Humor in een crisis

Naar een artikel van Jim Denison

De wereld staat op zijn kop
     In een tijd waarin de wereld op zijn kop staat blijkt gelukkig dat er nog altijd plaats is voor een beetje humor. Mailboxen vullen zich dagelijks met grappige teksten over de niet-zo-grappige situatie in de wereld. Meteen rijst de vraag of het verkeerd is om te lachen in een zware tijd van angst en tegenspoed. Veel mensen vinden tenslotte dat deze crisis juist moet leiden tot bezinning, saamhorigheid en een beter besef van de werkelijke waarden in dit leven. En hoe kunnen we in het midden van een pandemie die miljoenen mensen heeft geïnfecteerd een rechtvaardiging vinden voor het lachen? Dwaasheid heeft daar toch zeker geen plaats in?

Dwaasheid niet, maar humor is wel iets anders dan onbezonnen dwaasheid en het blijkt dat humor vaak een beter medicijn is om stress mee te bestrijden dan pillen en poedertjes.

Wetenschappelijke redenen om te lachen
     Wetenschappers vertellen ons dat we lachen om anderen te laten weten dat we ons met hen willen verbinden. Lachen met anderen is ook een manier om een band met hen te smeden als vrienden en het bindt mensen samen.

Volgens de Amerikaanse Mayo Clinic heeft het lachen op verschillende manieren een fysiek voordeel. Lachen verhoogt onze zuurstofopname, wat op zijn beurt ons hart, onze longen en onze spieren stimuleert. Door te lachen komt ook endorfine vrij, het feel-good stofje dat ons lichaam produceert en dat ons gelukkig maakt en stress en pijn kan verlichten.

Het blijkt dat lachen de hartslag eerst verhoogt en daarna weer verlaagt, wat kalmerend werkt en letterlijk de spanningen verlaagt. Lachen kan zelfs de zogenaamde stress- en ziekte verlagende neuropeptiden losmaken, waardoor ons immuunsysteem wordt versterkt.

Lachen tijdens een crisis zoals de coronaviruspandemie is sociaal en medisch dus zo’n gek idee nog niet.

Socioloog Peter Berger schrijft over de nood om manieren te vinden om de realiteit soms te overstijgen en volgens hem kan humor daar een belangrijke factor in spelen. Berger definieert humor als de discrepantie tussen wat “is” en wat “zou moeten zijn”.

Humor wijst ons op iets buiten onszelf. We voelen een kortstondige bevrijding van de ontmoediging van deze dagen en er schiet een vonkje hoop op.

 

Probeer het maar
     Misschien dat de volgende veel gehoorde komische grappen ook bij ons een glimlach op het gezicht kunnen brengen:

* Quarantaine heeft ons in honden veranderd. We zwerven de hele dag door het huis op zoek naar voedsel. We krijgen ‘nee’ te horen als we te dicht bij vreemden komen. En we raken echt opgewonden als we in de auto mogen.

* We leven in een omgekeerde wereld. Oude mensen proberen stiekem het huis uit te sluipen, en hun kinderen schreeuwen boos naar hen uit dat ze binnen moeten blijven.

* 2019: Blijf uit de buurt van negatieve mensen. 2020: Blijf uit de buurt van positieve mensen.

* Dag zeven thuis en de hond kijkt me aan alsof hij zegt: “Eindelijk begrijp je waarom ik steeds op je meubels kauw.”

Natuurlijk is de boodschap niet dat we in iedere crisis alleen maar iets grappigs moeten ontdekken. Soms is het verkeerd om met humor te reageren. Gods woord leert ons dat wij ons moeten verheugen met hen die zich verheugen, en dat wij moeten huilen met hen die huilen. (Romeinen 12:15).

Ga op zoek naar iets dat verder reikt
     De boodschap is echter wel dat we op een crisis moeten reageren door op zoek te gaan naar iets dat verder gaat dan de crisis. Als God tijdloos en soeverein is, en altijd aanwezig in ons leven moeten wij op zoek gaan naar die dingen die ons helpen om boven de pijn uit te stijgen en het verschil tussen wat is en wat zou moeten zijn niet uit het oog verliezen.

God staat ver boven alles en houdt ons nog altijd stevig vast en wij moeten op zoek gaan naar die vele signalen die Hij ons dagelijks stuurt, waaruit Zijn liefde immer blijkt.

Misschien is het door een persoon die vriendelijk tegen je spreekt of die je een onverwacht geschenk geeft. Misschien is het de schoonheid van een lentemorgen of het gevoel van Gods vrede als je bidt. En misschien juist die grappige anekdote die je doet uitbarsten in een bulderende lach. God is aanwezig. Hij staat naast ons.

En geef het door
     Maak je verzoeken bekend aan je Vader en vertrouw erop dat je “de vrede van God, die alle begrip te boven gaat” zult ontvangen. Liefde, vreugde en vrede zijn de “vrucht van de Geest” en die hebben niets met onze omstandigheden te maken. Vraag God om de vrucht van Zijn Geest in je leven te manifesteren en geef Zijn aanmoediging en liefde dan door. Help een ander om boven wat is uit te stijgen en laat hem zien hoe het zou moeten zijn.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier