Hebt gij Mij lief?

Bewerkt naar een bijbels dagboekje uit 1902

Wat er precies gezegd is tussen de Heiland en de zwaar ontmoedigde Petrus op die geweldige morgen dat Jezus uit de dood was opgestaan, weet natuurlijk niemand. Maar we weten wel wat Petrus vol berouw antwoordde toen hij later bij Jezus neerzat terwijl deze zijn geliefde volgelingen een ontbijt met geroosterde vis voorschotelde. Daar, aan de oevers van de zee van Tiberias sprak hij: “Here, U weet alles. U weet toch dat ik van U houd!”

Petrus had Jezus verloochend op de avond van Zijn lijden. Nu vroeg Jezus hem: “Simon, zoon van Jonas, hebt gij Mij liever dan deze?” Met ‘deze’ bedoelde hij de vissen, de boot en eigenlijk alles wat deze tijdelijke wereld met haar gerelateerde aardse vreugden vertegenwoordigde. Petrus werd er haast wanhopig van, want hij had Jezus zo lief.

Jezus stelt onze deze vraag ook iedere keer weer, als Hij in ons hart iets bespeurt van hoogmoed, zelfzucht, opstandigheid, of een verlangen naar de wereld: “Hebt gij Mij liever dan deze?”

Waarom is die vraag zo belangrijk voor de Heiland? Omdat Hij als geen ander weet dat ieder zaadje dat uit deze goddeloze hoek komt, hoe klein dat in het begin ook mag lijken, het vermogen heeft om ons menselijke hart uiteindelijk te overwoekeren.

Ieder zaadje dat ons niet is ingegeven door de Geest van God moet herkend, ontworteld en weggeworpen worden. Jezus weet zo goed dat onkruid onze hele geestelijke groei kan belemmeren of zelfs kan stoppen. Paulus zegt daarover: “U was zo goed op weg. Wie heeft u ervan weerhouden de waarheid te blijven volgen? God in elk geval niet, want Hij heeft u geroepen om vrij te zijn. En u weet dat een klein beetje zuurdeeg het hele deeg al zuur maakt.”(Galaten 5:8-9)

“Hebt gij Mij lief?” vraagt Jezus ons dus dringend. En als we dat beamen vraagt Hij van ons om die liefde ook naar buiten toe uit te dragen en zo werkelijk vrucht voort te brengen. Wat Jezus persoonlijk tegen ons zegt in de binnenkamer hoeft niet altijd te worden verkondigd op het marktplein van deze wereld, maar met de vrucht van dat innige gesprek moet dat wel.

De vrucht van die liefdevolle toewijding aan God is een hemelse tederheid die een gebroken wereld mag verfrissen. Die vrucht zou dan ook elke dag in onze levens te zien moeten zijn, altijd en overal.

Hebben wij Jezus liever dan de grootste rijkdommen die deze wereld te bieden heeft? Dan zijn we voorwaar Zijn volgelingen.

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier