Kijk omhoog naar de bergen

Ik kijk omhoog naar de bergen. Daar zal mijn hulp vandaan komen. Mijn hulp komt van de Heer, die de hemel en de aarde heeft gemaakt.
Psalm 121:1-2

Heuvels en bergen doen ons omhoog kijken. Dat is maar goed ook, want alles wat wij hier op aarde echt nodig hebben komt altijd van boven en niet van beneden. Maar niet iedereen ziet de schoonheid en de pracht van de bergen.

Zo was er eens een tentoonstelling met schilderijen van prachtige zonsondergangen. De mensen staarden in verwondering naar de kunstwerken, want zulk een pracht hadden ze nog nooit gezien. En waarom niet? “Omdat,” aldus de schilder, “de meeste mensen er niet naar kijken. Ze zijn veel te druk en richten hun ogen niet naar de hemel en missen zo van alles.”

O, wat verliezen we veel in het leven omdat we onze ogen op de dingen van beneden richten en maar zelden omhoog kijken.

Omdat we geketend zitten aan de wereld zijn we het gewoon om naar beneden te kijken en daar worden we door verzwakt. We worden op duizend subtiele manieren beïnvloed door de wereld, gegrepen door haar werveling van opwinding en actie, en worden zo in beslag genomen door al die dringende plichten en aanspraken die de wereld op ons maakt. Zo leven we niet alleen in de wereld, maar worden we net zoals de wereld; iets waar Jezus ons juist tegen waarschuwde.

Maar denk er eens goed over na. Alles wat de wereld ons te bieden heeft wordt niet gevonden op de heuvels en de bergen, maar ligt onder ons en houdt onze blik naar beneden gericht en versterkt in ons de gewoonte om de aanblik van de bergen te verruilen voor de grauwe werkelijkheid van de wereld.

Het is een voortdurend gevecht, want de wereld is krachtig en iedereen wordt door haar belangen en argumenten aangetrokken.

Maar God trekt ons juist naar boven. Door naar Hem op te kijken worden we sterk. Gods stem roept ons om naar de heuvels en de bergen te kijken. Zijn stem roept ons vanuit het heldere ochtendgloren, vanuit de voortdrijvende zilverkleurige wolken van de middag, en vanuit de pracht en glorie van de diepe zonsondergang. De bomen op de heuveltoppen bezingen Zijn glorie, de prachtig gekleurde zangvogels kunnen niet ophouden Zijn grootsheid te melden en de “met juwelen bedekte hemel” van de nacht doet ons onze armen opheffen in aanbidding. Als we even zouden stilstaan, zouden we Hem altijd weer horen zeggen: “Kijk omhoog! Kijk omhoog!”

Kijk naar de Heer die de hemel en de aarde gemaakt heeft. Dit kijken bestaat uit echt geloof in God en Zijn beloften. Het gebeurt als wij voorbij onszelf kijken, voorbij al onze aardse bagage en onze ogen richten op de Rots die hoger is dan wij. “Kijken naar Jezus” is het geheim van alle ware vreugde in het christelijke leven. Als wij omhoog kijken met het oog van het geloof, wordt de schoonheid van de Verlosser op ons weerspiegeld en worden wij aan Hem gelijk. En iedereen kan omhoog kijken en zich baden in de rust en schoonheid van Gods heuvelland.

Er was eens een reiziger die naar Amerika ging om de watervallen van Niagara te zien en er na een lange, vermoeiende reis in de buurt kwam, maar niet goed wist hoe hij verder moest gaan. Hij vroeg aan iemand die daar woonde of het gerommel dat hij in de verte hoorde wellicht van de watervallen kwam. De man antwoordde: “Dat zou best kunnen, maar zeker weet ik het niet. Ziet u, ik ben nog nooit bij de watervallen geweest.”

Terwijl hij er zo dichtbij woonde had hij de pracht nog nooit zelf ervaren. Dat geeft toch te denken. Er is geen excuus voor de onwetendheid over de schoonheden van het Koninkrijk Gods, een pracht die zo dichtbij ligt en voor iedereen te vinden is. De Heilige Geest opent onze ogen en toont die grote, geweldige geestelijke bezienswaardigheden die het hart verblijden en onze ziel voorbereiden op het hemelse land dat zo mooi is dat de heerlijkheid ervan niet passend verteld kan worden.

Luister naar die stille, liefdevolle stem die ons toefluistert: “Kijk omhoog. Kijk omhoog naar de heuvels vanwaar je hulp komt.”

Naar een artikel van R. Tuck

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier