Gedachten over hebzucht

Er bestaat een anecdote over de Amerikaanse president Abraham Lincoln, die op zekere dag over straat liep met twee kinderen die allebei luid aan het huilen en schreeuwen waren. Iemand vroeg Lincoln: “Wat is er aan de hand, Abe?” Lincoln antwoordde: “Het probleem waar deze jochies mee worstelen is het grote probleem van onze wereld. Een van die knulletjes heeft een snoepje en die ander wil het van hem afpakken.” Misschien een grappig verhaal, maar het illustreert het probleem waar de wereld mee te kampen heeft, en dat
is hebzucht. Dat begon al in de Hof van Eden. Het was eigenlijk ironisch dat de slang Eva bedroog met iets wat Adam en Eva al lang hadden. “Je zult als God zijn,” zei de slang, maar waren ze niet geschapen naar Gods evenbeeld? Daar hoefden ze toch zeker geen appel voor te eten?
Ze straalden Gods glorie al uit en alles was al volmaakt.

Maar het was ze niet genoeg dat Gods licht door hen heen straalde. Ze wilden zelf het licht zijn. Eigenlijk dezelfde zonde als die van Satan zelf en het was de zonde waardoor het paradijs verloren ging. Het was Hebzucht.

Hannah Anderson

***

Elke dag wordt ons karakter een beetje meer gevormd. We groeien steeds verder. De vraag is alleen, hoe we groeien en in welke richting. Ofwel we groeien wat dichter naar God toe, ofwel we groeien meer in de richting van de goddeloosheid. Groeien we naar de liefde of juist naar het egoïsme? Groeien we naar geduld of naar hardheid, naar vrijgevigheid of naar hebzucht? Worden we elke dag een klein beetje eerlijker of juist een klein beetje oneerlijker? Zonder het te weten zijn we elke dag in training, door de gedachten die we denken, de woorden die we uitspreken en de dingen die we doen.
– Jerry Bridges.

***

Geld is niet het juiste instrument om innerlijke schatten mee te vinden. De liefde is dat wel. Goedheid en vreugde zijn
dat ook. De discipel Johannes, onder de inspiratie van de Heilige Geest, sprak de diepe waarheid uit dat God liefde is. Wij mensen hebben de liefde verdeeld in twee soorten liefde. Aan de ene kant praten we over de menselijke liefde, en aan de andere kant hebben we het over Gods liefde. Maar in realiteit is er maar een soort liefde. Als liefde je drijfveer wordt en je tweede natuur, dan vormt zich diep bij jou van binnen een goddelijke geest. Dan wordt het normaal om je eigen ik op het tweede plan te zetten, en uit te kijken naar manieren waarop je kunt geven in plaats van nemen. Dan beginnen we nieuwe rijkdommen te verzamelen, want het is een waarachtig gegeven dat als wij leven met liefde, de liefde ons ook vindt. En als een gevolg daarvan groeien wij in ware rijkdom en geluk.
-Rufus M. Jones.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier