Alle dingen ten goede

Kunnen we er echt op vertrouwen dat God zó machtig is dat Hij zelfs de slechtste dingen in ons leven kan ombuigen tot iets goeds? De Bijbel leert ons van wel en daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Er waren eens twee engelen die voor God de wereld door trokken. Op een avond zochten ze onderdak in het huis van een rijke landeigenaar. De familie had natuurlijk niet in de gaten dat ze tegenover twee engelen stonden en ze waren erg bot en onvriendelijk.

“Stop die lui dan maar in de kelder,” opperde de vrouw des huizes. “Anders stelen ze me de kleren nog van het lijf!”

De kelder was koud en kil en zonder bed. Terwijl een van de engelen zich uitstrekte op de ruwe stenen, zag de andere engel een gat in de muur en begon het direct te repareren alvorens ook hij zich uitstrekte.

De volgende dag trokken ze verder en vonden die avond onderdak bij een vriendelijke en gastvrije boerenfamilie. Daar was het heel wat beter toeven. De boerin gaf de engelen het beste eten wat ze in huis had en de boer stopte de beide reizigers in hun eigen bed. Toen de engelen de volgende dag opstonden vonden ze de boerin huilend aan het ontbijt. Hun enige koe was die nacht gestorven. De melk van die koe was het enige inkomen van de boerenfamilie.

De jongste engel was razend en bitste boos tegen de oudere engel: “Wat ben jij nou voor een engel? Waarom liet je dat toe? Die rijke landeigenaar behandelde ons als oud vuil en toch hielp je hem, terwijl die arme boer ons alles gaf en jij liet toe dat die koe doodging?”

“Die dingen zijn soms anders dan ze er uitzien!” antwoordde de oudere engel. “Toen wij daar in die koude kelder lagen zag ik opeens dat er goud in dat gat in de muur zat. Omdat de landeigenaar toch al zo egoïstisch en hebberig was, besloot ik om het gat in de muur dicht te maken, zodat hij dat goud niet zou vinden. Toen we vannacht in het bed van de boerenfamilie sliepen kwam de doodsengel binnen. Ik vroeg hem waarom hij kwam en hij zei dat hij de boerin kwam halen. Toen heb ik hem gevraagd om haar leven te sparen en in haar plaats de koe te nemen. Niet alles is wat het lijkt en soms zijn ook wij net als de jongste engel. Maar God weet hoe de vork in de steel zit en daar mogen wij altijd op vertrouwen.

***

Woorden van Jezus
Er is strijd in je leven. Het leven op aarde zit vol met bergen en dalen. Maar Mijn belofte dat alles meewerkt ten goede voor de mens die Mij liefheeft, bestaat ook. Het leven zal ook niet altijd zo blijven. Uiteindelijk gaat alles veranderen. Ik ben rechtvaardig en eerlijk en in de wereld die gaat komen wordt alles rechtgezet.

In die wereld is de duisternis overwonnen. Daar is het kwaad uitgeroeid en worden de wonden genezen. Dan regeert de liefde. Dat is de visie. Doe daarom nu, in dit leven, je best. Leef voor Mijn Koninkrijk en zet je in om Mijn liefde te tonen, ook al begrijp je niet alles en heb je soms wel duizend vragen. Het is nodig dat iedereen die op Mij wil bouwen geloof heeft. Geloof is de sleutel. Dat was gisteren zo en vandaag maar ook morgen.

En werkt alles wat je overkomt dan echt mee ten goede? Als je van Mij houdt en er gebeurt in dit leven iets slechts, wat doe je dan? Dan roep je naar Mij uit. Dan zoek je Mijn hulp. Als je oog in oog komt te staan met moeilijkheden en tegenslagen dan pak je Mijn hand. Jij weet uit ervaring dat Ik je niet altijd direct verlos uit je moeilijkheden. Soms is het beter om je door de storm heen te leiden dan je er van te verlossen. Dan kun je beter groeien. Je wordt er sterker en beter door.

Je wilt Mij toch dieper leren kennen? Je wilt toch kunnen rusten in de vreedzame overtuiging dat je geborgen en verzekerd bent in Mijn liefde? Daar heb je ervaring voor nodig en juist door de stormen van het leven word je volwassen en leer je wat het

is om Mij te vertrouwen.

Maar Mijn definitie van “goed” is niet altijd dezelfde definitie die de wereld hanteert. Ook Mijn kinderen denken als snel dat “goed” een ander woord is voor gemak; een comfortabel leven, gezondheid en geld. Vrijheid van strijd en tegenslag. Maar het

“goede” waar Ik het over heb en wat Ik beloofd heb is veel waardevoller en veel dieper dan de gemakken van een aards leven en de geneugten van het lichaam. Als Ik het heb over “goed”, dan denk Ik aan jouw eeuwige geluk. Dan zie Ik hoe rijk je zult zijn in Mijn hemelse wereld en de blijdschap die in je opwelt als je Mijn plan voor je leven hebt gevonden. Dan heb Ik het over de kroon van het leven, die Ik je wil geven en waar Ik het in Mijn Woord over heb gehad.

O, de waarachtige en diepe vreugde die wij samen ervaren als wij zó innig verbonden zijn dat niets ons van elkaar kan scheiden. En uiteindelijk heeft het ook maar weinig te maken met hoe goed je je soms wel of niet voelt. Natuurlijk zegen Ik Mijn kinderen vaak met goede gevoelens en zelfs met fysieke zegeningen en gemak. Ik hou van Mijn kinderen en wil alles geven wat de tocht door dit leven zo aangenaam mogelijk maakt. Maar je begrijpt nu dat Ik het anders zie. Als gemak, weelde of de afwezigheid van strijd het doel waren zou het de prijs die je er in dit leven voor betaalt echt niet waard zijn, want dat zijn dingen zonder eeuwige waarde. Dat zijn geen eeuwige en blijvende bouwstenen. Mijn belofte aan jou is geen garantie dat elke situatie altijd probleemloos zal eindigen zodat je je weer in een gemakkelijke stoel kunt terugtrekken tot het volgende probleem zich aankondigt. Mijn belofte betekent dat Ik alles waar je in dit leven mee geconfronteerd wordt gebruik om te bouwen aan jouw eeuwige geluk. Verlies deze wetenschap dus nooit uit het oog.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier