Dat is overgave

Je hoort het weleens: “Je moet met je hele hart voor God leven! Je moet je er aan overgeven.” Maar wat betekent dat eigenlijk? Overgave. Daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Een kip en een varken liepen samen eens door de stad en kwamen al keuvelend langs een kerkgebouw waar een groot bord aangaf waar de preek op zondag over zou gaan: “Hoe kunnen we de armen van deze wereld helpen?”

Na daar een tijdje over nagedacht te hebben zei de kip:

“Ik weet het. Wij kunnen ook wat doen voor de armen. Wij kunnen ze een ontbijt aanbieden met eieren en geroosterd spek.” Maar daar had het varken geen zin in.

“Luister eens,” zei het beest boos, “zo’n ontbijt is voor jou slechts een kleine bijdrage, maar voor mij betekent dat volledige overgave!”

***

Het geloof dat wonderen meemaakt en bergen verzet; dat geloof waar je soms over leest; dat geloof dat zo ‘echt’ aanvoelt en waar iedereen die ermee in contact komt door wordt aangeraakt, hoe kun je dat krijgen? Heeft het misschien iets te maken met overgave en met het wegcijferen van jezelf en je eigen ideeën om God de kans te geven in jouw leven te werken en te snoeien? De vrucht van het geloof kan pas groeien in een hart dat zich onderwerpt.

Zoals Jezus dat ook deed, vlak voor Zijn kruisiging toen Hij tot de Vader bad en Hem vroeg of het verschrikkelijke lijden dat Hem te wachten stond, Hem misschien bespaard kon blijven. Maar Jezus onderwierp zich onvoorwaardelijk aan de wil van de Vader en het resulteerde uiteindelijk in de grandioze opstanding en de overwinning over de dood, waardoor de poorten van de eeuwigheid werden geopend.

Overgave! Het is iets waartoe God je niet dwingt, want God dwingt niemand, maar Hij vraagt ons voortdurend om het te doen.

“Kom tot Mij en vertrouw Mij in alles. Ik laat je niet vallen en zal je nergens leiden waar je uiteindelijk niet beter door zult worden!” Zo wil God ons leren wat het betekent om je aan Hem over te geven.

Stap voor stap en beetje bij beetje. Elke keer als wij ons in oprechte nederigheid aan Hem onderwerpen neemt Hij het roer in ons leven over en verloopt alles volgens Zijn plan, ook als het er op dat moment niet op lijkt dat wij de goede kant op gaan. God is een kunstenaar en wil van ons een schitterend kunstwerk maken. Een schilderij dat Zijn schoonheid en liefde kan tonen aan de wereld.

Daarvoor moeten wij ons ja-woord geven. Dan doet God de rest en begint Zijn Geest ons te leiden op die wonderlijke paden van het geloof. Als wij echt van iemand houden geven we daar alles voor. Als wij echt van God houden zouden wij daar dus ook alles voor over moeten hebben. En het is zeker geen slechte zaak om ons aan God over te geven, want God geeft ons op Zijn beurt alles wat wij nodig hebben.

Zo spreekt de Bijbel bijvoorbeeld over de vrede van God die alle verstand te boven gaat. Maar daar is overgave voor nodig.

Of hou je de boot maar liever af en geef je God slechts een bijdrage en ben je tevreden met een geloof dat nauwelijks opvalt? Een middelmatige ervaring die niets en niemand in vuur en vlam zet en amper iets betekent.

Zo was er eens een Indiaan die naar een preek luisterde. Hij werd erg geraakt door de woorden van de dominee en rende halverwege de preek naar voren en zei:

“Deze Indiaan geeft tomahawk aan deze Jezus!”

Maar de dominee wilde iets anders en ging door met zijn preek. Even later stormde de Indiaan diep geroerd weer naar voren en sprak:

“Deze Indiaan geeft zijn verentooi aan deze Jezus!”

Maar de dominee schonk geen aandacht aan hem. Uiteindelijk rende de Indiaan met tranen in zijn ogen terug naar de kansel en sprak: “Deze Indiaan geeft zichzelf aan deze Jezus!” Toen stopte de dominee met zijn preek en nam hij notitie van de Indiaan.

God heeft ons alles gegeven. Hoeveel geven wij Hem?

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier