Kleine feitjes

De ongelovige man keek me met felle oogjes aan en schudde gefrustreerd zijn hoofd. “Echt begrijpen doe ik het niet,” zei hij tenslotte. “Jij zegt dat Jezus zo’n 2000 jaar geleden naar de aarde werd gestuurd om ons van de zondelast te verlossen. Als ik God was geweest zou ik dat heel anders hebben gedaan.”

Ik dacht dat ik hem daar nog wel in kon volgen. Er zijn tenslotte heel wat dingen die wij, met onze uiterst gelimiteerde visie, niet begrijpen en wellicht anders zouden hebben aangepakt. Gelukkig maar dat wij dat niet kunnen, want we zouden er ongetwijfeld een grote puinhoop van maken. God stelt zelf in de Bijbel dat Zijn wegen heel anders zijn dan de onze en Zijn gedachten vele malen hoger zijn dan de onze. Maar ik vroeg hem wat hij bedoelde.

“Nou,” antwoordde hij, “Het zou toch veel beter zijn geweest als Jezus er in het allereerste begin al bij geweest was. Wat moeten al die mensen nu wel denken die vóór Jezus geboren waren? Die weten niets van een Redder, een kruisdood en de vergeving van hun zonden.”

Toegegeven, geen slechte vraag.

Natuurlijk staan er in de Schrift genoeg verwijzingen over Gods oordeel over de mensen die Gods wegen niet kennen, maar toch, vanuit hun hart, dingen doen die overeenkomen met de wet van God.

“Om voor God vrijuit te gaan, moet u doen wat Hij wil, of u zijn wet nu kent of niet. Hoewel er veel volken zijn die de geschreven wet van God niet hebben, doen die van nature toch wat God wil. Daaruit blijkt dat zij weten wat goed en kwaad is. De wet van God staat in hun hart geschreven.” (Romeinen 2:13-15)

En ook de passage waarin Jezus de Farizeeërs er van langs gaf is van toepassing:

“U bent nog geen vijftig jaar en U hebt Abraham al gezien?’ zeiden de Joden. ‘Het is zoals Ik zeg,’ antwoordde Jezus. ‘Ik ben, al van voordat Abraham werd geboren.’ “
Johannes 8:58

Maar deze mijnheer was niet in de stemming voor een theologisch debat. Hij vond het gewoon onrechtvaardig dat al die mensen die geleefd hadden voor Jezus op het toneel kwam, niet dezelfde kansen hadden gekregen. Waarom moest God zo lang wachten met de komst van Jezus, want de mensen leefden toch al duizenden jaren op aarde voor het gebeuren in Bethlehem?

 

 

 

 

Een korte zoektocht op het internet naar de feiten leverde een verrassende conclusie op. Terwijl het waar is dat er inderdaad al duizenden jaren mensen op aarde leefden voor Jezus gaat het hier niet zozeer om jaren en tijd, maar om hoeveelheden en bevolking.

In 1804 werd er voor het eerst een redelijke schatting gemaakt van de toenmalige wereldbevolking. Het resultaat: Zo’n 1 miljard mensen. In 1927 was dat aantal gegroeid tot 2 miljard en dat is vandaag de dag uitgegroeid tot zo’n 8 miljard.

En voordat Jezus op aarde kwam? Hoeveel mensen waren er toen?
Het wordt nu algemeen aangenomen dat in al die duizenden jaren voor de geboorte van Jezus de wereldbevolking nog geen 2% betreft van alle mensen die er ooit geleefd hebben. Relatief gezien gaat het hier om een erg kleine hoeveelheid.

Erik Krebs van de Survey Research Centre van de Universiteit in Michigan stelt in een interview: “God had de tijd van de geboorte van Jezus niet beter kunnen plannen dan op het moment waarop Hij dat deed. Jezus verscheen op het toneel net voordat de wereldbevolking enorm begon toe te nemen, en in een tijd waarop de toenmalige wereld er klaar voor was.” Een tijd waarop de wereld er klaar voor was? De Bijbel bevestigt dat in Galaten 4:4:

Maar toen de juiste tijd gekomen was, de tijd die God daarvoor had bepaald, stuurde God zijn Zoon, die als mens uit een vrouw werd geboren en aan de wet onderworpen was.

 In de tijd waarin Jezus geboren werd was het Romeinse Rijk goed ontwikkeld. Het Evangelie kon zich eenvoudig verspreiden en zich relatief makkelijk wortelen in de verste plaatsen van onze aarde, net voordat de wereldbevolking exponentieel zou gaan groeien. Toch wel heel bijzonder als je er zo naar kijkt.

Geen detail is voor God te klein. Toegegeven, het zijn maar kleine weetjes, maar zeer zeker de moeite waard om eens goed over na te denken. Voor alles is een reden, en alles heeft zijn eigen tijd en plan. Als wij iets niet altijd direct zien wil dat niet zeggen dat God het niet ziet. Is dat tenslotte ook niet de essentie van het geloof, dat we er op vertrouwen dat God iets weet dat wij niet weten?

Vertrouw er maar op. God is betrouwbaar en maakt geen enkele fout, en al zeker niet als het de geboorte van de Redder betreft.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier