De perfecte boot
Over de Ark van Noach
Gebaseerd op een artikel van Drs. Ben Hobrink in zijn boek: Moderne wetenschap in de Bijbel
Over de afmetingen van de Ark kunnen we lezen in Genesis 6:14,15: “God zei: ‘Bouw een ark van acaciahout en bestrijk het hout met pek om het waterdicht te maken. Verdeel hem in dekken en onderkomens. Maak hem honderdvijftig meter lang, vijfentwintig meter breed en vijftien meter hoog.’”
Hoe zou Noach geweten hebben hoe hij een boot moest bouwen als God hem dat niet verteld had? Het bouwen van een goede boot vereist vakmanschap, zeker als er nog nooit een boot was gebouwd. De ongelovige wereld spot met dergelijke Bijbelverhalen, maar als wij de Ark eens nader bestuderen ontdekken wij toch een aantal verrassende feiten. Zo zijn de afmetingen van de Ark letterlijk perfect voor het doel waar de Ark voor gebouwd werd. Langgerekt, waarbij de boot vier keer zo lang was als breed, met een platte bodem.
De pioniers op het gebied van de zeevaart, de Feniciërs, bouwden schepen in een veel kleinere verhouding en ofschoon er later wel langere boten werden gebouwd was dat alleen met het doel om meer ruimte te maken voor extra roeiers zodat het schip sneller kon varen, maar waar het niet stabieler door werd.
Toen besloot een Nederlandse koopman, Pieter Jansz Liorne uit Hoorn, een schip te laten bouwen dat gebaseerd was op de verhoudingen waarover hij gelezen had in Genesis bij het bouwen van de Ark.
Daar moest men hartelijk om lachen. Sommige mensen bespotten en beschimpten zijn idee om zo’n rare, lange boot te bouwen, maar toen het schip klaar was hielden ze gauw hun mond. Het schip was een geweldig succes. Het kon veel meer lading vervoeren zonder dat er meer bemanning nodig was, en was veel sneller en stabieler dan de schepen van de concurrenten.
Al snel werd er niet langer gelachen om dat zogenaamde ‘fluitschip’ van Pieter Jansz, maar werden er in de jaren daarna tachtig soortgelijke schepen in Hoorn geproduceerd, en was het woord massaproductie geboren.
Het heeft de scheepsbouwers dus duizenden jaren gekost voordat ze door hadden wat de juiste en beste afmetingen en verhoudingen waren voor een stabiel schip. Tegenwoordig, nu schepen door een motor worden aangedreven, zijn de verhoudingen wat groter, maar daar was in de tijd van Noach natuurlijk geen sprake van.
In het Babylonische Gilgamesj Epos, wordt ook melding gemaakt van een zondvloed en over het maken van een boot die door een zekere Oetnapisjtim gebruikt moest worden om op het water te kunnen overleven. In dit verhaal wordt de boot ook beschreven, maar dan als een kubus zonder veel specifieke gegevens. Zo’n boot zou geen storm aankunnen, maar zou tijdens een storm over het water gaan rollen met alle nare gevolgen van dien.
De Bijbel is dan misschien geen wetenschappelijk boek, maar het loont zeer zeker de moeite om het grondig te bestuderen en te luisteren naar Gods liefdevolle advies.