Ons geboorteland kent geen angst

Maar deze kostbare schat hebben wij in kwetsbaar aardewerk, ons lichaam. Iedereen kan zien dat de buitengewone kracht in ons niet van onszelf maar van God is.
2 Corinthiërs 4:7

Deze schat waar de Bijbel over schrijft is de schat van het geloof. Kostbaar; onbetaalbaar. Ons hart is voorbestemd om gevuld te zijn met geloof en hemelse vrede. Wij zijn niet gemaakt voor zorgen en angst; benauwdheid en ongerustheid horen er niet thuis.

Maar iedereen zit toch vol met zorgen? Dat kan wel waar zijn, maar dat maakt het nog niet tot iets dat we maar moeten accepteren. Jezus, in de evangeliën, streed tegen onze onrust en vertelt ons keer op keer dat wij vertrouwen mogen hebben; dat God met ons is en dat Hij ons wil zegenen met rust. Ons geboorteland kent geen angst. Integendeel, ons vaderland is het koninkrijk van de vrede. De mens is geschapen voor die vrede. Zorgen en angst zijn de vijanden van een gezond en vruchtbaar leven.

In het ergste geval kan de machine zelfs helemaal vastlopen. En dat is niet de bedoeling en ook niet nodig. Het geloof is de olie die alles goed smeert en die ons leven helpt om te functioneren zoals dat zou moeten. Angst is de tegenovergestelde kracht die ons geestelijke ademhalingssysteem verlamt.

Als wij angstig zijn en benauwd naar lucht happen als een vis op het droge, komt de genezende stroom van Gods zuurstof slechts mondjesmaat naar binnen. Alles in ons vernauwt zich tot een verwarrende, vastgelopen kluwen touw waar niets mee te beginnen valt.

Maar zo moet het niet. Jezus staat naast ons en als wij het licht binnen laten, openen onze geestelijke longen zich wijd en kan de adem van God ons leven vrijelijk binnenstromen. Geloof, vertrouwen en de tastbare aanwezigheid van God… dat is de schone, zuivere lucht van mijn vaderland.

Een wetenschapper aan de John Hopkins Universiteit zegt daarover het volgende: “Het is wetenschappelijk niet te verklaren waarom mensen die zich voortdurend zorgen maken sneller sterven dan mensen die hun angsten een plaats kunnen geven. Dit is een feit.” Maar je hoeft toch zeker geen professor te zijn om dat te verklaren? Het komt doordat God ons heeft gemaakt voor een bestaan in de hemel. “Luister goed: de Here heeft mij voor Zichzelf bestemd, daarom zal Hij naar mij luisteren en mij antwoord geven wanneer ik tot Hem roep.” – Psalm 4:4

Wij zijn zo geschapen dat alles in ons wezen reageert op geloof en vertrouwen. Elke zenuwcel, elk deel van onze hersenen, onze geest en iedere molecuul reageert op geloof en vertrouwen. Als wij toelaten dat de zandkorrels van angst en zorgen zich vasthechten aan het gecompliceerde raderwerk van ons wezen lopen we de kans dat alles vastloopt. Wij zijn geschapen voor het geloof en niet voor de angst. Bevecht je zorgen, groot of klein, met het zwaard van Gods Woord. De Bijbel noemt ons niet voor niets soldaten. Soldaten strijden met overgave voor Koning en Vaderland.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier