Telescoop of microscoop?

Vrienden, u moet niet vergeten dat voor de Here één dag als duizend jaar is en duizend jaar als één dag. -2 Petrus 3:8

De Apostel Petrus was als het ware eerst helemaal in beslag genomen door de telescoop en kreeg pas later waardering voor het principe van de microscoop.

Toen hij door de telescoop keek leek alles zo heel dichtbij. Hij zag de heuvels aan de andere kant van de zee zo dichtbij dat hij dacht dat hij er met een sprongetje wel bij zou kunnen komen. Zijn voeten op de golven zetten, een tent opslaan op de berg, dat was zijn idee van glorie.

Eerst probeerde hij alle grote dingen klein te maken. Zelfs de tijd. Duizend jaar? Dat is niets. Dat is gelijk aan een dag. Maar later begon hij de dingen anders te zien. Hij keek door het andere einde van de telescoop en toen nam de microscoop de plaats in van de telescoop. Hij deed in zijn jeugd de grote dingen af als kleinigheden, maar op het einde zag hij kleine dingen als groot. In de ogen van zijn jeugd waren duizend jaren als een dag maar toen hij op leeftijd was gekomen was een dag als duizend jaar.

Ik spiegel me graag aan Petrus nu ik ouder ben en heb zo’n beetje een zelfde ervaring. Ik kijk nu ook wat vaker door de microscoop. En dat is niet altijd even fijn. Nu zie ik bijvoorbeeld heel duidelijk verspilde jaren, fouten, en plaatsen waar ik verkeerd liep en ik realiseer me dat ik geen tijd meer heb om ze terug te halen. Hoe kan ik in zo’n korte tijd doen wat ik al die tijd heb verwaarloosd!

En dan opeens is er hoop.

Dan is er het antwoord van God: “Een dag is als duizend jaar! En duizend jaar als een dag.” De Vader zegt tegen je ziel: “Ik meet je pad niet aan de lengte van de tijd. Ik sta ver boven de tijd. Een dag in Mijn voorhoven kan de stappen van duizend dagen buiten Mijn voorhoven goedmaken.”

God ziet de dingen echt heel anders dan wij dat doen. Heb je weleens nagedacht over de betekenis van het elfde uur? De arbeiders die veel later waren begonnen dan de andere kregen hetzelfde loon… Met onze aardse instelling en uitleg begrijpen we dat maar nauwelijks. Jezus deed die belofte aan de misdadiger aan het kruis. Die had nog geen minuut in de wijngaard gewerkt, maar Jezus zei: “Vandaag zul je bij Mij in het paradijs zijn!” Zeg dus niet dat het te laat is om op je stappen terug te keren. God ziet alles heel anders en zegt: “Mijn Geest heeft vleugels. Een dag in Mijn triomfwagen kan je thuisbrengen, naar huis waar je oorspronkelijke onschuld ligt.”

Naar een artikel van George Matheson
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier