Beschouwing over het geloof

 Uitspraken van C.S. Lewis – Bewerkt

“Wat kan ik toch doen om hartzeer en pijn te vermijden?” vroeg de man aan de predikant toen zijn relatie vastgelopen was. De geestelijke keek de man meewarig aan en zei toen: “Niets. Helemaal niets.”

Er is wat dat betreft geen veilige plaats op deze aarde. Terwijl liefhebben de grootste vreugde is die wij hier kennen, betekent liefhebben ook dat wij ons open stellen voor pijn en tranen. Zo zeker als de zon opgaat is het ook dat liefhebben niet alleen vreugde met zich meebrengt, maar ook pijn. Je ontkomt er niet aan.

Dus als je geen pijn wilt voelen moet je je hart voor niets of niemand open stellen, nog niet eens voor een huisdier. Vul je leven dan maar liever met kleine geneugten, hobby’s en dingen die je leuk vindt, maar verzeker je er van dat je hart nergens in verstrikt raakt. Sluit het af in een lijkkist van eigenbelang.

Maar dan, daar in die muffe, donkere ruimte, waar niets gebeurt, waar geen onrust is en de liefde buiten de deur wordt gehouden, gaat het toch mis. Het hart verandert. Het breekt misschien niet en huilt wellicht geen tranen van pijn, maar het wordt harder en harder. Uiteindelijk kan het niet meer breken. Niets kan nog door die harde, taaie korst heen breken en de pijn kan het niet langer raken. Maar wat een verschrikkelijk alternatief voor de pijn is dat. Het hart kent dan misschien geen leed, maar is gedoemd om eenzaam te verdwijnen in het duister van een ijskoude eeuwigheid. Er is maar één plaats buiten de hemel waar je veilig bent tegen de pijn en het gevaar dat liefhebben met zich meebrengt en dat is de hel, want daar bestaat de liefde niet.

 

 

 

***

Uiteindelijk zijn er wat het geloof betreft maar twee soorten mensen. Aan de ene kant heb je de mens die zegt tegen God: “Here, Uw wil geschiede.” Aan de andere kant heb je de mens tegen wie God zegt: “Jouw wil geschiede.” De vraag is dus, welke keuze ieder afzonderlijk mens maakt. Een mens die oprecht op zoek gaat naar het geluk zal het ook vinden, getuige de woorden van Jezus zelf, die zei: “Zoek en je zult vinden.” En dat geldt ook voor de andere keuzes. De mens die zijn eigen wil zoekt en doordrukt eindigt als een inwoner van het koninkrijk van het duister.

***

Het idee dat Satan zo graag wil laten wortelen in onze gedachten is nog altijd dezelfde gedachte die hij in het begin aan Adam en Eva gaf. “God wil jullie onder de duim houden, want Hij is bang dat jullie aan Hem gelijk zullen zijn, maar jullie zijn zelf God.” Een duivels idee, dat wij ons als mensen kunnen gedragen alsof wij onszelf geschapen hebben, als eigen baas heel goed in staat zijn om onze eigen boontjes te doppen en voor het geluk God helemaal niet nodig hebben.

Dat idee werd dus al gelanceerd bij de wieg van ons bestaan en heeft geleid tot wat wij de menselijke geschiedenis noemen. Lees de boeken er maar op na. Een geschiedenis die vol staat met verhalen over geld, macht, lust, moord en doodslag, bedrog en uitbuiting, in een wanhopige poging om dat geluk zonder God te verwezenlijken. Maar zo zit het niet in elkaar. Het echte geluk en de vrede waar ieder mens naar zoekt, ook de mens die niet gelooft, kan niet worden gevonden zonder God. Buiten God is er geen antwoord.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier