Maandag 6 januari 2025
Gebed
God, U heeft de aarde geschapen. Alles op en in deze aarde kan onze menselijke nood vervullen en alles is gemaakt om ons Uw liefde te tonen en ons naar U te leiden. Door onze eigen fouten hebben wij onze relatie met U en Uw schepping echter verbroken.
Maar U wilde die relatie met U herstellen. Daarom gaf Uw Zoon Zijn leven aan het kruis en kunnen wij weer in eenheid met U en Uw schepping leven.
Nu kunnen we weer verenigd zijn met onze medemens, met de dieren om ons heen en met elk aspect van Uw schepping. Helpt U ons daarom, alles in Uw schepping met het diepst mogelijke respect te benaderen.
Gebed van Franciscus van Assisi
Ik bid:
dat je in het nieuwe jaar
genoeg geluk vindt om je tevreden te houden –
genoeg beproevingen krijgt om je sterk te maken,
genoeg verdriet ervaart om je menselijk te houden –
genoeg hoop hebt om gelukkig te zijn,
genoeg mislukkingen ondergaat om je nederig te houden –
genoeg succes behaalt om je enthousiasme te inspireren,
genoeg vrienden hebt om je troost te geven –
genoeg rijkdom verwerft om in je behoeften te voorzien,
genoeg optimisme houdt om uit te kijken naar morgen
en vastberaden blijft om elke dag beter te maken dan de vorige.
Melvin Newland
Voor velen is het leven zwaar en pijnlijk. De wereld behandelt ons ruw. We lijden onder onrecht en verwondingen. De onhandige voeten van anderen trappen met grove modderschoenen op onze tere geesten zonder ook maar een idee te hebben wat ze doen.
En zo moeten we tegenslagen en beproevingen verdragen. We kunnen deze dingen niet vermijden maar wat we wel kunnen én moeten doen is ervoor zorgen dat de harde ervaringen in ons leven onze gevoeligheden niet afstompen of ons stoïcijns of zuur maken.
De ware opdracht van het leven is te leren hoe we ons hart zoet en zacht kunnen houden onder de moeilijkste omstandigheden en ervaringen. Als je laat in de winter wat sneeuw van de heuvel weghaalt, zul je daar bloemen vinden die onaangetast groeien onder de besneeuwde dekens die ze bedekt hielden.
Zo moeten we onze harten teder en gevoelig houden onder de hevigste winterstormen van het leven. Dat is het overwinnende leven.
J.R. Miller
Deze week nieuw op de site
Er is voor ieder mens een licht dat op het levenspad schijnt en dat de waarheid zal openbaren, tenminste, als we het ten volle zoeken en het getrouw proberen te volgen.
Lees hier verder
Laat me je vertellen over David Brainerd; iemand die zichzelf eigenlijk maar een mislukkeling vond maar die toch heel wat heeft gedaan voor het koninkrijk. Hij had een zwakke gezondheid en was vaak zo ontmoedigd dat hij het bijltje er maar bij wilde neergooien.
Lees hier verder
Spreuk van de week
Er zijn veel dingen die de wereld teleurstellingen noemt, maar zo’n woord staat niet in het woordenboek van het geloof. Wat voor anderen teleurstellingen zijn, zijn voor gelovigen juist voorboden van de weg van God.
John Newton
Een jaar geleefd voor plezier of winst is een verloren jaar; een jaar geleefd voor Christus is eeuwige winst. Besluit dit jaar dus om rijk te zijn in geloof – niet in aardse schatten.
Spurgeon
Als je een onbekende bent op het gebied van gebed, dan ben je een onbekende op het gebied van de grootste bron van kracht die er voor ons mensen bestaat.
Billy Sunday
Van alle mensen zou de christen het best voorbereid moeten zijn op alles wat het nieuwe jaar brengt. Hij heeft het leven bij de bron gevonden. In Christus heeft hij zich ontdaan van duizend vijanden die andere mensen alleen en onvoorbereid het hoofd moeten bieden.
Hij kan de dag van morgen opgewekt en onbevreesd tegemoetzien, omdat hij gisteren de weg van de vrede heeft gevonden en vandaag in God leeft. De man die God tot zijn woonplaats heeft gemaakt zal altijd een veilige woonplaats hebben.
A.W. Tozer
Om over na te denken
Als ik de moeder van Jozef was geweest, dan had ik …
vurig gebeden om hemelse bescherming tegen zijn slechte broers:
“God, bescherm Jozef. Mijn jongen is zo jong en teer en zo anders dan de anderen.”
Gelukkig maar dat Jozefs moeder niet wist wat haar oogappeltje allemaal te wachten stond.
Als ik de moeder van Mozes was geweest, dan zou ik …
vurig gebeden hebben tegen het onrecht van de farao en God gesmeekt hebben om mijn kleine kind de Nijl te besparen:
“God, bescherm hem. Mijn jongen is zo jong en teer en zo heel erg bijzonder. Helpt U mijn kind om onzichtbaar te zijn, zodat hij niet bij de krokodillen in de Nijl verdwijnt.”
Als ik de moeder van Daniël was geweest, dan zou ik …
vurig gebeden hebben tegen die goddeloze, wrede Babylonische horde en had ik geroepen dat de engelen hem zouden beschermen door vuur uit de hemel te laten komen:
“God, bescherm Daniël. Mijn jongen is zo jong en teer en zo heel erg bijzonder. Laat hem geen gevangene zijn van dat slechte volk. Almachtige Heer, de dood is haast beter voor hem.”
Als ik de moeder van Jezus was geweest, dan zou ik …
gehuild hebben zoals een moeder nog nooit gehuild heeft.
“God, bescherm Jezus. Mijn jongen is zo jong en teer en zo heel erg bijzonder. Ik weet wel dat Hij Uw gezalfde is, en U weet het beter, maar toch, Heer … kruisiging?”
Als God deze gebeden beantwoord had, zou het er voor deze wereld niet goed uitgezien hebben. Wat een zegen toch dat God het telkens beter weet dan wij.
Uit: Prodigals and Those Who Love Them, Ruth Bell Graham
Uit het archief van Spurgeon
Elke serieuze werkman kent de noodzaak om zijn gereedschap in goede staat te houden, want als zijn mes bot is en hij het niet slijpt, moet hij meer kracht zetten. Als de werkman de scherpte van zijn hakbijl verliest, weet hij dat het werk slecht zal worden gedaan. Michael Angelo begreep het belang van zijn gereedschap zo goed, dat hij altijd zijn eigen penselen maakte en hierin geeft hij ons een illustratie van de God van genade, die met speciale zorg alle ware dienaren voor zichzelf maakt.
Het is waar dat de Heer in Zijn Almacht nog steeds kan werken met de meest gebrekkige hulpmiddelen, zoals soms het geval is als Hij bij een zeer dwaze prediking van mij toch iemand tot Zijn hart weet te leiden.
Hij kan zelfs werken zonder hulpmiddelen, zoals wanneer Hij mensen redt zonder prediker door het woord rechtstreeks door zijn Heilige Geest in iemands hart te planten; maar in de regel werkt God stap voor stap met goed onderhouden gereedschap.
Kortom, we zullen het werk van onze Heer meestal het beste uitvoeren als onze relatie met Hem in orde is en onze gaven zuiver op Hem staan afgesteld. Ons minste werk komt voort uit een slecht onderhouden geloofsleven. Dit is een praktische waarheid. Als de Heer uitzonderingen maakt, bewijzen die slechts de regel.
Uit de schatkist van het verleden
Tegen het einde van zijn leven werd de ongelovige Britse schrijver H.G. Wells wanhopig over het lot van de mensheid. Op een avond tijdens een diner schetste Wells zijn toekomstbeeld. Volgens hem had de mensheid gefaald, omdat de evolutie er niet in was geslaagd het juiste soort brein in ons te produceren. “Daarom,” aldus Wells, “zullen we onszelf vernietigen, als soort uitsterven en terugkeren naar de modder en het slijm waaruit we zijn voortgekomen. En we verdienen ons lot.” Hij voegde eraan toe dat het menselijk ras nog maar ‘duizend jaar’ had om te overleven.
Hij had gelijk dat we niets verdienen, maar er heeft iemand aan het kruis gehangen die de prijs heeft betaald en onze toekomst drastisch heeft veranderd. Wat een tragedie dat zoveel mensen de prijs die Jezus betaald heeft, verwerpen en zelfs bespotten.
H.G. Wells (1866-1946) schreef onder meer ‘De tijdmachine’ en ‘De onzichtbare man’.
Iedereen ziet een appel uit de boom vallen, maar slechts een enkeling vraagt zich af waarom die appel eigenlijk valt. Dat is het verhaal van de beroemde ontmoeting van Isaac Newton met een vallende appel. Newton ontdekte en introduceerde de wetten van de zwaartekracht in de jaren 1600, wat een revolutie teweegbracht in astronomische studies.
Maar slechts een enkeling kent de naam Edmund Halley en weet dat als deze man er niet geweest was, de wereld misschien nooit iets van Newton had geleerd. Het was Halley die Newton uitdaagde om zijn oorspronkelijke ideeën beter door te denken. Halley corrigeerde Newtons wiskundige fouten en bereidde geometrische figuren voor om zijn ontdekkingen mee te ondersteunen. Halley haalde de aarzelende Newton over om zijn grote wetenschappelijke werk: ‘The Mathematical Principles Of Natural Philosophy’ te schrijven. Halley redigeerde en hield toezicht op de publicatie en financierde het drukken ervan, ook al was Newton rijker en had hij zich gemakkelijk de drukkosten kunnen veroorloven.
Historici noemen dit een van de meest onbaatzuchtige voorbeelden uit de geschiedenis van de wetenschap. Newton begon vrijwel onmiddellijk de vruchten te plukken van zijn bekendheid; maar Halley bleef altijd in de schaduw staan en kreeg weinig eer. Halley gebruikte de principes wel om de baan en terugkeer te voorspellen van de komeet die later zijn naam zou dragen, maar pas na zijn dood kreeg hij enige lof toegezwaaid. En omdat de komeet maar eens in de zesenzeventig jaar terugkeert, is niemand erg in Halley geïnteresseerd. Maar dat maakte hem niet uit. Hij was altijd een toegewijde wetenschapper die het niet uitmaakte wie er met de eer ging strijken, zolang de zaak maar vooruit werd geholpen.
Dit lijkt een beetje op de rol die Johannes de Doper in de tijd van Jezus was toebedacht. Hij zei over Jezus: “Hij moet groter worden, maar ik moet minder worden.” Dat is de onbaatzuchtigheid die het koninkrijk van God daadwerkelijk verder helpt.
C.S. Kirkendall.
Een glimlach…
Het verhaal gaat dat iemand Dwight Moody na een gezalfde preek eens vroeg waar hij toch zijn succes aan te danken had. Moody wees naar de grond en zei: “Mijn succes komt daar vandaan.”
De man keek verbaasd op. ” Uw succes komt uit de grond? Dat kunt u niet menen.”
“Toch wel,” zei Moody. “Als u even de moeite wilt nemen om via de trap in de gang naar de kelder te gaan, zult u zien waarom.”
Het bleek dat Moody een groep toegewijde Christenen had gevraagd om tijdens deze preek voortdurend in de kelder te bidden en God te vragen voor een speciale zalving voor Moody, zodat veel mensen tot het geloof mochten komen.
Dat is grappig
De schrijver Malcolm Muggeridge (1903-1990) schreef: “Als je zo oud bent als ik, overkomen je allerlei aangename dingen. Voor mij is het uiterst plezierig als ik ’s nachts wakker word en merk dat ik half in en half uit mijn gehavende oude karkas lijk te hangen. Het is dan iedere keer weer een hele opgave om te besluiten of ik terug zal gaan naar mijn sterfelijke lichaam, of toch maar op zal vliegen om op weg te gaan naar de heldere gloed die ik daar al aan de hemel zie, het schitterende licht van de stad van God.”
***
Een oude politicus werd toen hij 90 was, eens onderzocht door zijn arts, die hem hoofdschuddend zei: “Het spijt me, ik ben maar een arts en geen tovenaar. Ik kan u met de beste wil van de wereld niet jonger maken.”
“Dat wil ik ook helemaal niet,” antwoordde de oude man. “Ik wil alleen maar ouder worden.”