Verstelwerk

Door Rosana Pereira
Een artikel uit de Actief

Toen ik nog een kind was, had mijn moeder altijd een stapel kleren liggen die gerepareerd moesten worden met de naaimachine en elke zaterdagochtend zat ze daar geduldig aan te werken. Ik heb er nog goede herinneringen aan, hoe ik dan naast haar zat en van haar leerde hoe ik eenvoudige naaisteekjes kon maken en zo leerde ik poppenjurkjes te maken. Maar het belangrijkste dat ze me leerde was wat ze op een dag zei: “Het leven is net als het verstellen dat ik iedere week doe. Als er iets fout gaat moet je het herstellen. Als er dan weer iets stukgaat, maak je dat ook weer, en zo ga je door het leven.”

En ja hoor, naarmate ik ouder werd leerde ik dat het leven niet altijd als een gloednieuw stofje is. Het scheurt weleens en de naden gaan weleens los of er gaat een knoop af. Maar net zoals mamma me leerde, we moeten het weer opnieuw proberen of zeggen dat het ons spijt. We moeten de fout die we gemaakt hebben herstellen, de blunders van anderen vergeven of hen helpen hun warboel uit elkaar te halen. Er staat in Spreuken 27:6 “oprecht gemeend zijn de wonden door een vriend geslagen,maar overvloedig zijn de kussen van een vijand.”

 

 

Toen ik dat voor het eerst las was ik verrast. Ik dacht dat je als vriend alleen verondersteld was positieve dingen te zeggen en nooit iemand moest bekritiseren of corrigeren. Ik leerde dat ik beter kon worden van luisteren naar correctie door mensen van wie ik wist dat ze van me hielden. Zoals oprechte vrienden, mijn man, broers en zusjes en mijn eigen volwassen kinderen.

Ik realiseerde me dat we, willen we geestelijk groeien, uit allerlei bronnen moeten tappen en dat we moeten luisteren naar goed advies en er goed over moeten nadenken in plaats van het in onze trots te verwerpen. We kunnen ook proberen onze geliefden te waarschuwen dat ze niet door moeten gaan op een weg waarvan we uit eigen ervaring weten dat die enkel maar naar ellende en hartzeer leidt.

Als je auto rijdt is het zoveel gemakkelijker om de lichten van een andere auto te zien dan je eigen lichten. Zo is het ook met onze eigen zwakheden en tekortkomingen. Trouwe vrienden zullen ons helpen om ze te zien en beter te worden. Dan groeien we geestelijk en worden we meer zoals God weet dat we kunnen worden. Dan zullen we ons langzaamaan ook gelukkiger voelen en meer vervuld. Zoals op school waar je bepaalde examens haalt en over gaat naar hogere klassen.

Als er dus iets fout gaat, wanhoop dan niet. Je kunt het altijd beter doen. God geeft je graag een tweede kans. Het belangrijkste is dat je leert van je fouten, dat je verder gaat. Bedenk dat iets dat scheurt doorgaans gerepareerd kan worden.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier