Wat het toeval?

Waar we ook kijken en wat we ook onderzoeken, overal komen we oog in oog te staan met een verbazingwekkende en overweldigende schepping. Zelfs de kleinste bouwstenen van ons universum zijn ongelooflijk gecompliceerd en getuigen van ontwerp, doel en schoonheid en wijzen naar een Schepper.

Het idee dat alles in ons universum zomaar toevallig is ontstaan en er geen enkel ontwerp aan te pas komt, roept op zijn zachtst gezegd een aantal vragen op.
Ook de bekende natuurkundige Albert Einstein was diep onder de indruk toen hij zei: “Ik kan niet geloven dat God als het ware aan het dobbelen is met onze kosmos.”

De hemelen vertellen over Gods grote eer en de wijde luchten spreken over Zijn scheppend werk. De hele schepping spreekt over God; die ’taal’ hoort men over de hele wereld. (Psalm 19:2,5)

Natuurkundigen vertellen ons dat onze planeet uniek is in zijn positie, functie en bestaan. De aarde staat precies op de juiste afstand van de zon, wat nodig is voor het leven op aarde. Als onze planeet ook maar een fractie dichter bij de zon zou staan, zou alles verschroeien en als ze een fractie verder van de zon zou staan werd het leven ook onmogelijk en bevroor alles. Alles in het universum heeft zijn plaats en volgt zijn eigen baan.

De nog altijd gelauwerde wetenschapper Sir Isaac Newton, een overtuigd Christen, zei daarover: “Als ik naar ons melkwegstelsel kijk en ik zie hoe elke planeet op precies de juiste plaats in de ruimte rondcircelt kan ik niet anders dan concluderen: ‘Wat een wonder’. Dit is geen toeval.”
Het bewijs voor orde en ontwerp dat Newton tegenkwam in zijn onderzoek bevestigde zijn geloof in een Schepper. Een andere wetenschapper, J.P.Moreland, beschrijft het in natuurkundige termen: “Voor het ontstaan van het universum was het nodig dat de balans tussen materie en antimaterie precies juist was. Hoe ziet die balans er uit? 1 op 10 miljard. Bij elke andere verhouding zou het universum er niet zijn geweest.” *

Ook de bekende filosoof uit de oudheid, Plato had hier iets over te zeggen. Hij stelde dat er twee dingen zijn die de mens tot een geloof in God brengen: ten eerste het bewijs van een eigen, persoonlijke ervaring en ten tweede het bewijs van de schoonheid en ingewikkeldheid van het machtige universum waar we ons in bevinden.

Professor Richard Taylor gebruikt een eenvoudige illustratie: “Stel je eens voor dat je in de trein zit. Terwijl je uit het raampje kijkt zie je opeens een groep stenen die zo neergelegd zijn dat je kunt lezen “Welkom in Wales”. Wat is logischerwijs de kans dat deze stenen per ongeluk tegen elkaar zijn aangerold en deze zin hebben gevormd? Het antwoord is duidelijk. Maar als wij kijken naar het universum om ons heen zien we een wereld die ontelbare malen gecompliceerder is dan een paar stenen die de zin “Welkom in Wales” spellen.”

Het is eenvoudigweg niet logisch om aan te nemen dat het universum zonder plan en zonder ontwerper tot stand is gekomen. Toeval is geen vaste basis waarop ook maar iets gebouwd kan worden. De veronderstelling dat materie, gekoppeld aan veel tijd en wat toevalligheden, zomaar een heel universum kan vormen vol informatie en intelligentie is met alle respect niet meer dan een fabeltje. Zelfs de overtuigde en vurige atheïstische denker Richard Dawkins gaf toe dat ook hij met veel onbeantwoorde vragen zit, toen hij zei: “Hoe minder iets statistisch gezien mogelijk is, des te minder kunnen we er op bouwen of er in geloven.”
Dus geloof ik liever in de Schepper en in het boek dat Hij ons heeft achtergelaten. Wat mij betreft is dat heel wat logischer.

* Wat is antimaterie? Het is precies wat je zou verwachten dat het is, namelijk precies het tegenovergestelde van materie, waarmee het grootste deel van ons universum is opgebouwd. Vroeger werd de aanwezigheid van antimaterie in ons universum vooral gezien als een theoretische mogelijkheid, maar in 1928 werd het bestaan ervan door de Engelse scheikundige Paul Dirac aangetoond. Antimaterie is letterlijk het spiegelbeeld van normale materie, met dezelfde omvang maar met een tegengestelde elektrische lading. Met deze kennis proberen wetenschappers ondermeer om nieuwe therapieën in de strijd tegen kanker te ontwikkelen

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier