Tot de kern komen

In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen.
-Lukas 10:42

Dit waren de woorden van Jezus. Wat een geweldige boodschap ligt er in die woorden besloten. Eén ding is er maar echt nodig? Dat wil dus zeggen dat het allerbelangrijkste dat ik iedere dag moet doen is, dat ik er voor moet zorgen dat mijn hart tot rust komt bij de Heer; voordat ik alle andere dingen doe.

Ben ik wel echt blij met God? Geef ik Hem wel de kans om echt tot me te spreken en ben ik wel met Hem verbonden? Heb ik waarlijk de overtuiging dat ik samen met Jezus de nieuwe dag weer binnen stap, of ben ik vastgeroest aan mijn eigen ideeën en beleef ik mijn geloofsleven op de automatische piloot?

Als ik echt bij Jezus ben geweest kan ik ervan verzekerd zijn dat alles wat ik doe door Zijn kostbare aanwezigheid overschaduwd wordt en mijn werk, hoe eenvoudig het soms ook mag zijn, door Hem gezalfd zal worden. Dan breng ik eeuwige vrucht voort.

“Geloof in Jezus is onzin, Hij leeft helemaal niet,” zei iemand eens smalend, waarop de Christen hem eenvoudig antwoordde: “Hij leeft wel degelijk, want ik heb vanmorgen nog uitgebreid met Hem gesproken.” Zo moet het zijn. Dan groeit de verbondenheid met de hemel en worden we steeds gevoeliger voor Zijn zachte doch besliste en liefdevolle stem.

Gedachten kunnen we niet stopzetten, maar de strijd voor het geloof wordt bovenal in onze gedachtewereld uitgevochten. Als onze geest vol is met van alles en nog wat, soms zelfs heel goede dingen, is het moeilijk om de Heer te ontdekken.

Ik moet me wellicht niet zo druk maken of ik wel genoeg doe voor het Koninkrijk, of ik Hem wel op de juiste manier dien en of alles wel gaat zoals ik denk dat het moet gaan. De vraag die ik mijzelf meer zou moeten stellen is of mijn hart wel overloopt met Zijn rust en Zijn vreugde. Is mijn ziel echt blij of ben ik bedrukt en bezwaard door de lasten die ik denk te moeten dragen? Is mijn innerlijke mens tevreden en dankbaar en word ik wel echt gevoed door Gods rijke aanwezigheid?

Er zijn mensen die wel urenlang bidden voor de redding van anderen en in gebed naarstig zoeken naar oplossingen voor een probleem waar ze mee geconfronteerd worden. Anderen lezen misschien wel tientallen boeken die ze vertellen hoe ze een betere Christen kunnen worden of ze luisteren naar iedere nieuwe preek op de markt. Geen van die dingen is verkeerd en ze hebben allemaal hun plaats, maar als mijn hart niet gelukkig is in God en ik niet blij ben in de Geest, is het allemaal niet veel waard.

Iedere dag opnieuw moet mijn innerlijk gesterkt worden. Alleen als ik zelf in de ogen van Jezus heb gekeken gebeurt het wonder van de transformatie. Als ik de zoom van Zijn kleed niet iedere dag zelf aanraak doen al die andere dingen er niet toe en komt de juiste geest in mijn leven niet tot bloei. Uiteindelijk was dat ook het probleem van de Schriftgeleerden en sloegen ze ondanks hun discipline en offers de plank volledig mis.

Laat God je hart verwarmen en instrueren. Hij is de Herder die je begrijpt en weet waar je naar toe moet. Als Jezus tot je spreekt is je leven nooit meer hetzelfde.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier