Maar U was er niet…

Maria en Martha wisten niet wat de Meester aan het doen was. Ze zeiden allebei: “Heer, als U hier geweest was, zou mijn broer niet gestorven zijn.” Wij kunnen hun gedachtegang wel volgen. “Heer, daar begrijpen we niets van. Hoe kunt U dit nu toch hebben toegestaan? U had er iets aan kunnen doen, maar dat deed U niet. Waarom toch laat U het toe dat pijn en verdriet ons leven zijn binnengeslopen, terwijl het voor U zo eenvoudig zou zijn geweest om de ziekte van onze broer te genezen?”

En het antwoord van Jezus was eenvoudig: “Wie in Mij gelooft zal leven, zelfs als hij dood was.” De grote waarheid die Jezus ons gaf was dat als wij geloven, wij ook zullen zien. Begrijpen doen we Gods wegen niet altijd, maar als wij geloven zullen wij uiteindelijk ook zien. Zo staat de Bijbel vol met verhalen van Gods kinderen die niet wisten wat God deed, maar toch op Hem vertrouwden en uiteindelijk de vruchten van hun geloof plukten. Abraham begreep er niets van toen God hem vroeg om zijn enige zoon te offeren. Voor Mozes was het niet anders.

Na de rijkdommen van Egypte moet het hem hebben geleken alsof hij 40 jaar lang wegkwijnde in een woestijn met alleen een simpel baantje als schaapherder. Maar we kennen allemaal de wonderbaarlijke uitkomst van het geloof van zowel Abraham als Mozes.

Maar Mozes en Abraham waren geen hele bijzondere mensen. Net als wij hadden zij te maken met hun eigen menselijke natuur, en net als bij hen vraagt God ook aan ons om te vertrouwen. Misschien ben jij ook wel op een punt aangekomen waarop je het niet meer ziet zitten. “Waarom heeft U dit toegestaan, Heer. Waarom dit lijden, deze pijn of deze dood?” We begrijpen Gods paden niet of waarom de zegen uit lijkt te blijven.
Vriend, we hoeven niet al Gods wegen te begrijpen. God verwacht niet dat wij Zijn wegen, zoveel hoger dan de onze, altijd snappen en met een grote glimlach kunnen zeggen dat wij het wel begrijpen. Zo is het niet, en God verwacht het niet van ons; net zo goed als wij niet van onze kleine kinderen verwachten dat ze snappen wat wij aan het doen zijn. Jezus zei: “Wees niet ongerust, blijf slechts geloven.” *

Wat God doet is goed en Hij heeft het beste met ons voor. ‘Want Ik weet welke plannen Ik voor u heb,’ zegt de Here. ‘Met deze plannen heb Ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven.’ ***

* Johannes 11:32
** Mark 5:36
*** Jeremia 29:11

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier