Een bewijs voor God

Hoe kan ik nou in God geloven als ik er niets van kan zien? Niemand kan mij een bewijs voor God geven. Een bewijs voor het bestaan van God?

Hoeveel boeken je er ook over leest en hoeveel onderzoek je er ook naar doet, uiteindelijk ontkom je er niet aan… Je kunt God alleen ontdekken door het geloof.

Een leraar gaf zijn leerlingen eens de opdracht iets heel moois te tekenen. Een klein jochie ging enthousiast aan het werk en presenteerde na een uur uiterst voldaan een vel vol kleur en abstracte vormen.
“Wat is dat?” vroeg de leraar scherp.
“Dat is God!”, antwoordde het jongetje tevreden.
“God? Maar niemand weet hoe Hij er uit ziet,” antwoordde de leraar.
“Nu dus wel,” zei het kereltje vol overtuiging.

Een grappige anecdote, maar de volgelingen van Jezus zeiden eigenlijk hetzelfde in Johannes 1:18. Daar staat: “Geen mens heeft God ooit gezien. Maar Zijn enige Zoon, Jezus Christus, Die één met Hem is, heeft ons laten zien wie God is.” Door het licht van de zon zien we de wereld en door het licht van Christus zien we God. In een oceaan van duisternis schijnt Jezus als een baken en een wegwijzer die ons kan leiden naar een veilige haven.

 

 

 

Ook de apostel Paulus begreep dat toen hij zei: Want God, Die gezegd heeft: “Laat er licht in de duisternis zijn”, heeft in de duisternis van onze harten geschenen en ons doen inzien dat Zijn heerlijke glans van Jezus Christus afstraalt. (2 Korinthe 4:6) Als je daar open voor staat kun je dat overal om je heen zien. Waar je maar kijkt.

In het wonder van de natuur bijvoorbeeld. Of in de geschiedkundig bewezen getuigenissen van de eerste Christenen. En wat te denken van de grote hoeveelheid profetieën over Jezus zelf die tot op de letter zijn vervuld. En die talloze getuigenissen van vele betrouwbare gelovigen die zelf een persoonlijke ervaring hebben gehad met Jezus.

Er is meer dan genoeg bewijs te vinden… tenminste voor iemand die wil geloven en die het wil zien. Maar voor de mens die God niet wíl kennen is geen bewijs afdoende en blijven de vragen als grote rotsblokken op hun weg liggen.

De bekende wetenschapper Pascal vatte het prachtig samen toen hij zei: “Het bewijs voor het bestaan van God en Zijn liefde voor de mens is wat mij betreft overweldigend, maar de mens die er op staat dat God niet bestaat en dat hij die niet nodig heeft, zal altijd een manier vinden om onder dat bewijs uit te komen.”

In ieder mens leeft het diepe, soms onbewuste verlangen om zich weer te verenigen met de Schepper, maar de keuze om daar ook daadwerkelijk gehoor aan te geven is een persoonlijke keuze. Het is een keuze voor het geloof. Augustinus zei daarover: “Probeer niet alles te begrijpen zodat je kunt geloven, maar geloof zodat je alles kunt begrijpen.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier