Met hart en ziel

U heeft ons voor Uzelf gemaakt o Heer, en ons hart blijft rusteloos totdat het de rust in U gevonden heeft.
-Augustinus van Hippo

***

O, God… Niets in mij heeft U zo nodig als mijn hart. Al het andere kan vervulling vinden in deze wereld. Alles kan met Uw geschenken worden opgevuld, behalve mijn hart. Zo kan mijn honger worden weggenomen door het dagelijkse brood. Mijn dorst kan worden gelest door het zuivere water uit een koele bergstroom. Mijn koude lichaam kan worden opgewarmd door een behaaglijk vuur en mijn vermoeidheid kan worden weggenomen door een gezegende rust.

Maar niets van die dingen vervult mijn hart. Niets kan het zuiveren.

De mooiste zonsondergang is een feest voor mijn ogen, maar kan mijn ziel niet mooi maken. De rustigste dag kalmeert mijn gespannen lichaam, maar kan toch mijn diepe verlangens niet tot rust brengen. Het schoonste concert, met een hemelse melodie, is een verrukking voor mijn oor, maar kan uiteindelijk geen blijvende harmonie in mijn zoekende geest brengen.

En een zachte, koele bries op een warme zomerdag kan ons verkwikken, maar is niet in staat om mijn geest schoon te maken.

De wereld heeft geen provisie gemaakt voor de zaken van het menselijke hart. Het voorziet voor de ogen en voor het gehoor. Voor het gevoel, voor de smaak en voor het verlangen naar schoonheid. Er is van alles om het intellect mee te stimuleren. Maar voor het hart? Nee, het kan niet voorzien in de diepste zaken van het hart.

U, o Heer, moet zorgen voor mijn hart.

Mijn hart is als een vogel zonder vleugels. Het leeft en verlangt naar een andere wereld, maar het kan er niet naar toe vliegen.

Geeft U het daarom die hemelse vleugels, o Heer.

Deze aarde kan het geen vleugels geven. Ik probeer wel te vliegen met wat ik hier op aarde gevonden heb, maar in plaats van op te stijgen naar de hemelse gewesten, vind ik mijzelf terug in de modder van mijn beperkingen.

Weest U daarom de kracht van mijn hart. Een burcht ten tijde van de verleiding, een schild ten tijde van het verdriet en de spijt. Weest U de veilige haven als de storm boven mijn hoofd losbarst en weest U de ster in de nacht die mij de juiste weg toont. Een stem die mij roept als ik eenzaam ronddool. Leid mijn hart in het duister, steun het in zwakte en loods het door het doolhof van deze wereld.
Ik kan mijn eigen hart niet regeren Heer. Daarom roep ik uit naar U. Veranker het in de schaduw van Uw machtige vleugels.

Naar een artikel van George Matheson

***

Je droomt van waarachtig geluk? Dan zoek je naar Jezus.

Hij staat voor je klaar wanneer niets je kan vervullen. Hij is het antwoord op dat diepe verlangen naar schoonheid. Jezus heeft die drang naar volmaaktheid in jouw wezen geschapen.

 

Die drang die je er toe drijft steeds maar verder te trekken, steeds maar op zoek naar het antwoord, omdat je weet, diep van binnen, dat die betere wereld bestaat. Het is Zijn stem die je toefluistert om je af te keren van een leven dat gebouwd is op leugens en onrecht. Hij leest het oprechte verlangen, het verlangen om een goed mens te zijn, geschreven op de tafelen van je hart. De hoop om de juiste keuzes te maken, keuzes die zo vaak worden bekritiseerd door anderen. Het is Jezus die je aanspoort om boven de grauwe massa uit te stijgen; die het verlangen in je aanwakkert om iets goeds met je leven te doen.

Hij spoort je aan om je er niet met een Jantje van Leiden vanaf te maken en geeft je de moed om nederig en geduldig door te strijden om jezelf en de wereld rondom tot een betere plaats te maken. Droom je van het geluk? Dan droom je van Jezus. –Paus John Paul II

***

Want een dag in Uw voorhoven is beter dan duizend elders
-Psalm 84:11

***

Zelf loop ik liever in het inktzwarte duister met een belofte van God als mijn metgezel, dan dat ik mijn vertrouwen stel op de helderste dag die overgoten door het zonlicht voor me ligt. -Charles Spurgeon

***

Ik kwam tot Hem omdat ik niet wist waar ik heen moest gaan.

Ik blijf bij Hem omdat er geen andere weg meer is die ik wil bewandelen.

Ik kwam tot Hem verlangend naar iets wat ik niet had.

Ik blijf bij Hem omdat ik alles wat ik van Hem ontving voor niets ter wereld meer wil opgeven.

Ik kwam tot Hem als een vreemdeling.

Ik blijf bij Hem omdat ik bij Hem vriendschap heb gevonden die alle aardse vriendschap ver te boven gaat.

Ik kwam tot Hem onzeker en angstig over de toekomst.

Ik blijf bij Hem omdat ik zeker ben over mijn bestemming.

***

Na twintig jaar te hebben geluisterd naar de verlangens van mensen en wat ze op hun hart hebben, ben ik er van overtuigd dat ieder mens een aangeboren verlangen naar God heeft. Of we nu bewust gelovig zijn of niet, dit verlangen is onze diepste drijfveer en onze kostbaarste schat. –Gerald C. May

***

In ieder menselijk hart ligt een vacuum dat door God zelf is geschapen en dat kan niet vervuld worden door iets wat geschapen is. Alleen God de Schepper, in de persoon van Jezus Christus, kan deze ruimte vullen. -Blaise Pascal

***

Als ik diep van binnen verlang naar dingen die maar niet bevredigd kunnen worden op deze aarde, is het logisch om te veronderstellen dat ik eigenlijk gemaakt ben voor een andere wereld.
-C.S. Lewis.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier