Laat kerstmis stralen

Kerstmis is er weer. Die betoverende tijd waarin de wereld even tot rust komt en de liefde centraal staat. Zelfs de ongelovige mens lijkt zich met kerstmis terug te trekken om, al is het maar voor eventjes, afstand te nemen van wereldse waarden en zich open te stellen voor een boodschap van hoop en vergeving.

Kerstmis, het wonder van liefde in de kribbe van Bethlehem, waar de mensheid het grootste geschenk dat ooit werd gegeven, mocht ontvangen.

“Ere zij God in de hoge. Vrede op aarde bij de mensen die naar Zijn wil leven.”

Het begon met het Christuskind. Toen kwam het engelenkoor, en straalde het licht over de velden. De herders gingen op zoek naar de stal en de wijzen uit het Oosten volgden de ster, zodat ook zij zich mochten neerbuigen voor de nieuwe Koning. Geen aardse Koning, maar een hemelse, aan wie de scepter van de eeuwigheid gegeven werd. Maar dat was slechts het begin.

Gods liefde bleef niet in de stal, want zoals de profeet Habakuk schreef: “Er zal een tijd komen waarop de aarde helemaal vol zal zijn met de kennis van de heerlijkheid van de HERE, net zoals de zee boordevol water is.”

Stel je eens voor. Wat een tijd zal dat zijn. Waar je maar kijkt zal de liefde stralen. In die tijd is de pijn voorbij. Het lijden is weggenomen en de dood overwonnen. De zondeval voorbij en vergeten. Zo ver is het nog niet, maar het begin is gemaakt. Dat begon allemaal op die geheiligde nacht op de velden in Bethlehem.

Gezegend kerstfeest!

Maar waar is die vrede dan? En waarom straalt die liefde dan zo flauwtjes?

Dat komt doordat het verhaal wel begonnen is, maar nog lang niet ten einde is. Wij zitten er nog middenin.

En wat hebben wij daar mee te maken? Eigenlijk alles.

Het Kerstkind vraagt nu van ons om Zijn liefde door te geven op wat voor manier wij dat kunnen. Hij vraagt van ons om een instrument te zijn van de ware geest van kerstmis.

Net als een schitterende kerstboom vol lichtjes, die met kerstmis bijna in ieder huis te vinden is, zouden wij moeten stralen met dat unieke licht dat God ons persoonlijk gegeven heeft, met onze eigen talenten en met onze persoonlijke versieringen van God. Zo kunnen wij een duistere wereld verlichten. Gods Geest vloeit dan door ons heen en iedereen die ons ontmoet wordt er door aangeraakt.

Kerstmis een commercieel feest? Misschien wel, maar dat geeft in wezen niets. De boodschap is toch nog steeds hetzelfde? Waar we ook zijn en wat we ook doen, de ware geest van kerstmis leeft in ons. Zo kan elke dag een gezegende uitwisseling worden waarin we Gods liefde zelf ontvangen en ook weer doorgeven.

Iedere dag kan het dus een beetje kerstmis zijn. Trek je dus elke morgen even terug bij het Kerstkind zelf, zodat je in de stilte van Zijn aanwezigheid gevuld wordt met de diepe betekenis van kerstmis. Dan zul je het automatisch doorgeven. Natuurlijk is de aarde vandaag nog niet vol van de kennis van God. Rechtvaardigheid en liefde bedekken onze wereld nog niet zoals het zand de bodem van de oceaan. Maar dat het komen gaat staat vast. Het Kerstkind, waarin geen duisternis te vinden valt, heeft de poorten open gezet. God heeft het beloofd. Zijn liefde en zorg zijn onuitputtelijk en voor ieder mens die daar voor open staat, toegankelijk.

Laat kerstmis stralen. Neem de Heilige Geest in je op. Vecht voor je tijd met het Kerstkind, want zonder Hem lukt het niet en zul je de kracht ontberen om met rust en geloof door het leven te stappen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier