Laat de olie vloeien

Er bestaat een verhaal over een oud mannetje dat altijd een busje olie met zich meedroeg, waar hij ook naar toeging. Als hij dan ergens binnen ging en de deur kraakte of het slot piepte pakte hij resoluut zijn busje met olie en goot hij voorzichtig wat van het vette spul op de scharnieren of in het slot. Soms kwam hij oog in oog te staan met een roestig hek dat niet makkelijk draaide. Geen probleem, want dan greep hij naar zijn busje en in een mum van tijd gleed dat oude hek geruisloos open alsof het net uit de winkel kwam. En zo ging dat mannetje dag in dag uit van plaats tot plaats en maakte hij moeilijke, onwillige plaatsen in het leven makkelijker voor de mensen die daar na hem zouden komen. De meeste mensen vonden hem maar een raar kereltje. Niet helemaal goed in zijn hoofd en als hij weer voorbij kwam met zijn busje gevuld met olie moesten ze weleens lachen. Maar dan deerde hem dat niet. Hij had het te druk met zijn werk en telkens als zijn busje weer leeg was werd het direct weer opgevuld, zodat hij klaar was voor het volgende project.

Zo zijn er ook nogal wat levens die kraken en piepen en die zuchtend door het leven gaan omdat ze de olie van Gods liefde missen. Ook de mens heeft voortdurend een beetje smeerolie nodig, en soms zelfs een hele onderhoudsbeurt. Zonder olie wordt de stress ons al snel teveel. Het voelt alsof niets werkt en alles fout gaat.

 

Jezus heeft genoeg olie in zijn voorraadschuur en als de mensen in de wereld niet weten waar die voorraadschuur staat, of zelfs denken dat die voorraadschuur niet eens bestaat, dan kunnen wij toch zeker wel wat van die smeerolie uitgieten. Het grappige is, hoeveel van die hemelse olie wij ook gebruiken, er is altijd genoeg. De bus met Gods olie raakt nooit leeg.

Hebben wij ons busje olie wel bij ons als wij de deur uitgaan? Er is zoveel te geven en de olie wordt zo enorm gewaardeerd. Als je opstaat kun je het direct pakken en even opvullen in Gods voorraadschuur en dan kan het werk beginnen. Vriendelijkheid, mededogen, behulpzaamheid… ze tellen allemaal mee, en zelfs al lijken het maar kleine dingen, toch werkt het door in het leven van anderen op manieren waar wij geen weet van hebben.

De harde, kille wereld is daar niet zo mee bezig. Allemaal onzin. Er moet verdiend worden en in plaats van de olie van Gods Geest wordt er snel iets anders uitgegoten. Een boos woord hier, een leugentje daar, en met de gevoelens van anderen hebben we niet zoveel te maken.

Maar van ons verwacht God toch iets anders. Wij kunnen de olie van Zijn Geest overal uitstorten. Een vriendelijk woord hier, een aanmoediging daar, wat extra tijd voor hen die het even niet zien zitten… Oprecht medeleven en een beetje aandacht hebben de scherpe randjes van menig verhard mensenhart af gehaald. De deur naar een warme relatie met de Schepper wordt er door op een kiertje gezet, de belangrijkste deur die er is en die altijd perfect gesmeerd is. Als wij doen wat wij kunnen, dan doet God de rest.

*Lukas 1:53

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier