Maandag 16 september 2024

Gebed

Gezegende Geest van God, vergeef ons dat we u zo vaak onrecht aandoen op onze momenten van laksheid en trotse zelfgenoegzaamheid. Wilt u ons helpen en ons leren hoe we ons op elk moment van de dag aan u kunnen overgeven, want dan zullen we met ongeveinsde blijdschap en vol vertrouwen door het leven kunnen gaan. We verzetten ons zo vaak tegen Uw Geest en Uw liefdevolle aanwezigheid zonder door te hebben dat wij Uw leiding met die zachte, stille stem dan buitensluiten. Momenten waarop we blijven vasthouden aan ons eigen inzicht. Zo’n houding dooft Uw vuur en maakt ons hart geen rustplaats voor Uw Heilige Geest. Ik vraag U daarom ons te leren niet zo’n hoge dunk van onszelf te hebben en ons voor U neer te buigen zodat U onze harten teder en kneedbaar kunt maken. Alleen dan geven wij U vrij spel en kan het beeld van Uw Zoon in ons leven steeds duidelijker zichtbaar worden.
Amen.

***

Als de Geest van God ontbreekt wordt zelfs de waarheid koud en hard als een ijsberg. Zonder de Geest is religie levenloos en bevroren. De Heilige Geest geeft energie, vuur en enthousiasme maar als de Geest er niet is, is het licht verdwenen. Ik vraag je: ‘Wat is de gemeente zonder de Geest?’ Niets kan de plaats van de Geest innemen. Als de Geest afwezig is in ons werk, onze gedachten en ons handelen, werpt onze arbeid geen vrucht af, worden onze velden onvruchtbaar en verandert ons hart in een verwarrende wildernis.
C.H. Spurgeon

Eens was het de zegen,
Nu is het de Heer;
Eens was het gevoel,
Nu is het Zijn Woord.
Eens wilde ik Zijn gaven,
Nu de Gever zelf
Eens zocht ik genezing,|
Nu
 alleen Hemzelf.
Eens was ‘t pijnlijk trachten,
Nu is ’t volmaakt vertrouwen.
Eens een halve redding,
Nu het uiterste.
Eens was ’t eindeloos vasthouden,
Nu houdt Hij mij vast;
Eens was ’t constant dobberen,
Nu zit mijn anker vast.

—A. B. Simpson (1843–1919)

 

Ik heb lief, wie mij liefhebben en wie mij ijverig zoeken, zullen mij ook vinden.
Spreuken 8:17

Iemand die ’s nachts met een lantaarn over een landweg loopt, ziet maar één stap voor zich. Als hij die stap neemt, draagt hij de lantaarn met zich mee en zo wordt het duidelijk voor hem waar hij zijn volgende stap moet zetten. Na verloop van tijd bereikt hij veilig zijn bestemming, zonder dat de duisternis hem heeft kunnen kwellen. Zijn hele weg werd verlicht, ook al was het iedere keer maar één stap.

Dit illustreert de methode die God doorgaans gebruikt om ons te leiden. Zijn woord wordt voorgesteld als een lamp voor onze voeten. Het is een lamp — geen brandende zon of zelfs geen vuurtoren, maar een gewone lamp of lantaarn die men gemakkelijk met de hand kan meedragen en die alleen dat ene stukje stoffige weg voor ons verlicht waar we ons op dat moment bevinden. De plicht voor dit moment is altijd duidelijk voor ons en dat is ook de enige stap die we behoren te zetten. We hoeven ons niet bezig te houden met de staat van de weg verderop. Daar schijnt het licht nog niet. Het enige dat we moeten doen is het licht trouw met ons meedragen en het zo onze huidige stap laten verlichten. Lopen met God is een avontuur en niet moeilijk. Zelfs een klein kind kan zo lopen.

Heer ik vraag niet dat ik de hele weg nu al kan aanschouwen;
één stap is alles wat ik nodig heb om mijn leven met U te bouwen.
J.R. Miller

Deze week nieuw op de site

Stel je eens een wolf voor die de hele dag niets te eten heeft gehad en zich dan in de avond in wanhoop en woede op jou stort om zijn hongerige buik te vullen. Dit is een indringend beeld van onze twijfels en angsten die zich aan ons opdringen als het daglicht verdwenen is…
Lees hier verder

Toen ik jong was luisterde ik graag naar een waargebeurd gedramatiseerd verhaal op cassettebandjes over Keith, een soldaat in het Amerikaanse leger. Keith geloofde in God en betrok God bij alles wat hij deed. Dat maakte zijn verhalen zo indrukwekkend.
Lees hier verder

De ongelovige wereld is als het ware een snijbloemenbeschaving. Snel de schoonheid in huis, snel resultaat en het liefst zo gemakkelijk mogelijk. Maar schoonheid zonder verbonden te zijn met de bron verwelkt al snel en moet al snel weggegooid worden.
Lees hier verder

Spreuk van de week
Wij mensen beschouwen de wereld die we kunnen zien als de ‘echte’ wereld en de wereld die we niet kunnen zien als de ‘onechte’ wereld, maar de Bijbel ziet het haast tegenovergesteld.
Philip Yancey

Bid niet voor een lichtere last. Bid voor een sterkere rug.
Auteur onbekend

“Je bent dapperder dan je gelooft, sterker dan je lijkt en slimmer dan je denkt.”
Christopher Robin (A.A. Milne in Winnie de Poeh)

Ons vertrouwen in Christus maakt ons niet lui, nalatig of zorgeloos maar wekt ons juist op, spoort ons aan en maakt ons actief in het leiden van een rechtvaardig leven en het doen van het goede.  Er is geen zelfvertrouwen dat hiermee te vergelijken valt.
Ulrich Zwingli

Vergeven is het bevrijden van een gevangene en dan tot de ontdekking komen dat jij die gevangene was.
Onbekend

Om over na te denken

Zolang een mens zichzelf een hele Piet voelt, kan hij Christus niet echt als zijn Verlosser ontvangen. Jezus kwam om de zieken te genezen en Hij kwam niet voor die mensen die denken in blakende geestelijke gezondheid te verkeren. Hoe kan zo iemand verwachten dat hij zich op een aanvaardbare manier tot God kan wenden en dat zijn gebeden worden beantwoord? Zolang een mens zich niet bewust is van zijn eigen nietigheid en zijn zondige natuur, kan hij geen echte, blijvende dankbaarheid voor de verlossende genade van de hemel hebben, ook al beweert hij luidkeels dat hij Christus als zijn Verlosser heeft omarmd en dat hij een voortreffelijk Christen is.
J.Hawes

Op de zondagschool praatte de juf met de kinderen over goede en slechte aankopen in het leven. Zo zei ze: “Iemand die de waarheid koopt doet een fantastische aankoop. Jezus zei dat Hij de weg, de waarheid en het leven is, en Hij geeft het eeuwige leven.”    Daarop vroeg ze of iemand haar wellicht een voorbeeld uit de Bijbel kon geven van een slechte aankoop.

“Ik wel,” antwoordde een jongetje. ”Esau… Die verkocht zijn eerstgeboorterecht voor een bak soep. Dat was reuze dom.”

Een klein meisje zei: “Judas deed het ook niet goed toen hij Jezus voor dertig zilverlingen verkocht.”

Een derde jongen merkte op: “Jezus zei: ‘Wat hebt u eraan de hele wereld te winnen en uw leven te verspelen?’ Dat is pas een hele slechte aankoop.”

 

Als wij Gods gedachten zoals die staan opgetekend in de Bijbel binnenlaten in de kamers van onze gedachten, zullen onze ideeën en gevoelens omtrent God radicaal veranderen.

Het binnenlaten van Gods gedachten doet mij denken aan het Bijbelverhaal waar Jezus bij de treurende mensen binnenstapte toen er een jong meisje gestorven was. Hij zei: “Waarom huilen jullie toch zo? Het meisje is niet dood. Ze slaapt slechts!” Net zoals de rouwklagers en de wenende menigte direct door Jezus buiten de deur werden gezet, moeten ook onze gedachten plaats maken voor Gods gedachten. En dan, als alles in ons hart tot rust is gekomen, zullen wij Jezus in de stilte horen zeggen: “Sta op.”

-William Hepburn Hewitson 

Daily Light

Open mijn ogen, zodat ik alle wonderen in uw wet kan ontdekken.
Psalm 119:18

Voor veel mensen, en niet eens alleen voor de ongelovigen, is de Bijbel als een verzegeld boek. Ze zien de woorden wel, maar kunnen de diepe betekenis er niet echt in ontdekken of iets van de machtige kracht begrijpen. Het Woord overtuigt hen niet van hun zonde, noch helpt het hen om de Heiland te kennen en lief te hebben. Hoe komt dat? Omdat er een sluier over hun harten ligt.

Lezer, verzuim daarom nooit om de Bijbel samen met Jezus te lezen. Dat doe je door in gebed te zijn tijdens je momenten in het Woord. Het is de enige manier om echt voordeel en troost uit het Woord te halen en God zo de kans te geven je leven daadwerkelijk te veranderen. Bid dat je mag begrijpen wat je leest.

* Als je leest over iemand die zonden heeft begaan, bid dan dat de genade van God je mag bewaren, zodat je zelf niet ook in dezelfde valstrik zult trappen.

* Als je leest over iemand die groot geloof had, of geduldig was, zachtmoedig of vol liefde, bid dan dat de Geest dezelfde genade in jouw hart mag uitstorten.

* Als je over een waarschuwing of bedreiging leest als gevolg van ongehoorzaamheid, bid dan dat die vloek jouw deur voorbij mag gaan.

* Als je een genadevolle belofte leest, bid dan dat God die belofte ook aan jou zal vervullen en je mag leren hoe je met die belofte door het leven kunt gaan.

* Als je iets leest over Christus, als de Goede Herder of als de Hogepriester, wend je dan in gebed tot Hem en vraag Hem om jou te leiden en te bewaken.

Er is geen deel van de Schrift dat je niet op de een of andere manier in gebed kunt omzetten — en hoe meer je dat doet, hoe meer het Woord als een bron van levend water wordt waaruit je altijd hulp en verfrissing zult kunnen putten.

Moge wij Gods dierbare Woord leren waarderen en letterlijk als voedsel en drank voor onze ziel beschouwen. De Bijbel is het enige boek dat ons vertelt:

* over de weg van verlossing,
* over Christus en Zijn kruis,
* over de gave van de Heilige Geest,
* over de gezegende hoop op eeuwig leven.

Uit: Christian Living van George Everard 1881

Klik hier voor een korte Bijbelstudie uit de Daily Light

Uit het archief van Spurgeon

Wat heeft Gods gemeente het hardste nodig? Het antwoord is eenvoudig: ‘Dat is Gods Heilige Geest’. Maar de mensen zeggen:

“Als we de kerk nu eens een beetje veranderen…”
“Als we nu eens een meer gezalfde predikant binnenhalen…
“Of een koster die zich beter gedraagt…”
“Of een betere gemeente misschien?”
“Dan zal het toch zeker beter gaan?”

Nee, lieve vrienden, daar ligt de fout niet. Het is fijn om de kerk goed te organiseren, een gezalfde predikant of een betere koster te hebben, maar waar het echt om gaat is dat de Geest van God aanwezig is. We hebben meer van de Geest nodig en Zijn kracht en invloed. Het zal niet beter gaan tenzij Gods Geest op ons neerkomt en ons werk zegent. Dit is het grote gemis van de kerk, en totdat in dat gemis is voorzien, kunnen we hervormen totdat we een ons wegen, maar het resultaat blijft altijd hetzelfde. We hebben de Heilige Geest nodig, en welke fouten er ook in onze kerken mogen zijn, ze kunnen de voortgang van het christendom nooit wezenlijk belemmeren als de Geest van de Heer in ons midden is. Wat we echt nodig hebben is de Geest van God. Dan wordt alles anders.

Uit het archief van het verleden

Dr. Lewis Chafer (1871-1952) was een Amerikaans theoloog die bekend stond als een man van gebed en als godvrezend man.

Op een dag, lang geleden, liep Dr. Chafer langs een huisje bij een spoorwegovergang. Hij zag dat iemand daar een grote familiebijbel aan het lezen was en hij besloot naar binnen te gaan om de man over zijn geloof te vragen. “Wat doe je daar?” vroeg hij.
“Ik lees de Bijbel,” was het eenvoudige antwoord.
“En begrijp je wat je leest en ben je gered?” vroeg Dr. Chafer daarop.
“Nee, niet echt,” antwoordde de man. “En gered ben ik vast niet. Ik kan nooit goed genoeg zijn om gered te worden.”

Het is het antwoord dat zoveel mensen ook vandaag zouden geven. Dr. Chafer antwoordde: “Vriend, als God nu eens een uitzondering zou maken in jouw geval en je redding zou willen geven, gewoon als een geschenk… zou je het dan aannemen?”
“Meneer,” antwoordde de man, ”Natuurlijk zou ik dat. Ik ben toch zeker niet gek.”
Dr. Chafer vroeg de man daarop om Johannes 10:28 te lezen. Het kostte de man wat moeite om de passage te vinden, maar toen las hij: “Ik geef hun het eeuwige leven en zij zullen nooit verloren gaan…” Toen wees Dr. Chafer hem op Romeinen 6:23, waar stond: “Het loon van de zonde is de dood, maar de gave van God is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Heer.”
“Een gave?” stamelde de man. “God wil het me zomaar geven?”
“Zomaar, en voor niets. Je hoeft het alleen maar aan te nemen.”
De man, met nieuw licht in zijn ogen, zei: “Vreemdeling, ik weet niet wie je bent, maar je hebt vandaag meer voor me gedaan dan wie dan ook.” Dr. Chafer schudde zijn hoofd en zei: “Ik heb niets voor je gedaan, behalve dat ik je heb laten zeggen dat je Gods geschenk zou aannemen. Wat ga je daaraan doen?”
“Ik wil dat geschenk nu accepteren,” antwoordde de man en dat deed hij, waarop hij eenvoudig en oprecht bad om Jezus te ontvangen.

En dat is de eenvoud van het evangelie. Het geschenk van God is eeuwig leven door Jezus Christus, onze Heer.

Een glimlach…

Een Britse fabrieksarbeider en zijn vrouw waren dolblij toen ze na vele jaren huwelijk ontdekten dat ze hun eerste kind zouden krijgen. De man vertelde het goede nieuws gretig aan zijn collega’s en zei erbij dat ze veel voor een kindje gebeden hadden. “God heeft mijn gebeden verhoord.”

Maar zijn collega’s lachten hem uit omdat hij God om een kind had gevraagd.

Toen de baby werd geboren, bleek hij het Downsyndroom te hebben. Toen de vader voor het eerst na de geboorte naar zijn werk ging, vroeg hij zich af hoe hij zijn collega’s onder ogen moest komen. “God, geef me alstublieft wijsheid,” bad hij. Net zoals hij vreesde, zeiden zijn collega’s spottend: “Je gebeden zijn wel heel mooi beantwoord. Dus je houdt nog steeds vol dat God je dit kind heeft gegeven!”

De kersverse vader dacht even na en vroeg in stilte om hulp. Uiteindelijk zei hij: “Ja, en wat ben ik ben blij dat de Heer dit kind aan mij heeft gegeven en niet aan jou.”

Dat is grappig 

Een predikant beëindigde zijn preek over de gevaren van overmatig drankgebruik en zei tot slot met grote nadruk: “Beste gemeente, daarom zou ik tot slot willen zeggen: ‘Als ik al het bier in de wereld had, zou ik het direct in de rivier gooien. Als ik toegang had tot alle wijn in de wereld, zou ik ook dat direct in de rivier gooien. En ja, ook alle whisky van deze wereld en al die andere drank, zou direct in die rivier verdwijnen.’ Hij bedankte de gemeente en ging zitten waarop de koorleider opstond en met een geleerde stem aankondigde: “Laten we als slotlied Opwekkingslied 642 zingen, ‘De Rivier.’

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier