Luisteren naar de Koning

Stel je eens voor; uitgenodigd voor een gesprek met de koningin… Zomaar opeens. Je wist niet eens dat ze van je bestaan afwist. Dat zal me wat worden. Dat moet je goed voorbereiden want je wilt tenslotte geen flater slaan! Stel je maar eens voor hoe je daar moet staan. Waarschijnlijk houd je je gedeisd. Je zet geen grote mond op en luistert goed naar wat ze te zeggen heeft. Dat is ook niet niks, zo’n gesprek…

En God dan? Die kent je heel goed en is nog veel belangrijker dan de koningin. De Koning van het universum. Met Hem kunnen we elke dag praten. Hoe luisteren wij eigenlijk naar Hem? Daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Eens liepen twee vrienden door een drukke winkelstraat toen de een opeens stopte en zei: “Hoor je dat? Er zit hier een krekel!” De ander haalde zijn schouders op. “Ik weet dat je van de natuur houdt, maar hoe kun je dat nou horen boven al dat lawaai van de stad uit?”

“Er zit hier echt een krekel,” hield zijn vriend vol. Hij keek om zich heen en daar zat inderdaad een krekel, half verscholen onder een blad, aan de voet van een boompje.

“Hoe kon je dat in vredesnaam horen?” vroeg zijn vriend verbaasd.

“Als ik buiten loop, ben ik altijd erg gespitst op de geluiden uit de natuur,” antwoordde hij. “Ieder mens luistert heel goed naar wat hij belangrijk vindt.” Om dat te illustreren pakte hij een muntje van vijftig cent uit zijn zak en gooide het op de straatstenen. Alle voorbijgangers keken op, voelden hun zakken na en probeerden uit te zoeken waar dat geluid vandaan kwam…

En jij? Waar luister jij naar? Is het naar jezelf, naar geld of naar God? God luistert naar de stem van ons hart. Luisteren wij naar Zijn hart?

Het belangrijkste wat je elke dag kunt doen is luisteren naar de Koning.

Het is toch het werk van de Koning niet om achter zijn onderdanen aan te rennen in de hoop dat ze misschien even zullen stoppen zodat hij hen een paar instructies kan toeschreeuwen? Zo werkt het niet en zo gaat God ook niet met ons om. God houdt van ons en wil heel persoonlijk met ons omgaan, maar wij vergeten nog weleens dat ook Hij een Koning is, de grootste die er is en dat onze relatie met Hem er baat bij heeft als wij Hem met respect en liefde benaderen.

God heeft ons heel wat te vertellen. Hij kent ons allemaal door en door en weet precies wat we nodig hebben. Hij weet waar het veilig is en ook waar de hongerige wolven zich schuilhouden. Maar als wij de tijd niet nemen om ons zuiver op Hem af te stemmen, dan komen we niet tot rust in Zijn aanwezigheid en luisteren we niet aandachtig naar Zijn stem. Natuurlijk horen we dan niets en modderen we maar wat aan. God houdt er niet van om tegen dovemansoren te spreken, of tegen mensen die er toch niets van geloven. Als Hij ziet dat wij zo met Hem omgaan, houdt Hij al snel gewoon Zijn mond.

Maar als je God oprecht zoekt en naar Hem uitroept en stil luistert, zul je van Hem ontvangen. Daarover zegt God: “Roep tot Mij en Ik zal u antwoorden en u grote, ondoorgrondelijke dingen tonen, waarvan gij niet weet.” (Jeremia 33:3)

Help ons Heer, om ons veilig onder Uw vleugelen te nestelen. Als we ons even bij U terugtrekken worden we verfrist en gesterkt. Dan sluiten we de deur voor alles wat ons afleidt en van de wijs brengt en leren wij U beter kennen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier