De sprong van de impala

De eeuwige God is uw toevluchtsoord en zijn eeuwige armen ondersteunen u.
Deuteronomium 33:27

De Afrikaanse impala springt met gemak 3 meter hoog en maakt sprongen van wel 10 meter. Je zou dus denken dat zo’n dier in de dierentuin achter hoge hekken zou moeten worden opgesloten, maar dat is niet het geval. Het verblijf van een impala wordt in de dierentuin slechts omringd door een muurtje van nauwelijks een meter hoog. De reden? Het blijkt dat een impala niet springt als hij van tevoren niet kan zien waar zijn pootjes terechtkomen. Zo is het met geloof net weer niet.

Geloof is het vermogen om te vertrouwen dat wij goed terecht komen als wij een sprong nemen zonder precies te weten waar we zullen landen. Zonder geloof durven wij, net als de impala, niet te springen en blijven we gevangen in het nauwe verblijf van onze angst en onzekerheid.

God heeft het gezegd, dus waarom zou het dan niet gebeuren? In Hebreeën 13:5 belooft God ons: ‘Ik zal altijd voor u zorgen, Ik zal u nooit in de steek laten.” Dat is nogal wat. Maar omdat Hij het beloofd heeft mogen wij ook doen wat de volgende passage ons vertelt: “Daarom kunnen wij goede moed hebben en zeggen: ‘De Here helpt mij, daarom hoef ik niet bang te zijn.”

Natuurlijk worden we regelmatig verleid om bang te zijn. De wereld kan tenslotte een angstaanjagende plaats zijn en er gaan voortdurend dingen verkeerd waarbij je je hoofdschuddend afvraagt: “Hoe is het mogelijk?”

 

Maar het woord van God staat vast als een huis. Jezus zelf zei: “De hemel en de aarde zullen vergaan, maar Mijn Woorden zeker niet.” Hij zei dit toen Hij de discipelen vertelde over de vele verschrikkingen die de wereld te wachten staan in de tijd van het einde. Met andere woorden, Hij moedigde Zijn eerste discipelen aan om te vertrouwen op die belofte dat alles goed zal komen, dat God een plan heeft, en dat Hij niet ophoudt met voor Zijn kinderen te zorgen.

Geloof is het rusten in de tuin van God. Het is een prachtige tuin vol schoonheid, stilte en rust, maar een tuin die zich bevindt in het midden van een harde, jachtige wereld vol lawaai, strijd en angst. De mens die vertrouwt op God heeft de sleutel tot die tuin, en kan zich daar terugtrekken samen met God. Geloof kan dezelfde sprong maken als de impala, want het weet dat het terecht komt in de armen van God. Geloof hoeft zich daarom niet te spiegelen aan de brallerige wereld die maar blijft schreeuwen dat het onzin is om te geloven, dat God niet bestaat, en het onverantwoordelijk is om je vast te houden aan de woorden uit een stoffig boek vol sprookjes.

De impala blijft gevangen.
Gods kinderen niet. Die springen over muren en stijgen op met vleugels als van arenden, zullen voortsnellen maar niet moe worden, en wandelen zonder uitgeput te raken. 1

  1. Jesaja 40:31
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier