Korte overpeinzingen

“Wie is God?” vroeg ik de aarde. Ze antwoordde mij: “Ik ben Hem niet!”

Ik stelde dezelfde vraag aan alles in de aarde, en ik kreeg hetzelfde antwoord. “Wij zijn het niet!”

Daarom vroeg ik het aan de zee en aan alles wat zich in de zee bevond. “Nee,” hoorde ik. “Ook wij zijn God niet. Je moet veel hoger kijken.”

Dus keek ik omhoog naar de hemel en de zon, naar de maan en de sterren en vroeg ik het ook aan hen. Maar weer kreeg ik hetzelfde antwoord. “Ook wij zijn God niet!”

Toen keek ik naar binnen, naar alles wat op de drempel van mijn gevoelens ligt en vroeg ik verlangend: “Vertel mij iets over God!” En met luide stem werd mij gezegd: “Hij heeft ons gemaakt! Hij heeft ons gemaakt!”

Telkens als ik naar het wonder van het leven kijk komt dezelfde vraag in mij op en het antwoord ligt keer op keer weer besloten in haar onbeschrijflijke schoonheid. “Nee, ik ben het niet, maar Hij heeft mij gemaakt.
Augustinus.

***

Ik luisterde eens naar het relaas van een indiaan op de televisie die vertelde dat God in de wind was en in het water. Wat vond ik dat mooi. Stel je eens voor, dat betekent dat God je wangen kan strelen door een zachte lentebries of dat je in Hem kunt zwemmen en zo helemaal in Hem kunt opgaan.
Donald Miller

Wij, mensen, zijn zo onder de indruk van onze eigen verworven wetenschappelijke inzichten en onze kennis dat het niet snel wordt gewaardeerd als je in een geleerd gezelschap eenvoudig beweert dat een zonnebloem zich naar het licht toedraait omdat het de warmte van de zon zoekt. Dat is veel te simplistisch. Het is beter om overal bombastische woorden voor te gebruiken en een taalgebruik dat voor bijna niemand te begrijpen valt. Dat klinkt tenslotte geleerd en erg logisch.

In een dergelijk gezelschap zal ik dus moeten spreken over het feit dat de zonnebloem in wezen heliotropisch is, wat betekent dat deze bloem een observeerbare en quasi-automatische tendens vertoont om positieve anticipatorische beelden van de toekomst te ontwikkelen, en daarom dus naar het zonlicht groeit. Het probleem met een dergelijke redenering is echter dat wij als intelligente mensen precies denken te weten wat de zonnebloem van plan is. Maar dat weten we helemaal niet. De zonnebloem is een groot mysterie. Een prachtig wonder, net zoals alles in het leven dat is.
Robert Farrer Capon

***

Ieder mens zou elke dag eigenlijk wat prachtige muziek moeten horen, een mooi gedicht moeten lezen en een prachtige afbeelding moeten bekijken. Anders bestaat het gevaar dat het grote gevoel voor schoonheid dat God in ieder menselijk hart geschapen heeft, snel overwoekerd wordt door de zorgen en lasten van ons jachtige bestaan.
Johann Goethe

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier