Een ware vriend

“Ik wil graag die mooie fiets daar in de winkel, pappa,” zei het jongetje tegen zijn vader. De vader knikte en zei dat hij die mocht hebben. “Alleen moet je even wachten tot de uitverkoop.”

Het gezicht van zoonlief betrok. “Wachten? Maar dat wil ik helemaal niet. Hoe lang?”

“Over een maand is het uitverkoop. Nu kost die fiets €150, maar ik heb van de eigenaar gehoord dat ik diezelfde fiets dan voor €30 meekrijg.”

“Een maand?” zeurde de jongen. “Dat is zo ver weg vader. Dat is veel te lang.”

Later hoorde de vader dat zijn zoon tegen de buurjongen had geklaagd dat zijn vader niets om hem gaf omdat hij hem niet gaf wat hij wilde hebben. Voor een kind is een maand een eeuwigheid. Voor ons is een onbeantwoord gebed ook vaak zo’n reden om te gaan twijfelen of God wel echt zo goed is als de Bijbel beweert.

Wij moeten ons wapenen met het geloof. Alleen geloof kan de strijd aan en belooft ons een zoete overwinning. Daarom zei Jezus: “Elk kind van God kan de wereld overwinnen door op Hem te vertrouwen.” (1 Johannes 4:4)

Charles Spurgeon zei ooit: “Wat een voorrecht om met overtuiging te kunnen zeggen: ‘Jezus is mijn vriend.’ Is er iets beters in deze wereld te vinden? Terwijl Jezus bespot werd omdat hij een vriend van de zondaars was, en Hij ook vandaag wordt beschimpt door het ongeloof in de wereld, is Zijn vriendschap als een hemels parfum voor de mens die Hem kent, een anker in een stormachtige zee en een licht dat veilig naar huis leidt.”

Aardse vrienden, hoe goed bedoelend ze ook zijn, kunnen teleurstellen. Misverstanden verstoren relaties en vijanden staan klaar om te vernielen. Maar altijd en op ieder moment staat Jezus naast ons, als de volmaakte vriend die ons niet laat vallen. Zijn liefde is onvoorwaardelijk en niet gebaseerd op wie we zijn en wat we hebben gedaan.

Noch is zijn liefde wispelturig of tijdelijk. Hij doet geen beloftes die Hij later weer verbreekt en Hij zal zich nooit tegen ons keren en ons afwijzen. De liefde van Jezus is eeuwig en was er al in een ver verleden, zelfs nog voordat de tijd begon.

De Bijbel vertelt ons dat niets ons kan scheiden van zijn liefde. Een echte vriend is begaan met jouw wel en wee en bij Jezus is het niet anders. Als onze vriend wil hij niet alleen het beste voor ons, maar weet hij ook wat goed voor ons is, ook al kunnen we zijn weg, vanuit ons aardse perspectief gezien, niet altijd begrijpen.

In gemeenschap met Hem vinden wij troost en hebben wij de verzekering dat Hij iedere dag opnieuw met ons meeloopt. Stap voor stap, meter voor meter en telkens met het doel om ons dichter bij God te brengen, bij de vrede die ons verstand ver te boven gaat.

Om ons te vormen en te kneden naar het beeld dat Hij in gedachten heeft. Een mens die Jezus kent is wellicht alleen, maar nooit eenzaam, want hij is niet werkelijk alleen. Jezus is de vriend die wij altijd zochten, maar eerst nog niet kenden.

Het is een vriendschap die niet gebaseerd is op onze eigen goedheid en onze eigen verdienste. Als een uitgemergelde bedelaar door een nieuw gevonden vriend een prachtig pak krijgt aangemeten en een ring aan zijn vinger geschoven krijgt, zal hij toch niet proberen om zijn vieze, oude en gescheurde kleren terug te geven met de bedoeling om zo voor zijn nieuwe pak te betalen. Het zou haast een belediging zijn en als we dat proberen te doen laat het slechts zien dat we nog niet echt begrijpen hoeveel Jezus van ons houdt.

Nooit meer alleen. Altijd geborgen en veilig met de verzekering van een behouden aankomst in het rijk aan de overkant van de rivier.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier