Hij glimlachte

De inmiddels lang overleden Schotse schrijver Robert Louis Stevenson beschreef in een van zijn boeken de gebeurtenissen op zee tijdens een storm. De passagiers zaten angstig weggestopt in de buik van het schip terwijl de boot op de razende golven heen en weer werd geslagen en niemand was zijn leven nog zeker. Maar ondanks het gevaar besloot een van de passagiers het gevaar te trotseren en klom hij naar het dek. Hij wilde de kapitein spreken. Was er nog hoop of had hun laatste uurtje geslagen? Met veel moeite lukte het hem om op de brug van het schip te klimmen en daar stond de kapitein. Ondanks het slingerende schip stond de man rustig op zijn stoere zeebenen en hield hij het roer stevig vast en scheen zich nauwelijks om het stormgeweld te bekommeren. Toen hij de angstige passagier in de gaten kreeg wierp hij de man een vriendelijke glimlach toe. “Lekker weertje hè.” De passagier keek hem verbouwereerd aan en zijn angst verdween. De kapitein had alles onder controle. De man vocht zich opgelucht weer een weg terug naar de buik van het schip waar hij de anderen enthousiast vertelde over wat hij had gezien. “Wij hoeven ons geen zorgen te maken. Ik heb het gezicht van de kapitein gezien en hij glimlachte. Alles is goed.”

***

Wij zijn gezegend als wij te midden van onze aardse stormen, tegenslagen en problemen vol vertrouwen kunnen zeggen: “Alles is goed, want ik heb het gezicht van mijn kapitein gezien en Hij glimlachte.”

Als wij naar Jezus kijken begrijpen wij dat alles goed komt. Ons leven ligt veilig besloten in Zijn machtige handen. De stormen van dit leven lijken soms wel eens teveel. Inktzwarte nachten, hopeloze situaties en onrechtvaardige beslissingen lijken ons er onder te krijgen en wij zijn er van overtuigd dat wij schipbreuk zullen lijden. Maar kijk eens goed om je heen, want de kapitein staat nog altijd aan het roer. Hij staat daar rustig boven de storm uit te turen, Zijn handen stevig aan het roer geklemd en Hij lacht naar ons. “Lekker weertje, hè?”

Wij kunnen het tij niet keren, maar als wij uit de buik van het schip dwars door de storm naar de kapitein klimmen in eenvoudig geloof en naar Hem opzien, zien wij Zijn glimlach en weten we dat alles goed is. Hij lacht ons toe en vertelt ons dat wij ons geen zorgen hoeven te maken. En dan kunnen wij het uitschreeuwen naar een angstige, onzekere wereld: “Alles is goed. Ik heb het gezicht van de kapitein gezien en Hij lachte.”

Jesaja profeteerde iets soortgelijks toen hij zei: “Maar wat u betreft, u bent van Mij, Ik heb u uitgekozen. Want u bent nakomelingen van Abraham en hij was mijn vriend. Ik heb u gekozen en zal u niet in de steek laten. Wees niet bang, want Ik ben met u. Kijk niet angstig om u heen, want Ik ben uw God. Ik zal u kracht geven en u helpen, Ik zal u overeind houden met mijn heilrijke rechterhand.”

Als Jezus tot ons spreekt klinkt er hemelse muziek en verdwijnt onze angst als sneeuw voor de zon.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier