Wat is wijsheid?

“Een mens die God respecteert,” sprak de vader tegen zijn zoons, “betrekt het Woord van God voortdurend bij alles wat hij doet. Zo’n mens vraagt zich af wat God van hem wil. Maar een mens vol met eigen inzicht, die overtuigd is van zijn eigen wijsheid, betrekt het woord van God nergens bij. Zo’n mens leunt op zichzelf en heeft voor God geen plaats.”

In Wikipedia lezen we over het woord wijsheid het volgende: “Wijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen.” In alle levensomstandigheden een juist oordeel?

Zowel in de goede tijden als in de slechte?

Dat is niet makkelijk, maar het klinkt inspirerend. Wat ook inspirerend klinkt en daar veel mee te maken heeft, is dat God vrijwel overal in de Bijbel stelt dat Hij op elk moment van de weg, en op ieder kruispunt in ons leven, bereikbaar is en naast ons wil staan. Maar de keuze en de verantwoordelijkheid om God te hulp te roepen en Hem om wijsheid te vragen, ligt altijd bij ons en nooit bij God.

Dat is een belangrijk geloofsprincipe dat niet door iedereen begrepen wordt. Hoe vaak hoor je mensen hun gal niet spuwen als er iets verkeerd is gegaan: “Als God van me zou houden zou Hij dit zeker niet hebben toegestaan.”

Maar hebben die mensen ook werkelijk hun best gedaan om God te volgen? Hebben ze wel geluisterd naar Zijn stille stem toen de zon scheen en de problemen nog niet zichtbaar waren?

Wijsheid is als een huis dat zorgvuldig steen voor steen moet worden opgebouwd. Wijsheid is als een huis waarin je leeft. Het wordt een deel van je wezen omdat je, net als een spons in het water, doordrenkt bent met de geest van inzicht, liefde en waarheid.

Wijsheid is altijd direct verbonden met de waarheid en bepaalt voor een groot deel de ware kracht van een mens. Wijsheid leidt naar vrede, rust en vertrouwen en leert ons hoe de meest onaangename plaatsen op de tocht door dit leven doorkruist kunnen worden.

Maar zonder wijsheid is een mens niet meer dan een wild dier dat de heuvels van dit leven afstroopt op zoek naar etensresten en flarden van plezier.

Onderschat deze wereld en haar duistere macht om een mens te doen struikelen niet. Er zijn genoeg plaatsen waar wij onze voeten en handen kunnen verwonden aan doornstruiken of waar de wolven likkebaardend achter de struiken staan te wachten om een nietsvermoedende reiziger de stuipen op het lijf te jagen.

Wij doen er verstandig aan om waakzaam te zijn en ons te richten naar de wijsheid van God. Waar leidt de Herder naar toe? Wat zegt het Woord van God over deze situatie?

‘Vertrouw op God, en niet op je eigen inzicht.’ Het leven mag dan soms op een doolhof lijken, maar stap voor stap naderen wij toch die veilige haven waar wij, geborgen in de armen van God, de eeuwigheid binnengaan

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier