In alle omstandigheden

Dankbaarheid in donkere tijden
     Laurie Santos; professor in de psychologie aan de universiteit van Yale is recentelijk met een online cursus over geluk begonnen, die al meer dan een miljoen mensen heeft bereikt. In deze onzekere tijd doet ze ongetwijfeld veel goed, maar toch is haar advies iets dat ons duizenden jaren geleden al werd duidelijk gemaakt door de Bijbel. “Tel je zegeningen, en tel ze één voor één.”

Hier is haar uitleg: “Onderzoek toont aan dat we echt beter worden van het tellen van onze zegeningen, zelfs op die momenten waarop wij denken dat er niet zoveel is om blij over te zijn. Zelfs als je maar drie dingen kunt vinden waar je dankbaar voor bent kan het je stemming blijvend op een positieve manier beïnvloeden. Het tellen van je zegeningen kost niets en neemt niet meer dan een paar minuten van je tijd in beslag.”

Een dankbaar hart in alle omstandigheden.
     “Dank God in alles, want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u.” Zo schrijft Paulus het in 1 Thessalonicenzen 5:18. Het tellen van onze zegeningen, zelfs in moeilijke tijden, is dan ook een Bijbelse oefening. Hoezeer de wereld ook verandert, Gods liefde verandert niet. Hij verandert niet en blijft altijd standvastig en trouw en dat is al reden genoeg om dankbaar te zijn.

“Loof de HEERE , want Hij is goed. Zijn goedertierenheid is voor eeuwig. Wie zal de machtige daden van de HEERE verwoorden, al Zijn lof verkondigen? Welzalig zij die zich aan het recht houden, die te allen tijde gerechtigheid doen.”
Psalm 106:1-3

En denk eens na over de woorden in het begin van Psalm 111, waar staat:

“Alles wat Hij doet, beschrijft zijn macht en heerlijkheid en majesteit. Hij blijft tot in eeuwigheid de rechtvaardige. Prijs de Here! Met mijn hele hart prijs ik de Here te midden van de gelovigen en in de samenkomsten. Alles wat de Here heeft gemaakt, is geweldig groot en wie Hem liefhebben, zullen daar voortdurend over nadenken. “

     Toch is dankbaarheid niet iets dat wij zomaar hebben en natuurlijk tot ons komt. Wij moeten ons er toe zetten. Oswald Chambers schrijft daar ook iets over: “Je hart neemt toch zeker geen vakantie van het kloppen? Even zo goed zou ons geestelijk hart niet mogen stoppen met het kloppen van opwinding en dankbaarheid over Gods trouw en grootsheid. Hoe denk je, je geloof in stand te houden en vervuld te blijven van Gods aanwezigheid als je besluit dat het nu wel even mooi is geweest en je nu vakantie moet hebben van al die ideeën over Gods schoonheid en Zijn moraal? Je kunt geen geestelijke vakantie nemen en verwachten geestelijk te blijven. God wil dat jij Hem helemaal toebehoort en dat betekent dat je hart moet blijven kloppen met eerbied en dankbaarheid.”

Pas op voor “kleine” twijfels en verleidingen
Dat is de opdracht en dat is niet altijd even makkelijk voor ons als pelgrims in deze wereld. Onze geestelijke vijand probeert ons er van te overtuigen dat we dit allemaal zo serieus niet hoeven te nemen, en als wij er dan toch op staan om te groeien in ons geloof kunnen we dat het beste zelf doen. Onze eigen kracht en inzicht zijn meer dan genoeg om ons op het juiste pad te houden. Maar dat is een illusie. Jezus zelf zei: ‘Zonder Mij kunnen jullie geen vrucht voortbrengen.’ Het is dan ook de hoop van het duister om ons beetje bij beetje weg te lokken bij het Woord en ons naar het drijfzand van ons eigen onvermogen te leiden totdat we er uiteindelijk hopeloos in wegzinken en ons afvragen wat er eigenlijk zo goed is aan God en dat geloof. ‘Er is helemaal geen schoonheid in deze wereld en niets om dankbaar voor te zijn.’

Gelukkig hebben wij de Goede Herder aan onze kant. Het geweldige ‘goede nieuws’ is dat onze Heer ons ook hierbij zal helpen. Zolang we maar bereid zijn om ons naar Hem te richten, ook op die momenten dat we het niet zien zitten, geeft Hij ons de kracht en leren we telkens weer om met de ogen van God naar de wereld te kijken. Dan is het ontdekken van de verborgen schoonheid eenvoudig en blijkt er meer dan genoeg te zijn om dankbaar voor te zijn.

Eigenlijk moeten wij een soort geestelijk instinct ontwikkelen om ons in iedere situatie direct tot Jezus te wenden en Hem om de kracht te vragen.

Respect en eerbied: De grond voor lofprijzing
     Echte dankbaarheid heeft iets te maken met respect en eerbied. Soms denken wij stiekem wel eens dat God eigenlijk dankbaar zou moeten zijn voor het feit dat wij, in een ongelovige wereld, nog de tijd nemen om Hem te danken, maar dat getuigt niet van het soort respect waar de Bijbel over spreekt. Sterker nog, als onze harten vol zitten met onze eigen plannen, ideeën en wil, is het vrijwel onmogelijk om dingen te vinden om dankbaar voor te zijn als de wereld niet precies zo loopt als wij dat zelf zouden willen. Maar hoe zouden wij onze relatie met de Koning van het universum mogen dicteren? De meester vertelt de dienaar hoe hij moet dienen en er is meer dan genoeg om dankbaar voor te zijn, als wij maar willen kijken met de ogen van God.

Hoe donkerder de kamer, des te essentiëler het licht. Hoe moeilijker de dagen, des te meer dankbaarheid we moeten tonen voor de zegeningen van God. Als we “met dankbaarheid zijn poorten binnengaan”, zal zijn Geest ons laten zien wat er moet veranderen om een nog diepere gemeenschap met de Heer te hebben.

Self help-goeroe James Clear merkte op: “De enige manier om je leven echt onder controle te hebben is door je gedachten in toom te houden.” Maar hoe doe je dat zonder God? Zonder God wordt dat toch een moeilijk verhaal, maar als je God de controle over je leven geeft, volgen de gedachten vanzelf.

Wie heeft er eigenlijk de controle over jouw gedachten?

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier