Alles mogelijk?

Voor wie gelooft is alles mogelijk.
-Markus 9:23

Alles? Maar niet altijd direct op het moment dat je er om vraagt. Hij wil ons graag verschillende lessen op het gebied van geloof leren en daarbij gebruikt Hij de methode van beproevingen.

God werkt in ons met het oog op de eeuwigheid, en dat gaat veel verder dan onze huidige omstandigheden. Hij wil ons moed leren voor een leven van geloof, geduld en discipline; iets dat ons uiteindelijk naar het punt van de overwinning leidt.

Maar wat doe je als je iets gevraagd hebt aan God maar geen direct antwoord hebt gekregen? Blijf God op Zijn Woord geloven. Laat je niet van je geloof afbrengen door wat je tijdelijk ziet of voelt. Blijf standvastig geloven. Door deze strijd word je sterker en wordt je geloofservaring rijker en echter.

Soms lijkt God zelfs het tegenovergestelde te doen van wat we gevraagd hebben. Dan staat de vijand van ons geloof direct klaar om ons op te stoken en ons te laten twijfelen. Maar als je blijft kijken naar Gods beloften en er op blijft staan wordt je geloof altijd sterker.

Soms lijkt het wel alsof God ons met opzet laat wachten, maar dat betekent helemaal niet dat Hij je niets wil geven. Gods liefde is onvoorwaardelijk, maar het vormen en kneden van ons als Zijn kinderen is niet altijd zo’n eenvoudig proces.

God werkte op die manier in de levens van de beroemde Bijbelfiguren. Sla de Bijbel er maar op na. Abraham, Mozes en Elia, allemaal waren ze in het begin niets bijzonders, maar door de beproevingen van hun geloof werden ze klaargestoomd voor de dingen die ze uiteindelijk voor God zouden doen.

Jozef bijvoorbeeld werd door het leven bewerkt, maar het eindresultaat was de troon van Egypte. Hij werd niet zozeer gesterkt door het harde leven in de gevangenis met het slechte eten en het harde bed waar hij op moest slapen, als wel door de beloftes die hij van God had gekregen in zijn jeugd, dat hij ooit grote dingen zou doen voor God. Het was niet makkelijk; hij had niet eens iets verkeerd gedaan maar werd jarenlang opgesloten. Hij moet momenten van zware beproeving hebben gekend door de onrechtvaardige behandeling, maar daardoor groeide hij en toen hij een positie van macht had gekregen kon hij zelfs genade hebben met zijn broers die hem zo gehaat hadden en kon hij hen liefdevol behandelen.

Dit soort beproeving is bijna teveel voor ons. God heeft zulke mooie beloften gedaan maar er gaat zoveel tijd overheen voordat we er iets van merken. Maar als we Hem blijven geloven krijgen we een relatie met God die anders niet mogelijk zou zijn geweest.

Veel problemen waar we mee kampen zijn eigenlijk antwoorden op onze gebeden. We bidden om geduld, en dan worden er mensen op ons pad gestuurd die ons geduld tot het uiterste beproeven. Maar als wij de beproeving doorstaan leren we om vol te houden.

We bidden om meer geloof en dan verdwijnt opeens ons geld als sneeuw voor de zon, of de kinderen worden allemaal ziek. We bidden dat we zo kunnen zijn als Jezus, en dan worden we in een positie gezet als nederig dienend persoon, of we raken gewond en moeten flink zijn. Jezus werd als een lam naar de slachtbank geleid en opende zijn mond niet eens. Als we bidden om meer liefde voor anderen krijgen we plotseling te maken met harde mensen die ons niet begrijpen en dan worden we daardoor op de proef gesteld.

De tocht naar de overwinning gaat via veel omstandigheden die we moeten accepteren van de hand van de liefdevolle Vader, die het hele plaatje ziet en ons nooit zal laten vallen.

En de aanhouder wint! Als we later bij Gods troon staan en onze beloning in ontvangst nemen in hemelse oorden boven de wolken zullen we blij zijn dat we hebben doorgezet in dit tijdelijke tranendal.

Reacties

  1. bedankt schrijver. het kost soms veel verdriet, en uithoudings vermogen, maar als we volhouden, dan kun je alleen maar zeggen, Dank U wel.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier