Geestelijke lekkage

Een lekkage in huis? Dat is niet de bedoeling en er moet dan ook direct worden ingegrepen, anders leidt het van kwaad tot erger. Maar er bestaat ook zoiets als een geestelijke lekkage, en die leidt eveneens van kwaad tot erger. Zo’n lekkage begint op het moment dat wij onze ogen van God afwenden en heeft in de eerste plaats niet eens zo veel te maken met onze omstandigheden en onze leefsituatie, maar veel meer met onze houding, onze gedachten en onze verbeelding.

Als wij onze ogen van God af halen worden wij makkelijk door onze emoties meegesleurd in een wilde rivier van zorgen en onzekerheid die ons meevoert naar de duistere vlakten van onze angsten, waar we denken dat we al onze problemen zelf moeten oplossen, omdat God nergens te zien is. Het is een geestelijke strijd om onze gedachten steeds weer met God en Zijn Woord te verbinden. Soms lukt dat beter dan op andere momenten, maar het is een deel van onze opdracht. God woont in ons, en het huis waarin Hij woont moet gevrijwaard worden van verval en lekkages en dat doen we door onze ogen op Hem gericht te houden.

Maar hoe kun je dan je ogen op God gericht houden als je Zijn aanwezigheid niet voelt en je wel omringd voelt door pijn, zorgen en tegenspoed? Eigenlijk is het antwoord daarop heel eenvoudig. Door het geloof.

Het is een menselijk euvel dat wij het geloof vaak verwarren met de mate waarin we iets van God en Zijn aanwezigheid voelenEr zijn van die prachtige momenten waarop wij Gods aanwezigheid ten volle bespeuren, maar dat wil helemaal niet zeggen dat God er dan niet is, als wij niets voelen.

Ons geloof in de aanwezigheid van God is altijd gebouwd op het standvastige Woord; op de belofte dat Hij bij ons is, of we dat op een bepaald moment nu voelen of niet. Paulus bevestigt dat. Hij zei: Wij houden dus moed en beseffen heel goed dat wij nog ver van ons hemelse huis verwijderd zijn, zolang we in ons lichaam leven. Door het geloof en niet door het zien (of voelen), weten wij dat dit waar is.”

God is er altijd en vaak zien we dat pas als wij terugkijken op ons levenspad en zien hoe alles toch op zijn pootjes terecht kwam, ook al leek het indertijd zo duister. Voelen is niet de weg die naar de blijvende vrede van God leidt, maar is juist de weg die verzandt in teleurstelling, ongeloof en twijfel.

Als wij onze ogen van de ware bron van ons geluk; het Woord van God en Zijn beloften, af halen en die op de stoffelijke waarneming richten, raakt ons geestelijk kanaal verstopt. De enige manier om waarachtige vooruitgang te maken is, onze ogen op de bron te houden. “Dit is het geheim: dat Christus in u leeft. Hij is uw hoop op Gods heerlijkheid.”

* 2 Corinthiërs 5:6-7
* Colossenzen 1:27

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier