Geloof tijdens een crisis

Naar aanleiding van een interview met Joni Earickson Tada

Gedeeltelijk gebaseerd op een artikel van Jim Denison

Joni Earickson Tada ging op zeventienjarige leeftijd met haar zusje zwemmen en dook in ondiep water waardoor ze haar ruggengraat beschadigde. Als gevolg daarvan heeft ze nu al meer dan vijftig jaar in een rolstoel doorgebracht en kan ze haar onderlichaam of handen niet bewegen. Wellicht zijn haar boeken je bekend, want ze is uitgegroeid tot schrijfster van vele boeken en is een gerenommeerde spreker en schilder (ze schildert met een penseel in haar mond). Recentelijk zei ze in een interview: “In de ergste situaties kunnen en moeten juist christenen op hun best zijn.”

Er werd haar gevraagd deze uitspraak nader toe te lichten. Ze antwoordde: “Ik denk dat we als gelovigen op ons best zijn als we ons vasthouden aan Gods Woord, en blijven volharden in de hoop en het vertrouwen dat God deze wereld en iedere situatie in Zijn handen heeft. Wat Hij doet is goed en leidt uiteindelijk naar een prachtige toekomst.” Toen deed ze er nog een schepje bovenop door te zeggen: “Eigenlijk ben ik er van overtuigd dat God de dingen die Hij haat, toestaat in onze levens om hetgeen Hij liefheeft in onze levens te bewerkstelligen. Het is mijn motto geweest, bijna drieënvijftig jaar in deze rolstoel.”

Ga er maar aan staan. Drieënvijftig jaar in een rolstoel en toch vol vertrouwen in Gods goedheid. Ze vervolgde het interview door te zeggen: “God haat deze verlamming, maar Hij heeft er iets mee bereikt waar Hij van houdt. Nu heb ik het over mijn veranderde hart. Een hart niet langer vol met zelfzuchtige verlangens, maar dat openstaat voor Zijn liefde en vol is met een nauwe band met Hem. Het is het verhaal van mijn leven in een notendop.”

Kunnen wij dan ook vertrouwen in God en zijn steun voor de toekomst in dagen vol onzekerheid?“ Ja, het antwoord kan niet anders zijn dan een volmondig ‘ja’.

Hierbij denk ik zelf aan iets dat ik zo’n dertig jaar geleden ervaren heb. Ik was toen gevraagd om als jongeling een grote kerk onder mijn hoede te nemen en ik stond letterlijk doodsangsten uit. Ik was overweldigd door de verantwoordelijkheden en voelde me uiterst onzeker. Toen ik dit in gebed aan God vertelde, vestigde Hij mijn aandacht op een boomblad dat aan mijn voeten lag. Ik pakte het blad op en keek er geboeid naar, iets wat ik nooit eerder had gedaan. Ik raakte er diep door ontroerd.

 

De complexiteit van het ontwerp maakte grote indruk op mij. Het blad was zo mooi en tegelijkertijd zo teer en overweldigend complex. De Geest sprak tot me toen ik daar zo zat. “Als Ik zo’n complex blaadje kan ontwerpen, denk je dan dat Ik geen ontwerp voor jouw leven in gedachten heb? Waarom vertrouw je Mij niet gewoon? Laat alles maar aan Mij over.”

Ik moest onwillekeurig denken aan de tijd van Mozes. Als onze Heer twee miljoen Israëlieten door de wildernis naar hun beloofde land kon leiden, dan kon hij mij toch zeker ook wel door mijn eigen wildernis leiden?

En zo heeft God een plaats en een specifiek plan voor elk van Zijn kinderen. Rust daalt neer op onze levens als wij ons schikken naar Zijn plan en niet noodzakelijkerwijs beweren dat wij dat plan beter kennen dan Hijzelf.

Was Gods plaats voor Joni Earickson in de rolstoel? Is het niet vreemd om te beweren dat het Gods plan voor haar leven was om haar zo te laten lijden? Gods wegen zijn hoger dan die van ons en pas in de hemel zullen wij alles echt gaan begrijpen. Het blijft een feit dat Joni rust vond in haar leven, een rust waar veel gezonde doch ongelovige mensen wanhopig naar zoeken, maar nergens kunnen vinden. Uiteindelijk weet alleen God precies wat Hij met ons voor heeft, maar het lijkt er wel op dat wij in ons verlangen naar comfort en rust zelf vaak invullen hoe dat plan er dan precies moet uitzien.

C.S. Lewis zegt daarover: “Soms kijken we op de verkeerde manier naar onze levens. We stellen ons God voor als een soort arbeidscommissie die zich bezighoudt met het vinden van een geschikte carrière voor ons leven, de plaats waar we netjes in denken te passen. De realiteit is anders en uiteindelijk kan God ons alleen naar dat plan leiden in oprechte vereniging met Christus. De plaats van onze dienst aan God is niet voor ons geschapen, maar wij zijn geschapen voor die plaats. Het is net andersom en kan alleen gevonden worden als God voorop staat.”

Als God zo’n prachtig boomblaadje kan ontwerpen, heeft Hij ook het ontwerp van jouw leven in Zijn handen. Als hij Joni Earickson Tada ondanks haar tragedie zo’n licht in het duister kan laten zijn, kan Hij ook jouw omstandigheden binnenstappen en iets wonderschoons uit de pijn tevoorschijn brengen. Maar om dat te bereiken moeten we Hem toestaan in onze levens te werken en ons in geloof aan Hem onderwerpen.

Eigenlijk is dat een beslissing die we iedere dag opnieuw weer moeten maken.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier