De ongezouten waarheid

De evangelist Dwight Moody ontmoette eens een man die tegen hem zei: “Ik wil Jezus leren kennen, maar hoe moet dat? Voor mij is dat moeilijk.”

“Hoezo is dat voor u moeilijker dan voor anderen?” vroeg Moody hem.

“Ik zal het u maar vertellen; ik smokkel opium.” Moody keek hem onderzoekend aan en zei toen: “U bent bij Jezus altijd welkom. Alleen zult u meer moeten doen dan tegen Jezus zeggen dat u Hem graag wilt aannemen.

U zult u van uw verkeerde weg moeten afwenden en in het reine moeten komen met de mensen die u benadeeld heeft.” De man knikte. “Ik was al bang dat u dat zou zeggen. Maar dat is een probleem. Als ik eerlijk uitkom voor wie ik eigenlijk ben pakt de politie me direct op en ga ik naar de bajes.”

“Dat zal inderdaad wel zo zijn,” antwoordde Moody. “Maar dat lijkt me toch beter dan dat u met uw verborgen zonde voor Gods gericht komt te staan. De bajes die God er op nahoudt lijkt me namelijk nog minder aangenaam.”

De man trok wit weg, maar Moody moedigde hem aan en zei: “Maar God is altijd de beste keus, want bij Hem vind je echte genade.”

De volgende dag kwam hij bij Moody terug. “Ik denk erover om die stap maar te zetten,” zei hij. “Alleen, ik zit nog met een ander probleem. Het huis en mijn meubilair heb ik gekocht met gestolen geld en door oplichting. Als   ik een christen word zal ik het huis en het meubilair verliezen. En mijn vrouw weet niets van mijn dubbelleven. Dan heeft ze dus geen huis meer.” Moody hield echter voet bij stuk. “Toch is het beter dat je vrouw weet waar ze aan toe is en dat ze het huis verliest. God zorgt altijd voor Zijn kinderen.

”Wilt u dan met me meekomen als ik het mijn vrouw vertel,” vroeg de man weer. En dat deed Moody graag.

Toen de man alles opbiechtte sprongen de tranen de vrouw in de ogen, maar ze richtte zich naar Moody en zei:  “Mijnheer Moody… ik ben zo blij dat mijn man Christen wil worden. Daar heb ik jaren voor gebeden. Het verlies van mijn huis en mijn meubilair kunnen me niet schelen als mijn man zich tot God wil wenden.”

Moody zei later in een preek: “Bekering betekent meer dan huilen om je zonde. Waarachtig geloof gaat de zonde te lijf alsof het een moordlustig beest is en jaagt het dan het huis uit. Geloof werkt wonderen als je eerlijk en oprecht durft uit te komen voor wie je bent en God gaat vertrouwen voor de gevolgen.”

***

Jezus zei: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” Onze Herder gelooft dus in eerlijke openheid en in de waarheid. Onze tegenstander niet. Die hangt van leugens aan elkaar. Maar met smoesjes en leugentjes, vaak

zogenaamd voor iemands bestwil, schiet je niets op. Het gekke is dat God allang weet wat je denkt en doet. Maar eerlijkheid kost iets. Vooral onze eigen arrogantie en trots worden er hard door aangepakt, dus probeer je die

akelige gewoonten of gedachten maar liever diep weg te stoppen zodat niemand er ooit achter komt. Maar dat heeft met vrijheid niet veel te maken. En was dat nu niet net waar Jezus voor kwam? Om ons vrij te maken? Op dit gebied is de liefde van God zo intens. Juist als wij ons zwak en eerlijk open durven te stellen schept dat voor God een enorme mogelijkheid om ons Zijn onvoorwaardelijke liefde te tonen. Door onze gebrokenheid komen we dichter tot God. In de Spreuken staat: “Wie niet voor zijn zonden uitkomt, kent geen voorspoed; maar wie ze belijdt en zijn leven betert, kan rekenen op liefde en genade.” Het volgende vers borduurt nog even voort op hetzelfde onderwerp: “Gelukkig is hij die ontzag heeft voor de HERE; maar wie opstandig blijft, wordt in het verderf gestort.”

Het gaat er om van wie je het meeste houdt; jezelf of God.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier