Kleuren? Dat is toch voor kinderen?

Bewerkt naar een artikel van Tricia Lott Williford

Toen ik van iemand een kleurboek als geschenk kreeg aangeboden moest ik eerst wel even slikken. Een kleurboek? Maar ik ben toch zeker geen kind meer?

“Kleuren is niet alleen voor kinderen,” zei degene van wie ik het kleurboek gekregen had. “Kleuren kan je helpen in je aanbidding van God.”

Ik besloot haar raad toch maar op te volgen en dook in dat nieuwe Bijbel-kleurboek dat ik van haar gekregen had. En ze had gelijk. Het heeft de manier veranderd waarop ik de Schrift lees en ik heb een nieuw aspect geleerd over de betekenis van het mediteren over het Woord van God, het levende water.

Johannes 4:14: Wie van het water drinkt dat Ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Dat water zal in hem als een fontein worden, waaruit eeuwig leven voortkomt.

De woorden van de Schrift zijn niet zomaar woorden zoals we die kunnen lezen in de krant, maar zijn vervuld met hemelse geestkracht van God zelf. Het Woord van God leeft en bevat eeuwige wijsheid. En juist daarom is het zo belangrijk om tijd te nemen om dat Woord tot in het diepste aspect van ons leven te laten doordringen. God wil dat wij in Zijn Woord duiken, om zo de rijke schatten van Zijn waarheid en Zijn leiding voor ons dagelijks leven te ontdekken. Dat is wat het betekent om te mediteren over Zijn Woord.

Daarbij stuit ik telkens weer op een probleem. Het is zo moeilijk voor me om mijn gehaaste leven af te remmen en me terug te trekken in de stilte van Zijn aanwezigheid. Maar om echt iets van God te ontvangen moet een mens stil zijn. Mediteren over Gods Woord kan eenvoudig niet vruchtbaar zijn als ik haast heb.

 

 

Eigenlijk is meditatie een soort mix van studeren, herlezen, herhalen, denken, analyseren, onderzoeken en bovenal dat woord op je laten inwerken en er gewoon van genieten. Het is een fysieke, intellectuele en emotionele activiteit en die past niet goed in het levenstempo dat de wereld eigenlijk van ons verlangt. Voor mij is het een enorme uitdaging om de concentratie te krijgen die meditatie op Gods Woord vereist. In mijn geval helpt het me om te kleuren.

Kleuren is een bezigheid die vaak met kinderen wordt geassocieerd. Naarmate we ouder worden moeten we er misschien wel om lachen en zetten we die kleurpotloden opzij en brengen we het kleuren van plaatjes zeker niet in verband met een serieuze studie van Gods Woord. Zo dacht ik er dus ook over, maar dat is nu veranderd. Ik heb geleerd dat kleuren me een gevoel van welzijn en rust geeft, waardoor ik juist veel beter kan nadenken over de diepere betekenis van een Bijbelpassage.

Wetenschappers hebben al lang geleden ontdekt dat kleuren een natuurlijk rustgevend effect op de menselijke geest kunnen hebben. In mijn geval werkt het zo dat ik, wanneer ik mij focus op wat mijn handen aan het doen zijn, mijn aandacht weghaal van al die drukte en die zorgen en plaats maak voor het Woord van God.

En voordat ik het weet groeit het Woord van God in mijn gedachtewereld en straalt de kracht van een bepaalde passage in al haar schoonheid en wordt mijn geest gevoed.

Er is geen manier om de strijd en de onrust in de wereld om ons heen voortdurend te vermijden, en het is niet makkelijk om er afstand van te nemen, maar daar in de stilte, dicht en veilig tegen de Heer aangedrukt, belooft Hij ons te ontmoeten, ons vrede en een gevoel van betrouwbare stabiliteit te geven dat alleen van Hem komt.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier