Alleen

Hij kan rustig in eenzaamheid zitten en zwijgen als God dat van hem vraagt. (Klaagliederen 3:28)

Er lopen zo verschrikkelijk veel mensen op deze aardbol rond; miljarden zijn het er wel. In zekere zin is iedereen echter in zijn eentje. Ieder afzonderlijk mens heeft te maken met situaties waarbij hij op zichzelf moet staan, en onmogelijk de hulp van een ander kan inroepen.

Je hebt misschien goede vrienden en die kunnen veel troost en inspiratie bieden, maar als het aankomt op de diepe betekenis van het leven, leeft ieder individu afgezonderd en alleen. Niemand kan je leven voor je leiden. Alleen jij kunt antwoorden vinden op je eigen vragen, je moet zelf je verantwoordelijkheden nakomen, zelf je beslissingen nemen en je eigen keuzes maken. Jouw relatie met God kan door niemand anders dan door jou zelf vervuld worden.

Niemand kan voor jou geloven. Soms proberen mensen dat wel, maar het lukt niet. Je kunt misschien zelfs omringd worden door duizend vrienden die voor je ziel bidden, maar tot op het moment dat je zelf je hart opent voor God en contact met Hem zoekt, is er geen directe lijn van communicatie tussen jou en God. Niemand kan vergeving voor jouw zonden krijgen behalve jij zelf. Niemand kan God voor jou gehoorzamen. Niemand anders kan jouw werk voor Christus doen of rekening voor jou afleggen voor de rechterstoel van God.

Van dit alleen-zijn in het leven worden we ons soms opeens pijnlijk bewust. Alle mensen die iets te betekenen hebben in het leven ervaren het wanneer ze boven de massa uitstijgen in gedachten, in hun hoop en visie, zoals de bergen oprijzen vanaf het niveau van het dal en de kleinere heuvels. Alle grote leiders van mensen staan vaak alleen als ze verlaten worden door hun volgelingen. De strijd van de waarheid en de vooruitgang wordt meestal geleverd door eenzame zielen.

Elia in de bijbel was eens wanhopig en ontmoedigd en voelde het als een uitzonderlijke last in zijn leven. Hij dacht dat hij de enige was in het veld voor God. En zo is het vaak op alle beslissende momenten in de mensengeschiedenis: God roept één man of vrouw op om voor Hem te staan.

En dat geldt zeker niet alleen voor beroemde mensen die grote, wereld veranderende dingen bewerkstelligen; dit betreft ieder mens. Er zijn tijden in de levens van alle mensen die getrouw voor God leven, dat ze in hun eentje voor Hem komen te staan zonder de hulp van vrienden, zonder medeleven of aanmoediging van een ander. Maar God is genoeg. Hij kan iedere last aan en die van jou is daar zeker geen uitzondering op. Hou je aan Hem vast, want Hij laat je niet vallen.

Abraham was helemaal alleen toen Ik hem riep. En toen Ik hem zegende, groeide hij uit tot een machtig volk. (Jesaja 51:2)

Naar een artikel van J.R. Miller

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier