Jij, die unieke mens

Naar een artikel van Levi Lusko

Soms lijkt het leven maar één grote, saaie bedoening die bestaat uit een opeenstapeling van activiteiten die er schijnbaar nauwelijks toe doen. Het strijken en opvouwen van kleren, die eeuwige afwas nadat we weer gegeten hebben, de rekeningen die maar binnen blijven komen, en dan in de avond maar weer naar een film kijken. En zo gaat het maar door.

Maar vergis je niet en laat je niet bedotten door die stroom aan schijnbaar onnozele dingen. Vaak staan we met onze neuzen zo dicht op de details dat wij door de bomen het bos niet meer zien en ons leven niet langer in het juiste perspectief plaatsen. Want hoe je het ook draait of keert, je bent een onderdeel van een veel groter geheel. En daarom ben jij veel belangrijker dan je soms denkt.

Jij bent gemaakt in de beeltenis van God. Zo staat dat in de Bijbel. En daar moet je zo nu en dan eens even aan denken. Je bent niet zomaar een slimme kwak modder, of een aap in een jurk of een broek, maar God heeft je gemaakt.

“Mijn hele lichaam werd door U geweven. Ik prijs U, omdat U mij zo prachtig hebt gemaakt. U zag elk van mijn botten, terwijl zij in het verborgene werden gemaakt. U zag mij al toen ik nog geen vorm had.” (Psalm 139:4-6)

Geen ongelukje. Alles werd door God geschapen, maar alleen bij de mens zei Hij dat Hij ons wilde maken in Zijn eigen beeltenis. En als de drager van Zijn beeld bezitten wij iets dat geen andere schepping heeft ontvangen. Wij hebben bewustzijn en een vrije wil. Wij werden niet gemaakt als een robot of als een marionet, maar het is Gods wil dat wij zelf keuzes maken.

Bedenk eens hoe ver dat wel gaat. Je hebt een persoonlijkheid, net als God. Je hebt een gevoel voor humor, waardoor je kunt lachen. Je kunt dingen scheppen en maken, je kunt genieten, over dingen dromen, maar je kunt ook dingen stuk maken. Je kunt bezeerd en boos worden als de dingen niet gaan zoals jij dat zou willen.

Net als God.
Dat is misschien een verrassing, maar God krijgt ook niet altijd alles wat Hij wil. Jezus klopt aan op onze harten, maar Hij dringt zich niet bij ons binnen. Hij wacht tot wij zelf de keuze maken om Hem te aanvaarden.

En die vrijheid om zelf te kiezen is misschien wel het grootste goed dat God ons gegeven heeft. Daaruit volgt automatisch dat het uiterst belangrijk is om anderen niet voor je karretje te spannen, maar mensen in hun waarde te laten.

Verder ben je onsterfelijk. De vraag is niet of je er voor altijd zult zijn, want dat is iedereen. De vraag is alleen waar je voor altijd zult zijn. Hoe ver je ook reikt in de eeuwigheid, je bent er altijd en je bent nog steeds ’jij.’

En dan is er nog die vraag over wat God bereid was om uit te geven om jou te verlossen van die wurggreep van de dood, iets waar ieder mens mee te maken krijgt.

De waarde van iets wordt bepaald door wat iemand bereid is er voor te betalen. Een lok haar van een bekende muzikant, een stoffig schilderijtje van Rembrandt dat ergens onder een hoop rommel op zolder lag weggestopt… Die dingen veranderen al snel voor duizenden Euro’s van eigenaar.Maar de prijs die er voor jou betaald moest worden was vele malen hoger. De Bijbel vertelt ons dat God Zijn liefde aan ons toonde door ons Zijn Zoon te schenken, terwijl wij nog leefden in onze opstandige zondigheid. Jij werd niet gekocht met goud of zilver, maar iets dat veel en veel kostbaarder was… het kostbare bloed van Jezus.

En tenslotte stuurde God ons ook nog Zijn Heilige Geest en gaf Hij ons de opdracht om uit te gaan en deze wereld te verwarmen met Zijn liefde en anderen te vertellen over dat wonder van Zijn kracht.

Dus… een saai bestaan?
Ik geloof er niets van. God heeft een plannetje, ook voor jou, en je bent kostbaar in Zijn ogen. Laat je dus niet bedotten door de wereld, maar hef je armen op in warme, oprechte overgave aan de God die jou gemaakt heeft en voor eeuwig bij je zal zijn.

Je DNA: Jouw unieke registratienummer

Naar een artikel van Ravi Zacharias

Denk hier eens over na: Jouw gezicht, je haar, je huidskleur… al die dingen behoren jou in het bijzonder toe en maken je tot die unieke mens die jij bent. Al die dingen komen voort uit ons DNA waardoor wij herkenbaar zijn voor anderen.

Maar die dingen gaan veel verder dan alleen een manier om ons van anderen te onderscheiden. Die dingen zijn Gods afdruk op onze persoonlijkheid. Ons DNA is zo gecompliceerd dat zelfs maar een paar van die kenmerken ontelbare mogelijkheden en variaties met zich meebrengen waardoor jij volledig uniek bent. Er is maar één exemplaar van jou.
Dat vergeten wij nog al eens.

Hoe vaak klagen we niet over onze oren of een ander zogenaamd mankement. Te klein, te groot, te dik, te rond of te vierkant. Te zwart of te bleek, te dik of te dun. En ga zo maar door. Als ik toch eens een betere stem had, dan kon ik die en die baan krijgen. Als ik toch eens een sterker lichaam had, dan zou ik misschien wel andere dingen doen. Menselijk is het wel, maar helpen doet het niet.

Zelfs die zogenaamde helden van het geloof hadden last van dat geklaag. Zo had Mozes behoorlijk wat te zeggen toen God hem vroeg om de kinderen van Israël weg te leiden uit Egypte. “Dat kan ik niet, God. Ik ben wel een heel slechte keus, want ik kan nauwelijks praten…”

Maar God kaatste de bal direct terug en zei: “Wie heeft je mond eigenlijk gemaakt, Mozes?” Gods uitspraak was duidelijk. Als God de mond van Mozes had gemaakt zou Hij die toch zeker ook wel kunnen gebruiken om Mozes de juiste dingen te laten zeggen?

Ons hele lichaam werd door God geweven. Maar om onszelf volledig te accepteren, en te geloven in het wonder dat wij eigenlijk zijn, met wat voor zogenaamde fouten en mankementen we ook te maken hebben, is niet altijd even makkelijk. Om ons volledig te durven overgeven in de handen van onze Schepper en er op te vertrouwen dat Hij ons werkelijk precies zo gemaakt heeft als Hij voor ogen had is een van de grootste uitdagingen in ons leven.

Gods registratienummer rust op ons.

De Antichrist wil ons graag allemaal een nummer geven in de dagen vlak voor de wederkomst van Christus, maar God heeft ons allang een uniek, eigen persoonsnummer gegeven. Ieder aspect van je persoonlijkheid telt mee en het heeft allemaal te maken met Gods grote registratieplan.

God houdt van jou zoals een moeder en een vader van hun kinderen houden. Jouw gezicht is uniek omdat je DNA uniek is. En op die dag dat wij Hem zelf mogen aankijken en Zijn liefdevolle ogen op ons rusten, zullen wij begrijpen hoe ieder aspect van onze persoonlijkheid, inclusief die zogenaamd minder mooie kanten, precies pasten in dat wonderlijke plan dat Hij voor ogen had toen Hij ons maakte.

 

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier