Een onverwachte wasbeurt

Door Heidi Saxton

Peggy’s moeder maakte nooit koekjes, zoals andere moeders dat deden. Als ik met Peggy mee naar huis ging zat haar moeder altijd uitgezakt op de bank en bungelde er een sigaret uit haar mond. Ze had een slechte rug of iets dergelijks. Jaja, het zal wel.

Ik maakte wel eens een praatje met haar als ik op Peggy wachtte. Ze was vast geen gelovige vrouw, zoveel wist ik wel.

Ze ging tenslotte niet naar onze kerk, maar naar een obscuur kerkje ergens ver weg. Dat kon nooit veel zijn en ik had er ook nog nooit iets goeds over gehoord.

Als ik haar zag probeerde ik dan ook om God een handje te helpen om haar de weg naar het licht te wijzen en gaf ik haar subtiele aanwijzingen over hoe ze de hemel kon bereiken. Ze reageerde er altijd hetzelfde op en zei dan: “Heidi, ik heb mijn kerk en jij de jouwe. Daar wil ik het maar bij laten!”

Ik durfde dan niets meer te zeggen. Ze was tenslotte volwassen en ik was maar een kind.

In de winter nadat ik was afgestudeerd had ik een ernstig auto-ongeluk. Ik lag meer dan een maand in het ziekenhuis en was behoorlijk depressief. Ik kreeg wel bezoek, bloemen en kaarten, maar ik vond eigenlijk dat ik daar niets aan had. Ik wilde een lekkere douche. Ik voelde me vies en verwaarloosd. Mijn haar was vet en daar hielpen kaartjes niet tegen en er was niemand die dat scheen te begrijpen.

Op zekere dag ging de deur open en daar stapte de moeder van Peggy binnen. Ik was enorm verrast. Wat kwam die nou doen? Ik had Peggy al meer dan een jaar niet gezien en nu stond haar moeder opeens voor mijn neus!

Met een grote glimlach pakte ze een wasbak, goot die vol met warm water en begon me te wassen. Toen onthaarde ze voorzichtig mijn benen met scheerschuim en een scheermesje en waste ze zowaar mijn haar. Het was geweldig. Ik voelde me helemaal gelukkig en schoon. Toen, als klap op de vuurpijl, begon ze mijn nagels te verzorgen en lakte ze die netjes rood. Voor het eerst in lange tijd voelde ik me weer een echt mens.

Ik vroeg haar waarom ze dat allemaal deed.

“Ik weet hoe het voelt als je jezelf niet goed kunt verzorgen!” zei ze eenvoudig. “Ik dacht dat je misschien wel wat hulp kon gebruiken. Daar gaat het toch allemaal om. Dat we voor elkaar zorgen! Elkaar liefhebben.”

Wat voelde ik me opeens schuldig. Ik was er van overtuigd geweest dat Peggy’s moeder van het ‘echte’ geloof niet veel afwist, maar zij had mij in een kwartiertje meer ‘echte’ liefde gegeven dan ik haar had getoond in de tien jaar dat ik bij haar over de vloer was geweest.

Van een verontschuldiging van mijn kant wilde ze niet weten.

“Neem liever een ijsje,” sprak ze monter terwijl ze iets uit een ijstas toverde die ze al voor me had klaarliggen. Het was mijn favoriete ijsje. De wereld was toch zo slecht nog niet.

De pijn vergaat, maar de schoonheid blijft

De bekende kunstenaar Henri Matisse was 28 jaar jonger dan Auguste Renoir, maar de twee schilders waren goede vrienden en vertoefden vaak in elkaars gezelschap. Op het einde van zijn leven was Renoir vanwege gezondheidsredenen gedwongen om thuis te blijven, maar Matisse bezocht hem dagelijks. Renoir had zware verlammingsverschijnselen vanwege zijn artritis, maar desalniettemin bleef hij schilderen waarbij hij zijn penselen aan zijn arm bond.

Op zekere dag had Matisse al geruime tijd in verbazing gekeken naar zijn vriend die met een van pijn verwrongen gezicht stond te schilderen en hij flapte er tenslotte uit:

“Auguste, waarom blijf je toch schilderen als het je zoveel pijn en moeite kost?”

Renoir antwoordde eenvoudig doch beslist: “De schoonheid blijft, maar de pijn gaat voorbij.”

Renoir is blijven schilderen tot op zijn sterfdag. Een van zijn bekende schilderijen, “De Badgasten,” werd vlak voor zijn dood beĆ«indigd, 14 jaar nadat hij artritis had gekregen.

Als God iets moois wil scheppen, dan begint Hij met een moeilijkheid. Maar als het om iets heel erg moois gaat, dan begint Hij met een onmogelijkheid

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier