Wees stil

Door V. Brandt

“Wees stil en weet dat Ik God ben.” (Psalm 46:11)
De Heer gebruikte dat Bijbelvers eens om mij iets belangrijks te leren en om me te laten zien dat Hij in staat is om specifieke, directe aanwijzingen te geven als we in gebed naar Hem luisteren. Ik moest eens een dame bereiken van wie ik het adres niet had. Het was echt een noodgeval en ik was in alle staten. Ik dacht dat ik zou ontploffen als ik haar niet snel kon bereiken.

Vreemd eigenlijk dat wij vaak pas naar God uitroepen als alle andere mogelijkheden op niets zijn uitgelopen en we echt geen andere uitweg meer zien. Maar goed, beter laat dan nooit en uiteindelijk besloot ik om te bidden en God te vragen wat ik moest doen. Opeens kwam dat Bijbelvers in me op. “Wees stil en weet dat ik God ben.”

En zo zocht ik rust in de aanwezigheid van mijn liefdevolle Heer en werd mijn hart rustig. En toen, terwijl ik stilletjes voor God zat, sprak God tot mijn hart. “Waarom schrijf je niet even een briefje en breng het naar de flat waar ze vroeger gewoond heeft. Je weet maar nooit, want misschien kan de persoon die er nu woont dat briefje aan haar doorgeven en die kan dan contact met haar opnemen.”

Het leek me een goed idee. Als dat idee echt van God was zou het zeer zeker ook uitwerken en dus schreef ik het briefje en ging op weg naar de flat om het daar af te geven. En wie schetst mijn verbazing toen ik daar aankwam en de persoon die ik zo nodig moest spreken op dat zelfde moment aan kwam rijden.

Het is zo geweldig hoe God dingen kan oplossen. Zulke dingen geven zoveel vertrouwen! God zorgt voor ons, zelfs in de kleinste dingen, maar Hij wil wel dat we Hem eren, Hem om hulp vragen en luisteren naar wat Hij over een situatie te zeggen heeft. Dat is wat het betekent om te leven op geloof.

Ik leerde op dat moment ook dat mijn kracht zit in het stilzitten, in tegenstelling tot wat de wereld ons leert, want in de wereld wordt stilzitten al snel geassocieerd met niets doen. In deze race waar het jachtige leven van vandaag ons maar al te graag in mee wil slepen, is de behoefte aan goddelijke stilte groter dan ooit, een stilte waar we onze ziel in kunnen baden en reinigen.

Sterker nog, om God echt te leren kennen is het nodig om ons bij Hem terug te trekken. Pas op het moment dat onze harten en geesten rustig worden, en wij God de kans geven om tot ons te spreken, kunnen we Zijn stem duidelijk horen.
“Wees stil en weet dat Ik God ben.”

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat de stilte waar dit vers het over heeft een soort ingehouden spanning is, een geoefende houding waardoor zij op de een of andere manier hun angst en hun zorgen onder de duim kunnen houden. Soms kan dat ook, maar dan is het toch slechts een oppervlakkige kalmte en is men van binnen helemaal van de kook. Over dat soort stilte hebben we het hier dus niet.

De stilte van God is niet alleen maar passief. Het is een echt, waarachtig stil zijn; een stilte van de geest waardoor je helder en zuiver kunt denken. In die stilte komen we Gods wil en Zijn plan te weten. Uit ervaring weet ik dat zo’n goddelijke stilte vaak het resultaat is van strijd en beproeving.

Hoe is dat nu mogelijk? Beproevingen en strijd onderwerpen de ziel en het lijden maakt de geest nederig. Ga jij op dit moment door een moeilijke periode? Word dan rustig en zit stil voor de Heer. Hij zal je laten zien dat je iets moois uit de moeilijkheid kunt halen. Hij kan je geweldige dingen laten zien, maar je moet rustig worden. In die stille zoete toewijding kan Hij tot je hart doordringen.

Wat moet een gelovig mens dus doen in tijden van duisternis? Stil zijn! Luisteren! Laat hem vertrouwen op de naam van de Heer en steunen op zijn God.

Het allereerste wat je moet doen is niets doen. Stil zijn. Dat druist tegen de menselijke natuur in maar het is toch het beste wat je kunt doen. Als je niet zeker weet wat je moet doen, stap dan vooral niet haastig een situatie binnen, in de hoop dat het dan wel goed zal komen. Er moet direct iets gebeuren. Meteen! Onze eigen menselijke kracht speelt op en we willen die verwarrende draden die ons leven in lijken te spinnen direct uiteen scheuren en een oplossing in elkaar stampen voor het probleem.

Menselijke kracht kan soms helpen, maar uiteindelijk is het heel wat beter om onze boot voor anker te leggen in de haven van het geloof en God te laten spreken. Wees stil en zie wat God zal doen. Op het moment dat wij vertrouwen kan God aan het werk gaan. Als wij ons zorgen maken kan Hij niet vrijuit werken. Als onze gedachten een eigen leven beginnen te leiden en onze harten vol met spanning zitten kan God niet veel voor ons doen. De vrede die God ons geeft moet onze gedachten en ons hart tot rust brengen. Leg je hand in de hand van God en laat je door Hem leiden naar de zonneschijn van Zijn liefde. Wees rustig. Laat Hem het werk voor je doen.

“Wees om geen ding bezorgd, maar laat bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.” (Filippenzen 4:6-7)

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier