Hemels Perspectief

Hemelse kusten
Vlak voor zijn dood schreef de bekende schrijver Victor Hugo de volgende woorden: “Diep van binnen voel ik de bruisende kracht van een toekomstig leven. Nu zie ik mijzelf als een oude boom die zijn kracht verloren is; maar hoe dichter ik het einde nader, hoe duidelijker ook de melodie wordt van de onsterfelijke symfonieën van de wereld die mij nu roept. Meer dan vijftig jaar heb ik mijn gedachten vertaald in proza en poëzie. Geschiedenis, filosofie, drama, en romantiek; ik heb het allemaal uitgeprobeerd. En toch heb ik het gevoel dat ik niet veel meer heb blootgelegd dan slechts een duizendste deeltje van alle mogelijkheden die in me liggen. Als ik naar het graf ga kan ik net als anderen zeggen: ‘Het werk van vandaag zit er op.’

Maar ik kan onmogelijk zeggen: ‘Mijn leven is beëindigd.’

Na mijn dood begint de nieuwe dag. Het graf is geen doodlopende straat, maar een tussendoor steegje naar iets nieuws. Het graf betekent niet meer dan de ondergaande avondzon die de volgende dag weer wordt gevolgd door een nieuwe dag met een nieuwe zonsopgang.”

***

Toen Michael Faraday eens gevraagd werd naar zijn ideeën omtrent de mogelijkheid van een leven na de dood antwoordde hij: “Mogelijkheid? Ik hou me niet bezig met mogelijkheden. Ik leun op een zekerheid. Ik weet dat mijn Heiland leeft en omdat Hij leeft zal ook ik blijven leven.”

(Michael Faraday was een Engelse wetenschapper die wereldberoemd is geworden door zijn onderzoek op het gebied van magnetische inductie en elektriciteit. Hij leefde van 1791 tot 1867)

***

Waar kun je een land vinden zonder misdaad en wetteloosheid? Een land zonder zonde, ziekte en dood? Een land waar geen bloed wordt vergoten en men geen pijn en verdriet meer kent? Dat land is de Hemel. In Gods land zijn geen muren en bestaan geen ijzeren gordijnen die mensen scheiden.

 

 

Er is geen rassenverschil en soldaten zijn er niet nodig, want oorlog wordt er niet gevoerd. Er is geen politie want er zijn geen criminelen. Geen begrafenisondernemer want niemand gaat er dood; geen dokters want ziekten, koorts en bacillen komen er niet binnen. Dieven blijven er ver vandaan want er is geen duisternis waarin ze zich kunnen verschuilen. Welk weldenkend mens wil daar nu niet naar toe? Ik heb heimwee naar de hemel.
H. Lockyer

***

Een predikant kondigde eens aan dat hij de volgende zondag een preek zou geven over de Hemel. Die week ontving hij een brief van een ernstig zieke man. Die schreef hem:

“Ik hoorde dat u komende zondag over de Hemel gaat spreken. Wat is dat mooi. Daar ben ik erg in geïnteresseerd, want weet u, er wacht daar al 50 jaar een stukje grond op me. Ik heb het niet zelf gekocht, want het is me voor niets gegeven. Hij die het me gaf heeft er echter een hele hoge prijs voor moeten betalen.

Al jarenlang heb ik er bouwmateriaal naar toegestuurd zodat de Architect en Schepper van het universum er een huisje voor me kan bouwen. Dat heeft Hij me beloofd. Een huisje dat nooit stuk zal gaan en precies past bij wat ik graag hebben wil. De fundamenten van mijn huisje zullen nooit verrotten want het staat gebouwd op een Rots. Vuur kan er niet komen en regen en overstromingen kunnen het niet verwoesten. Ik hoef mijn huis ook niet met grote kettingen en sloten af te sluiten want in dat land is geen toegang voor mensen met kwade en zelfzuchtige bedoelingen.

Ik woon nu nog op Aarde maar ik zal spoedig naar dat land vertrekken. Ik moet echter nog wel een grote, duistere vallei doorkruisen om in mijn nieuwe woning te komen, maar daar ben ik niet bang voor, want mijn beste en dierbaarste vriend is zelf al door die vallei heen gegaan. Hij heeft de angst ervoor weggenomen. Al die jaren is Hij al door dik en dun bij me geweest en Hij heeft me beloofd dat Hij altijd bij me zal blijven. Hij zal dan ook naast me lopen als ik door die duistere vallei loop, zodat ik niet kan verdwalen.

Ik hoop dat ik uw preek op zondag nog kan horen, maar of dat lukt weet ik niet. Zo niet, dan zal ik zelf kunnen zien waar u het over gaat hebben. Ik ben er klaar voor en hoop u daar later zelf te ontmoeten.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier