan wat de wereld ons kan bieden. De apostel Paulus zegt zelfs dat deze rust alle begrip ver te boven gaat. (Filippenzen 4:7)

Natuurlijk geeft God aan ieder van Zijn kinderen een bepaalde mate van vrede. Het is een geschenk van God. “Ik geef jullie míjn vrede. De vrede die Ik jullie geef, is een ander soort vrede dan de vrede van de wereld. Wees dus niet bang of verdrietig.” (Johannes 14:27)

Maar er is meer nodig om de volmaakte vrede van God voortdurend mee te dragen. Het vereist dat we volledig op God vertrouwen. Je kunt geen volmaakte vrede hebben zonder een sterk vertrouwen in God. Als we God vertrouwen, weten we ook dat Hij de baas is over al onze omstandigheden. Maar als wij daar niet van overtuigd zijn, kunnen moeilijke situaties en omstandigheden ons al snel een beentje lichten, ook al hebben we God lief. Maar als we geloven dat God van ons houdt en ons, als de Goede Herder van ons leven, niet zal verlaten en nooit de verkeerde weg op zal sturen, kan geen enkele situatie, hoe verwarrend die ook mag lijken, ons echt en blijvend uit het lood slaan. Er komt bij ieder probleem altijd een moment waarop wij moeten besluiten dat we niet langer naar de moeilijkheden kijken, maar dat we onze ogen volledig op God en Zijn Woord richten. Op zulke momenten mogen wij vrijmoedig voor de troon van onze genadige God komen om hulp te ontvangen in onze tijd van nood (Hebreeën 4:16).

Het bewaren van volkomen vrede betekent niet dat de situatie ons niet raakt, zoals een stoïcijnse filosoof die weigert om emoties van welke aard dan ook over zich heen te laten komen. Het betekent echter dat wat er ook gebeurt, wij onze ogen op God gericht houden en zo een vrede ontvangen die niet in menselijke termen kan worden uitgelegd.

Waar je vandaag ook mee te maken hebt en hoe hoog de berg die je moet beklimmen ook lijkt te zijn, richt je gedachten op God, vertrouw op Hem en laat Zijn volmaakte vrede in je ziel opkomen.

Vrij vertaald uit een artikel uit de Bible League International
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier