
Maandag 10 maart 2025
Gebed
Heer, ik dank U voor Uw aanwezigheid in mijn leven. Wat ben ik dankbaar dat U door Uw Heilige Geest in mij woont. Het maakt me nederig. Wilt U mij helpen om niet zo vol te zijn van mijzelf maar vol van U, op ieder moment en elke dag. Leer mij Uw aanwezigheid te voelen, vooral wanneer ik mij bij U terugtrek door Uw Woord te lezen en Uw stem te zoeken in het gebed.
Dank U voor deze nieuwe week.
Amen
In ‘groene weiden’? Nee soms leidt Hij
Die alles beter weet dan jij
Naar vermoeide wegen, vol strijd
en narigheid.
Of ik nu op bergtoppen vol vreugde naar de toekomst staar
Of ploeter door dalen zonder zon,
het maakt niet uit, want God is daar.
Vraag: Als God werkelijk zo goed is als jullie gelovigen beweren en als Hij alles toch al weet, ons beter kent dan wie dan ook en onze noden begrijpt, waarom zou het dan nodig zijn om Hem überhaupt nog iets te vragen?
Antwoord: Wat als God weet dat we gebed het hardst nodig hebben? Wat als gebed voorziet in onze grootste menselijke behoefte?
Onze grootste nood is niet het vervullen van onze aardse wensen of ons lichamelijk geluk, maar onze menselijke behoefte aan God zelf. Honger kan het weggelopen kind terug naar huis drijven en wellicht krijgt het thuis meteen weer te eten, maar zijn grootste nood is niet het eten, maar de liefde van zijn moeder.
Gemeenschap met God is de grootste behoefte van onze ziel en die gaat ver boven al onze andere noden. Die behoefte wordt vervuld in gebed. Gebed is het begin van een waarachtige gemeenschap met God, de Vader. Contact met God zet onze harten in vuur en vlam en vervult ons met de vrede die alle verstand te boven gaat.
Dus waarom wil God dat we bidden, terwijl Hij alles al weet?
Omdat gebed het begin is van een gemeenschap waarvoor Hij ons geschapen heeft. Een gesprek met God, een samenkomen met Hem, maakt alle dingen nieuw.
George MacDonald
Deze week nieuw op de site
* Over kinderwagens en meer
Peuters rijden in kinderwagens. Ze vertrouwen erop dat degene die hen voortduwt hen niet tegen muren aan laat rijden. Ze zitten met een grote lach in hun karretje, zitten achterover en genieten van de rit. En dat is goed voor peuters, maar niet voor ons.
Lees meer
* Wat geeft Hij?
Op de berg van de Heer zal de Heer geven wat nodig is.Genesis 22:14
Een overdenking
Lees meer
Spreuk van de week
Vergeet nooit dat een vervormde of overdreven waarheid de moeder van de gevaarlijkste ketterijen kan worden. Het is zoals Jezus het zei en niet anders.
J.C. Ryle
Christus is de sleutel die de gouden deuren in de tempel van de Goddelijke waarheid opent.
A. W. Pink
De waarheden die ik het beste ken, heb ik geleerd op mijn knieën. Ik weet nooit iets echt goed, totdat het in mijn hart is gebrand door gebed.
John Bunyan
Jezus zei: “Mijn vrede geef ik u.” Het is een vrede van de kruin tot aan de voetzool. Deze vrede is totaal en leidt tot een onbedwingbaar vertrouwen.
Oswald Chambers
Vreugde is niet louter geluk. Vreugde komt ook niet voort uit een leven van comfort of vredige omstandigheden. Vreugde is het levende antwoord van de ziel op de belofte van God en Zijn aanwezigheid en kracht.
Susan Lenzkes
Om over na te denken
En de geest ging met veel geschreeuw en stuiptrekkingen uit hem weg.
Markus 9:26
Het kwaad geeft zijn greep nooit zomaar op. Er is altijd strijd. We maken nooit vooruitgang als we verwachten dat alles in het leven van een leien dakje zal gaan. Echte vooruitgang wordt alleen behaald door een grimmige strijd op het slagveld. Zo is het dan ook in het geheime rijk van de ziel. Voor elke geestelijke overwinning moeten we een prijs van bloedige strijd betalen.
Apollyon slaat niet op de vlucht als we hem beleefd verzoeken om weg te gaan; hij probeert onze weg volledig te blokkeren en weigert opzij te gaan totdat we hem daar toe dwingen met de hulp van God en een strijd van bloed en tranen.
Onthoud dit goed, want anders voegen we aan alle andere lasten van het leven ook nog eens de gal van misinterpretatie toe. We worden niet “wedergeboren” in zachte en beschermde kinderkamers, maar in het open land waar we kracht vergaren in het midden van de storm. We moeten door veel verdrukking het koninkrijk van God binnengaan.
“Want ze wilden de leerlingen daar aanmoedigen om het geloof vast te houden. En ze vertelden hun dat we allemaal veel moeilijkheden zullen meemaken als we het Koninkrijk van God willen binnengaan.” Handelingen 14:22
Dr. J. H. Jowett
Er bestaat dus nog steeds een belofte van rust voor het volk van God.
Hebreeën 4:9
Een belofte van rust … Hoe heerlijk is deze muziek van het hemelse klokkenspel dat over de wateren van de strijd naar ons toe zweeft vanuit de torens van het Nieuwe Jeruzalem. Pelgrim, verzwakt onder je lange en zware pelgrimstocht, luister toch naar dit gezegende woord. Soldaat, die het bloed, zweet en stof van de strijd meedraagt, luister toch naar dit woord: ‘Rust.’
Reiziger, heen en weer geslingerd op de golven van zonde en verdriet, op de oceaan van wisselvalligheid, hoor het. De haven is in zicht; de golven die op u afkomen fluisteren hetzelfde woord: “Zo geeft Hij Zijn geliefde rust.”
De langgerekte zucht van het aardse bestaan wordt uiteindelijk beantwoord. Het gezwoeg en geploeter van de lange reis op aarde komt ten einde. De rust van het ononderbroken leven is begonnen. De mens, de vermoeide mens, vindt de langgezochte rust in de schoot van zijn God, niet alleen ergens in de toekomst; de belofte geldt ook al voor ons leven van nu. Vandaag is er rust voor de kinderen van God.
Macduff
Daarbij moeten we alleen op Jezus letten, want Hij is onze Leider. Hij wijst ons de weg en gaat voor ons uit. Hij is ons voorbeeld in het geloof. Hij verdroeg de dood aan het kruis en alle schande, omdat Hij wist hoe blij Hij daarna zou zijn. Nu zit Hij naast God op de troon.
Hebreeën 12:2
Jezus verdroeg het kruis en de schande. Hoe kunnen wij dat zo goed mogelijk ook doen? Op twee manieren, denk ik.
Ten eerste: ga de berg op, dan lijken de dingen in het dal heel klein en hoe hoger je komt, des te onbeduidender het geweld van het dal dan lijkt. Houd gemeenschap met God, dan blijken de dreigende vijanden uit het dal opeens maar magere gedrochten te zijn die tegen het licht van God geen schijn van kans hebben.
En de tweede manier? Schuif de gordijnen opzij en kijk eens naar wat erachter ligt. De heuveltjes aan de voet van een Alpenland zien er hoog en machtig uit als je ze vanaf de vlakte bekijkt op een met mist doortrokken dag. De machtige, besneeuwde toppen van het hooggebergte erachter zijn dan aan het zicht onttrokken.
Maar als de mist wegtrekt en je de macht van het gebergte ziet, dan boezemen die kleine heuvels je hoegenaamd geen enkele angst meer in. Zo zien de hindernissen, de moeilijkheden en zorgen van de wereld er heel verheven uit, totdat de mist optrekt. Maar als we de grote witte toppen zien van Gods macht, lijkt alles wat lager ligt toch niet zo heel hoog meer.
Kijk naar Jezus, dan zie je al je moeilijkheden in het juiste perspectief
Alexander McLaren.
Uit het archief van Spurgeon
Verwaarloos het Woord van God nooit. Het Woord zal je hart rijk maken met waarheid, het vullen met begrip, en de woorden die je spreekt zullen opbouwend, aanmoedigend en zoet zijn. Stop je hart vol met die gulle, verzachtende en voedende liefde van God die je in het Woord vindt, dan zal alles wat uit je voortkomt het land rondom je verrijken.
Bovenal: laat Jezus in je hart wonen en geef Hem de vrije hand om de rivier van Zijn levende water in je hart te laten ontspringen. Het water dat Jezus geeft, is vele malen beter dan het water uit de bron van Sychar waaruit Jakob dronk. O mijn geliefde vrienden, ga toch naar die grote, diepe mijn van rijkdom en roep tot de Heilige Geest om je hart rijk en zalig te maken. Dan zul je een zegen zijn voor je medemens. Wanneer anderen je zien, zul je voor hen stralen alsof je een engel bent. Zoals in de Bijbel staat: “Wijze mannen zullen opstaan als ze je zien, en de mensen zullen je eerbied bewijzen.” Dat is de kracht van het woord van God.
Daily Light
Door J.C. Ryle
- Lees de Bijbel met een ernstig verlangen om hem te begrijpen. Wees niet tevreden met alleen het lezen van de Schrift, maar probeer de boodschap van wat je leest te begrijpen.
- Lees de Schrift met een eenvoudig, kinderlijk geloof en met nederigheid. Ons verstand moet altijd buigen voor Gods openbaring.
- Lees het Woord in een geest van gehoorzaamheid en wees bereid om het op jezelf toe te passen. Zijn wil geschiede. Hij is God en wij zijn het niet.
- Lees de Heilige Schrift elke dag. Het voedsel van gisteren geeft ons geen kracht voor vandaag. Wij moeten dagelijks eten om sterk en gezond te worden.
- Lees de hele Bijbel en niet alleen de hoofdstukken die je het meest aanspreken. “Alle Schrift is ingegeven door God en is nuttig.” Ik zelf lees de Bijbel van het begin tot het einde, elke dag een gedeelte, waarbij ik hoofdstukken met elkaar vergelijk.
- Lees het Woord van God eerlijk en oprecht. Als algemene regel geldt dat elke passage in de Schrift betekent wat ze lijkt te betekenen. Interpreteer dus elke passage op deze eenvoudige manier in haar context.
- Lees de Schrift biddend en vraag de Heilige Geest om het Woord te verlichten.
“Toen opende Hij hun verstand, zodat zij de Schriften konden begrijpen.” Lucas 24:45
“Open mijn ogen, opdat ik wonderlijke dingen mag zien in uw wet.” Psalm 119:18
Het hele boek gaat over Jezus, dus zoek Hem op elke bladzijde. Hij is daar, levend in de Schrift. Als je Hem daar niet ziet, moet je die bladzijde opnieuw lezen.
“En beginnende met Mozes en al de Profeten, legde Hij hun uit wat in al de Schriften over Zichzelf gezegd was.”
Lucas 24:27
Klik hier voor een korte Bijbelstudie
Uit de schatkist van het verleden
In 1740, tijdens hun studie in Oxford, gingen de Engelse dichter Gilbert West en baron George Lyttelton samen op pad om twee belangrijke gebeurtenissen in de christelijke geschiedenis te weerleggen. Ze waren er allebei van overtuigd dat er niets waar was van wat er in de Bijbel stond en dachten met hun intellect het hele idee van geloof snel te kunnen ondermijnen. Lyttelton wierp zich op de ‘onzin’ van Sauls bekering en West besloot de opstanding van Christus onder handen te nemen. Na een jaar van nauwgezet onderzoek concludeerden ze allebei dat Saul echt bekeerd was en dat Jezus echt uit de dood was opgestaan, en ze bekeerden zich tot het geloof in Jezus. De profetieën van het Oude Testament en de geloofwaardigheid van het Nieuwe Testament brachten hen tot de conclusie dat het Christendom inderdaad een goddelijke openbaring was en Jezus leeft en de deur voor ons heeft opengezet naar het eeuwige leven.
Ergens in een ver verleden vertelde een Engelse zeeman eens over een rampzalige gebeurtenis op zee, toen hij en zijn bemanning in het midden van de nacht een ander schip tegenkwamen. Engeland was toen in oorlog met Spanje, en de bemanning dacht direct dat ze hier met een vijandelijk schip te maken hadden. Van beide kanten werd er al snel met zwaar geschut geschoten. Mensen verloren hun levens en beide schepen liepen zware schade op. Maar toen de morgenzon verscheen, bleek dat bij beide schepen de Engelse vlag in de mast hing. Door het duister had niemand het gezien, noch de tijd genomen om uit te vinden wie de ander werkelijk was. Als Christenen kunnen we daar lering uit trekken, want hoe vaak staan wij in het duister van ons eigen inzicht niet snel klaar met onze opinie over het geloof van een ander en beginnen we met zwaar geschut te schieten? Maar dan, als het licht van Christus ons pad verlicht, zien we dat we met een broeder of zuster te maken hebben die we ongewild verwond hebben. Dat zou zo toch niet mogen zijn.
Jezus bad in Johannes 17: “Zo zullen ze allemaal één met elkaar zijn. En net zoals U en Ik één zijn, Vader, zo zullen zij één zijn met Ons.”
Hemels perspectief
Eigenlijk is er niemand op aarde die helemaal tevreden is met zijn huis. Er is altijd wel wat te poetsen of te repareren. De tuin is te groot of te klein. Er zijn te weinig ramen, of juist te veel. Misschien is de deur wel mooi, maar staat die toch op de verkeerde plaats. De huur is te hoog of de buurt waarin het huis staat is niet goed. Kortom, hoe mooi een aardse plaats ook kan zijn, het is er nooit volmaakt. Maar de Bijbel vertelt ons dat de plaats die God ons heeft bereid onze stoutste verwachtingen ver overtreft. De schoonheid die ons in het hemelse leven te wachten staat is overweldigend. De Schepper van hemel en aarde heeft het ons beloofd.
Toen John Newton een vrouw probeerde te troosten die alles verloren had bij een brand zei hij tegen haar: “Gelukkig is er vreugde.” De vrouw keek hem niet-begrijpend aan en hakkelde: “Wat bedoelt u? Hoe kan ik vreugde hebben nu ik zoveel kwijt ben?”
Hij antwoordde: “Ik begrijp dat er geen vreugde is over alles wat u verloren hebt, maar ik zou u er zo graag op willen wijzen dat er zo verschrikkelijk veel is dat u niet kwijt bent en dat u niet verliezen kunt. Uw hemelse toekomst is gegarandeerd.”
Een glimlach…
Ik zat eens aan de oever van een rustig kabbelend beekje en genoot van het prachtige weer. Ik was verbaasd toen ik vliegjes zag die over het water scheerden en soms zelfs in het water doken, waarschijnlijk op zoek naar het een of ander om te eten. Hun kleine lichaampjes verdwenen in het water, maar op de een of andere manier lukte het die beestjes om hun vleugeltjes boven het wateroppervlak te houden, zodat ze weer ongehinderd konden opstijgen na hun avonturen onder water.
Zo worden ook wij voortdurend ondergedompeld in het water van deze wereld, met al haar zorgen en strijd. De kunst is, onze vleugels van liefde en geloof er niet door te laten aantasten, zodat wij weer kunnen opstijgen naar de hemelse kusten nadat ons werk is gedaan.
Het is geen probleem als de christen in de wereld leeft. Het wordt pas een probleem als de wereld in de christen leeft.
Onbekend
Dat is grappig
Een dominee liep eens door het bos en hoorde opeens luid geschreeuw. Daar op een open veld stond een groep jongens te ruziën rondom een klein hondje dat enthousiast met zijn staartje zwaaide.
“Wat is hier aan de hand?” vroeg de dominee toen hij naderbij was gekomen.
“Ziet u mijnheer de eerwaarde”, sprak een van de jongens, “Wij hebben deze hond gevonden en proberen uit te zoeken wie van ons dat hondje mee naar huis mag nemen!”
“O” zei de dominee verbaasd. “En hoe besluiten jullie dat dan?”
“Wie de grootste leugen kan vertellen mag de hond hebben”, sprak een dik kereltje opgewonden.
“Kinderen, kinderen,” sprak de dominee zalvend. “Wat is dat nou voor een houding? Toen ik van jullie leeftijd was vertelde ik nooit leugens!”
De jongens bleven even stil. Toen stapte er een op de dominee af, gaf hem de hondenriem en zei verslagen:
“Hier mijnheer de eerwaarde, u heeft hem gewonnen.”