3 Dingen

Drie dingen die elk probleem aankunnen

Een wetenschappelijke studie over problemen in het gezin concludeert dat de meeste problemen te maken hebben met een gebrek aan waardering. Wij zijn vaak zo druk met onze dagelijkse beslommeringen dat we geen oog hebben voor de mensen die ons het dierbaarst zijn. Druk en gejaagd rennen we achter onze eigen belangen aan en zie we een ander nauwelijks staan.  Zonder dat we het ons realiseren groeien we uit elkaar, terwijl de oplossing toch zo eenvoudig is. Daar gaat de Oppepper deze week over.

Er bestaat een verhaal over een vermoeide en gefrustreerde boerenvrouw die het helemaal zat was dat niemand haar werk op prijs scheen te stellen. Haar man zei nooit een woord over het lekkere eten, zijn schoon gewassen boezeroen en de netjes opgeruimde boerderij. De kinderen hadden het veel te druk met school, sport en vrienden om hun moeder soms even te bedanken voor haar goede zorgen. Het was toch niet meer dan normaal dat moeder de vrouw zich voor hen uitsloofde? Op een dag besloot de vrouw er iets aan te doen… Die avond zette ze een grote pan met hooi op tafel. De boer begon zichzelf met rammelende maag eens lekker op te scheppen, maar toen hij zag wat hij voorgeschoteld kreeg begon hij enorm tekeer te gaan.

“Ben je nou helemaal, vrouw,”riep hij, “weet je wel dat dit het hooi voor de paarden en koeien is?”

“Ik ben blij dat het je opvalt!” zei de vrouw droogjes. “Ik heb al twintig jaar voor jullie gekookt en vandaag is het voor het eerst dat jullie toegeven dat je al die tijd beter eten had dan een bord hooi!”

***

Wist je dat er drie dingen zijn die elk probleem aankunnen? Liefde, nederigheid en gebed. Ze zijn alle drie nodig, maar succes is gegarandeerd.

Liefde: Gods antwoord is zo eenvoudig dat heel wat mensen het gewoon niet kunnen begrijpen. Geen berg is zo hoog, geen rivier zo diep en geen zee zo uitgestrekt dat de liefde van God die niet kan doorkruisen. De liefde van God en de liefde voor elkaar kan alles aan en in het aangezicht van dat licht smelt elk probleem weg als sneeuw voor de zon. Men zegt graag dat de liefde blind is, maar dat is helemaal niet waar. De liefde heeft juist een scherp oog, een extra zintuig, dat het goede in iemand ziet dat door anderen helemaal niet wordt waargenomen. Gods liefde is het antwoord voor deze gecompliceerde en gevoelsarme wereld.

Nederigheid: Wat is het toch moeilijk om toe te geven dat je er soms helemaal naast zit. “Ik heb ongelijk.” Dat zeggen we niet graag. Maar als ik niet wil toegeven dat ik de dingen soms verkeerd aanpak, of misschien niet goed zie en maar koppig blijf volharden in mijn eigen overtuiging, eindig ik al snel in een verlaten en dorre omgeving, waar ik eenzaam rondzwerf met mijn ongenaakbare houding als mijn enige vriend. Als ik niet toegeef dat ik echt niet alles weet en hulp nodig heb, kan God geen wonder in mijn leven doen. Mijn eigen geestelijke groei stagneert en ik word onvruchtbaar. God staat echter dicht bij mensen met een gebroken hart. Ieder mens en ieder hart heeft zo zijn strijd met die ingewortelde trots, maar God helpt als we ons nederig tot Hem richten.

 Gebed: Neem elke dag de tijd om met God over alles te praten. Als je voor God tijd uittrekt, trekt Hij de tijd uit om de problemen voor je uit te werken. Zelfs een kort moment in de rust en de stilte van Zijn aanwezigheid maakt een enorm verschil. In Zijn licht zien we onze problemen in de juiste verhoudingen en door Hem aan te roepen geven we Hem de kans er op Zijn manier en in Zijn tijd iets aan te doen. Alles wat God je vertelt in die stille binnenkamer van het gebed werkt altijd precies uit. In het gebed vind je antwoorden waardoor de bergen veranderen in molshopen. Je wordt erdoor verfrist en vernieuwd.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier