De kwartelkoning

“Gij zult mij het pad des levens bekend maken; verzadiging der vreugde is bij Uw aangezicht; liefelijkheden zijn in Uw rechterhand, eeuwiglijk.”
Psalm 16:11- Statenvertaling)

Als je op het platteland wandelt, is er altijd wel wat te zien en kun je van alles leren. Elke boom op het veld, iedere tak, bloem, of beest lijkt een belangrijke les voor mij, Old Humphrey, uit te spreken. Zo ook gisteravond toen ik op weg naar huis door enkele velden met hoog gras ploegde om de weg wat af te steken. Opeens hoorde ik vlakbij het indringende geluid van een kwartelkoning. Ik had dat beestje al vaak gehoord maar nog nooit echt gezien, maar deze keer leek hij zo dichtbij te zitten dat ik hem makkelijk vanuit een schuilhoekje zou kunnen betrappen en stiekem kon gadeslaan.

“Hij zit daar, vlakbij die eikenboom,” moedigde ik mezelf aan, terwijl ik over het gras struikelde. “Ik zal je zo vinden.” Maar toen ik bij de eik aankwam klonk het geluid uit een heel andere richting. Ik zuchtte en draaide me om. “Bij de heg. Daar zit ie.”

Maar ook daar ging het mis en zat hij opeens weer bij de eikenboom. En zo ging het nog even door. Steeds weer werd ik misleid. Nu eens was het geluid achter me, dan weer voor mij; nu eens rechts en dan weer links.

Het had allemaal geen zin en tenslotte stapte ik gefrustreerd weg van het veld en zocht ik naar het pad dat mij veilig naar huis zou leiden.

Ik ontdekte die avond niet waar de kwartelkoning zich ophield, maar heb zonder twijfel heel veel plaatsen ontdekt waar hij niet zat. En dat zette me aan het denken.

Misschien, beste lezer, bent u evenzeer teleurgesteld in uw zoektocht naar geluk als ik was in mijn zoektocht naar de kwartelkoning; en misschien was u ook wel, net als ik, blij om er maar mee op te houden en terug te keren naar het vaste en bekende pad. De kwartelkoning had me als het ware meegevoerd op een lange dans door het wuivende gras en als u het aardse geluk nastreeft zult ook u een soortgelijke, lange en vooral vermoeiende dans maken.

Zovelen van ons hebben zich voorgenomen om gelukkig te zijn en we schijnen zeker te weten waar dat geluk zich ophoudt. We zijn ervan overtuigd dat als we dit eens konden doen, als we dat eens konden krijgen, of dat doel zouden bereiken, we de kwartelkoning zouden zien. Dan zouden we weinig anders te wensen hebben. Dan zouden we gelukkig zijn.

Maar zo werkt het niet. Mijn jacht op de kwartelkoning is een goede illustratie van de jacht op het geluk in wereldse dingen. Dat geluk glipt ons telkens weer uit de vingers, juist op het moment dat we er zeker van zijn het nu eindelijk te pakken te hebben.

O, wat hebben we nu al veel zegeningen om dankbaar voor te zijn; we moeten ze alleen wel willen zien. De Verlosser sprak niet tot zijn discipelen: “In de wereld zult gij gelukkig zijn.” Hij zei juist het tegenovergestelde. “In de wereld zullen jullie het zwaar te verduren krijgen. Maar houd moed! Ik heb de wereld overwonnen.” (Johannes 16:33)

Laat je dus niet langer misleiden door het geluk van de wereld, of we het nu in de verte horen, of schijnbaar van heel dichtbij. Het is beter die jacht op te geven en alleen vrede zoeken in Christus, terwijl wij vol vertrouwen uitkijken naar het geluk van Zijn eeuwige aanwezigheid.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier