Het kan zo eenvoudig zijn

Auteur onbekend

De Amerikaanse zakenman stond op de pier van een Mexicaans kustplaatsje toen er een vissersbootje aanmeerde. Er lagen een paar grote tonijnen in het bootje. De Amerikaan gaf de Mexicaan een compliment over de kwaliteit van zijn vis en vroeg hem hoe lang het had geduurd voor hij ze gevangen had.

De Mexicaan antwoordde: ”O, niet zo lang.”

“Maar…,” vroeg de Amerikaan, “Waarom ben je niet een beetje langer uit gebleven? Dan had je veel meer vis kunnen vangen.”

“Omdat ik genoeg gevangen heb om in mijn dagelijkse behoeften te voorzien,” antwoordde de visser.

“O,” zei de Amerikaan verbaasd. “Maar wat doe je dan de rest van de tijd?”

De visser zei: “Ik slaap uit, ik speel met mijn kinderen en ik hou een siësta met mijn vrouw Maria. Elke avond loop ik het dorp in waar ik een wijntje drink en wat gitaar speel met mijn amigo’s. Ik leid een gelukkig en welbesteed leven, señor.”

“Ik ben afgestudeerd aan de universiteit van Harvard,” schamperde de Amerikaan. “Ik kan je helpen. Je zou meer moeten vissen. Met de opbrengst zou je een grotere boot kunnen kopen. Met de opbrengst van de grotere boot kun je meer boten kopen. Na verloop van tijd zou je een vissersvloot hebben.

In plaats van je vangst aan een detailhandel te verkopen, kun je direct aan de fabriek leveren, en dan je eigen bedrijf openen. Je zou de baas zijn over het product, de verwerking en de verkoop. Je zou dit kleine kustplaatsje moeten verlaten en naar Mexico City moeten verhuizen, dan naar Los Angeles, en na verloop van tijd naar New York, waar je het beheer kunt voeren over je uitbreidende onderneming.”

De visser vroeg: “Maar señor, hoe lang gaat dat allemaal duren?”

“Vijftien of twintig jaar,” antwoordde de Amerikaan.

“En wat dan, señor?

De Amerikaan lachte en zei: “Dat is het mooiste gedeelte. Op het juiste moment verkoop je de voorraad aan het publiek en word je steenrijk. Je zou miljoenen verdienen.”

“Miljoenen, señor? En dan?”

De Amerikaan zei, “Dan ga je met pensioen en verhuis je naar een vissersplaatsje aan de kust. Dan kun je lang uitslapen, een beetje vissen, met je kleinkinderen spelen, siësta’s houden met je vrouw Maria en ’s avonds naar het dorp lopen waar je een glaasje wijn drinkt en gitaar speelt met je amigo’s…”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier